"Gecekondu" kenti Zonguldak'ın mülkiyet sorunu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2015 11:11

- Mülkiyet sorununun çözümüne yönelik 19 mahalleyi kapsayan "mülkiyet analizi haritası" oluşturan Zonguldak Belediyesi, 12 bin civarındaki binanın tapu tahsis sorununu çözmeye çalışıyor - Belediye Başkanı Akdemir: - "Kentte, Havza-i Fahmiye Kanunu ve çarpık yapılaşma nedeniyle gecekondulaşma meydana gelmiş. Bu gecekonduların sayısının 12 bin olduğu biliniyor. Bunlara tapu verilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor"

Haberin Devamı

ZONGULDAK (AA) - FERDİ AKILLI - Zonguldak Belediyesi, 19 mahalleyi kapsayan mülkiyet analizi haritası oluşturarak, 12 bin civarındaki binanın tapu tahsis sorununu çözmeyi hedefliyor.

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 45 bine yakın konut bulunduğunu söyledi.

"Kentte, Havza-i Fahmiye Kanunu ve çarpık yapılaşma nedeniyle gecekondulaşma meydana gelmiş" diyen Akdemir, şöyle konuştu:

"Bu gecekonduların sayısının 12 bin olduğu biliniyor. Bunlara tapu verilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor​. Vatandaşlarımız, 1984'teki imar affıyla da tapu tahsis belgeleri almış. Bu belgeler verilirken hakları korunsun istendi. Çıkan yasada, 'biz size bu tapu tahsis belgesini veriyoruz ama geçen sürede belediyelerden tapu almayı zorlayın' denmiş. Hiçbir arkadaşımız ve vatandaşımız bu konuda belediyeye zorlama yapmamışlar. Kanunda da süre verilmiş. Bu süre de mayıs ayının sonunda bitiyor."

Haberin Devamı

Eski Belediye Başkanı Secaattin Gonca döneminde başlayan mülkiyet sorunuyla ilgili çalışmaların devamını getirmeye çalıştıklarını ifade eden Akdemir, özellikle şehrin en büyük mahallerinden On Temmuz Mahallesi'nde çalışmaları sürdürdüklerini anlattı.

Akdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oradaki işlerle ilgili ihaleyi kazanarak işlemleri yapan arkadaşımız bana müjde vermişti. 'Yaptıkları işin kadastroya kadar gittiğini' söylemişti ama maalesef iki vatandaşımız ile Hazine itiraz etti ve oradaki konuyu durdurdu. Orada tapu verme noktasına gelmiştik. Eğer tapu verme işlemimiz durdurulmasaydı, orayı bitirdikten sonra Birlik, Çaydamar, Karaelmas ve Mithatpaşa mahallelerinde işi devam ettirecektik. Maalesef bu mahkeme kararları bizi ve vatandaşımızı üzüyor."

Mülkiyet sorununun gecekondulaşma ve Havza-i Fahmiye Kanunu'ndan kaynaklandığına işaret eden Akdemir, "Halkımız maalesef bunu bilmiyor. Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık. İlimizdeki 4 bölgenin ihalesine çıktık. Bunun yanı sıra 2/B'yle ilgili sıkıntılarımız var. Bununla ilgili ihaleye çıkamıyoruz. Yasa gereği bu konuda belediye sıkışmış oluyor. Ayrıca Dilaver Mahallesi, orman statüsünde olduğu için çalışma yapamıyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!