IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2015 15:16
DEVREK'TE” BİR USTA BİN USTA PROJESİ”NDE ÖĞRENCİLER BİR ARAYA GELDİ
Anadolu Sigorta sponsorluğunda ve Kültür Bakanlığının desteği ile sürmekte olan “Bir Usta Bin Usta” Projesi Devrek’te Devrek Bastonu ile hayat buluyor.
Baston Ustası Tansel Işık’ın Usta olarak yer aldığı projenin Devrek uygulamasında Devrek Meslek Yüksekokulu El Sanatları Programı öğrencileri yerel el sanatı olan baston yapımı hakkında uygulamalarda bulunuyorlar.
Devrek Kaymakamı Yakup Güney ve Devrek Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sefa Kocabaş projenin sürmekte olduğu atölyede usta ve öğrencilerle bir araya gelerek çalışmaları yerinde incelediler.
Baston ustası Tansel Işık proje ile ilgili şu bilgileri verdi, “Bir Usta Bin Usta” projesi Sigorta şirketi Sponsorluğunda ve Kültür Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığında yapılmaktadır. Tüm Türkiye’de süren Proje süresince Kültür Bakanlığı; iller ve illerdeki kaybolma riski olan meslekleri önermekte, STK’ları belirlemekte ve İl Kültür Müdürlüklerini yönlendirmektedir. Proje kapsamında her yıl Kültür Bakanlığının önerdiği iller arasından 5 il ve meslek seçilmekte ve her meslek için 15 ile 20 arasında kursiyer eğitilmektedir. Bu kapsamda Devrek Bastonun seçilmesi ve ön plana çıkarılması memnuniyet vericidir. Bu çalışmada 24’ü Devrek Meslek Yüksekokulu Öğrencisi olmak üzere toplam 27 kursiyer çalışmalara başlamıştır. Üniversitemiz tarafından ilçemizde açılan El Sanatları bölümü bu yönüyle çok yerinde olmuştur. Çalışmamızda Devrek’e ait dört ana baston modelinin oluşumu hakkında öğrencileri bilgilendiriyoruz ve atölyede bu sanatla ile ilgili uygulamalı çalışmaları öğrencilerimizle birlikte sürdürüyoruz. Özellikle Bülent Ecevit Üniversitesi El Sanatları Bölümünden katılan öğrencilerimiz çok istekli. Onların istekli olması bizi de teşvik etmektedir.”
Ziyarette Devrek Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sefa Kocabaş ülkemizde onlarca kaybolmaya yüz tutmuş meslek ve yılların tecrübesi ile oluşmuş bir birikim mevcut olduğunu belirterek; bu kültürel değeri tüm birikimi ile alıp gelecek kuşaklara taşıma görevinde akademik anlamda çalışmaların sürdüğünü açıklamış ve şunları söyledi:
“Kaybolmaya yüz tutan mesleklere ve yerel değerlere dikkat çekme ve mesleklerin yeniden canlanmasını sağlamayı amaçlayan “Bir usta bin usta projesi” kapsamında sürdürülen bu atölye çalışması ile öğrencilerimizin baston yapımı ile ilgili detaylı bilgileri almaları; teorik derslerde öğrendiklerini pratikte uygulama imkanı bulmaları sağlanmıştır. Meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlayan bu etkinlikle Türkiye’nin dört bir tarafından gelen öğrencilerimiz Devrek ilçemizden tüm dünyaya yayılan yerel el sanatı olan baston sanatının temellerini öğrenme şansı bulmuşlardır.
Geçen yıl içerisinde Rektörümüz Prof. Dr.Dr. Mahmut Özer’in yoğun katkısı ile Devrek Meslek Yüksekokulumuz bünyesinde Geleneksel El Sanatları Programı eğitim öğretim faaliyetlerine başlamış ve bu sene ilk öğrencilerini kabul etmişti. Okul içerisinde kurulan atölyeler ve güçlü akademik kadrosu ile geleneksel el sanatlarımız akademik düzeyde bir eğitim ile desteklenmektedir. Bu seneki öğrencilerimizin bu projeye dahil oldu. Baston Ustamız Tansel Işık; Sigorta Proje ekibi ve katkıda bulunan herkese teşekkür ederim.”
Devrek Kaymakamı Yakup Güney kursiyerlerin çalışmalarını yakından inceleyerek Bir Usta Tansel Işık’tan ve bin usta adayı kursiyerlerden bilgi aldı. Devrek Kaymakamı Yakup Güney şunları söyledi: “Bir Usta Bin Usta projesi kapsamında sürdürülen çalışmalar memnuniyet vericidir; Kalkınma Ajansı desteği ile bugüne kadar süren projeler ve bu projenin uygulaması ile elde edilecek sonuçlar Devrek Bastonun sanat olarak kıymetini artıracak ve yeni projelerin oluşmasına katkıda bulunacaktır. Devrek Bastonunun ulusal ve uluslararası düzeyde sürdürülebilirliği, ülke sanatına katkısı ve değeri kursiyerlerle devam edecektir. Projedeki ustamız Tansel Işık ve kursiyerlere teşekkür eder, başarılar dilerim.”