Güncelleme Tarihi:
ÇAYCUMA(Zonguldak),(DHA)-ZONGULDAK’ın Çaycuma İlçe Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, yapımında sona gelinen kent asansörünün düşündüklerinden daha iyi olduğu söyleyerek, “İnanıyorum ki Çaycuma’ya çok uzun yıllar son derece ekonomik hizmet edecek bir tesisi hizmete sokacağız.” dedi.
Çaycuma Belediye meclisi Aralık son birleşimi, Başkan Bülent Kantarcı yönetimiyle yapıldı. Meclis salonunda yapılan toplantıya, meclis üyeleri ve daire müdürleri katıldı. Başkan Bülent Kantarcı, kasım ayında yapılan çalışmalar hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Yenimahalle Uğur Mumcu Caddesi üzerine yapılan yeni belediye hizmet binasının çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ancak müteahhidin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle istenilen hızda ilerlemediğini ifade eden Başkan Kantarcı, “Belediye hizmet binasında işler yaklaşık yüzde 80 seviyelerinde. Aslında çoktan bitmiş olmasını arzu ediyorduk. Çalışmalar yürüyor ama istediğimiz hızda değil. Ama her halükarda seçimlerden önce bu binayı bitireceğimizi düşünüyorum.” dedi.
KENT ASANSÖRÜ BİTTİ, HİZMETE GİRMEK ÜZERE
Abdullah Kalaycı Caddesi ile Çaycuma Devlet Hastanesi arasına yapılan Kent Asansörü Projesi’nin sona gelindiğini anlatan Başkan Kantarcı, şöyle dedi
"Bugünlerde hastane ile kent merkezi arasındaki füniküler sistem asansörümüz bitti ve hizmete girmek üzere. Son dokunuşlar yapılıyor. Şu anda sistem aslında çalışır vaziyette, tamamlama aşamasına gelindi. Bu konuda da bayağı bir dolambaçlı yollardan geçtik. Çift hatlı iki ayrı asansör yapmayı planladık. Çünkü şu andaki bu sistemi yapabileceğimizi baştan öngöremedik. Çünkü bu çok yaygın, bilinen bir şey değil. Eğik asansör biçiminde planlamıştık. İki tane ihaleden olumsuz sonuç aldık. İyi ki de olumsuz olmuş, sonuçta doğruyu bulduk. Hem daha ekonomik bir çözüm oldu. Füniküler sistem dediğimiz iki tane kabin, biri inerken diğeri çıkacak. Biri yukarıda iken diğeri aşağıda olacak ve ikisi aynı anda hareket edecek. Kabinlerde elektrik yok. O yüzden gidip gelme sırasında diğer sistemlerde sıkça rastlanan kablo kopması gibi sorunları yaşamayacağız. Düşündüğümüzden daha iyisine kavuşmuş olduk. Ve inanıyorum ki, Çaycuma’ya çok uzun yıllar son derece ekonomik hizmet edecek bir tesisi hizmete sokacağız."
BİR KOYUNDAN BİRDEN FAZLA POST ÇIKARTTIK
Yapılan binaların ne şekilde değerlendirileceği konusunda da bilgiler veren Kantarcı, “Üst istasyon olarak kullanacağımız hastane önündeki binayı sağlam zemine oturtmak için 3 katlı olarak yapmak durumunda kaldık. Bahçesiyle beraber en alt katını kafeterya olarak kullanmayı planlıyoruz. Orta katı da hastane üzerinde işlek bir güzergâh olacağı için bir ihale ile eczaneye dönüştüreceğiz. Önümüzdeki günlerde de buranın ihalesini yapacağız. Bu üç katlı bina aynı zamanda bir sosyal tesis ve alışveriş alanı hüviyetini kazanacak. İnsanların giriş çıkış yapacağı yolla aynı hizada olan katta ise yine hasta ziyaretine gelenlerin faydalanabileceği mini bir market olacak. Her zaman olduğu gibi bir koyundan birden fazla post çıkartmış olduk.” dedi.
BÜYÜKŞEHİR SÖYLENTİLERİ KİMİ YATIRIMLARI YAPMAMIZI ENGELLEDİ
Görüşmeler sırasında gündeme gelen su sorunuyla ilgili bilgiler de veren Başkan Kantarcı, “Bizim bu dönemimiz siyasi açıdan çok çalkantılı bir döneme denk geldi. Defalarca seçimler, referandumlar oldu ve Türkiye’de sistem değişti. Bu arada da Zonguldak’ın büyükşehir olup olmamasıyla ilgili de söylemler oldu, haberler yazıldı. Dolayısıyla belediyeyi yöneten kişiler olarak büyükşehir olma durumunda Çaycuma Belediyesinin elinden çıkması muhtemel itfaiye, mezarlıklar, su, kanalizasyon, gibi konulara yatırım yaparken biraz tereddütlü davrandık. ‘Acaba biz Çaycuma’nın kaynağını buraya yatırırsak yarın da büyükşehir olur da bu kaynaklar heba olur mu’ diye düşündük. O yüzden suyla ilgili idame yatırımları ve arıtma tesisi dışında bakımlar, onarımlar iyileştirmeler haricinde yeni bir yatırım yapmadık. Su ile ilgili zaten görünürde yatırım ihtiyacı da yoktu. Ancak ağustos ayına geldiğimizde bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldık. Kuyularda 4 senedir motorlar o suları yenemezken bitirmeye başladı. Arkadaşlarımla ortak kanaatimiz birincisi bu sene aşırı bir kuraklık yaşanması. İkincisi, keson kuyularının olduğu bölgede yeni bir seddenin temelinin yapılarak kuyulara gelen suyun azalması. Üçüncüsü ise uzun yıllar kullanılan bu kuyuların su kanallarında, menfezlerde, barbakanlarda mil birikerek suyun akışını engellemesi. Bu üç ana sebepten dolayı su yetmemeye başladı. Biz bunu halkımızı çok fazla rahatsız etmeden, en çok su tükettiğimiz ağustos ayını küçük kesintilerle geçiştirmeye çalıştık.” diye konuştu.
TÜM SU KUYULARININ BAKIM VE TEMİZLİĞİNİ YAPTIK
Başkan Kantarcı, su kuyularının tüm bakımlarının yapıldığını ve sularda herhangi bir sorun olmadığını söyledi. 30 Kasım’da alınan numunelerde suyun kalitesiyle ilgili hiçbir sıkıntının olmadığının da ortaya çıktığını da vurgulayarak, Başkan Kantarcı, şöyle konuştu:
"Ben buradan sizlere ve Çaycuma halkına duyuruyorum; önümüzdeki dönemde suyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak. Miktarla ilgili, debi ile ilgili, kaliteyle ilgili bir sıkıntı yok. Ancak şöyle bir sorun var: Velioğlu ve İstasyon mahallelerimize su temin eden doğu yakasındaki keson kuyumuzda ve o bölgedeki OSB’nin ve diğer fabrikaların hepsinin suyunda demir iyonu var. Normalde demir kuyuda görünmüyor, ancak havayla temas ettiği zaman su oksitleniyor ve kırmızı renk alıyor. Bunun da hemen bir çözümü yok. Bu tortu sağlığa zararlı bir şey değil ama istenen bir şey de değil. Bununla ilgili önümüzdeki dönemde ciddi bir çalışma yapılarak suyun batı taraftaki tesislerden gönderilmesi lazım. Biz zaten epey bir zamandan beri o bölgenin alçak kesimlerini bu batı yakasından beslemeye başladık. Ancak yüksek kesimlere doğu yakasındaki kuyudan su veriyoruz. Orada bu tortu oluşmasına izin vermemek için tahliye yerlerinden sık sık arkadaşlarımız tahliye yapıyorlar. Ayrıca çevre kirliliği, küresel ısınma bunlar giderek bizi kuşatıyor."