Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Farabi Kampüsü Doğalgaz Dönüşümü Tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Farabi Kampüsü Doğalgaz Dönüşümü Tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2015 18:07

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ (BEÜ) FARABİ KAMPÜSÜ’NDE DOĞALGAZA GEÇİŞ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI. BEÜ FARABİ KAMPÜSÜ’NDE ALTYAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANMASININ ARDINDAN İDARİ VE EĞİTİM BLOKLARI İLE LOJMANLARIN ISITMA SİSTEMLERİ DOĞALGAZA GEÇTİ.

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Farabi Kampüsü’nde doğalgaza geçiş çalışmaları tamamlandı. BEÜ Farabi Kampüsü’nde altyapı çalışmaları tamamlanmasının ardından idari ve eğitim blokları ile lojmanların ısıtma sistemleri doğalgaza geçti.
BEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Farabi Kampüsünde bulunan binaların ısınması için tüketilen yıllık ortalama 230 ton kömür ve 500 ton fuel-oil kullanımı ile yılda ortalama 1963 kg partikül madde, 4494 kg azot oksitler, 27635 kg kükürt dioksit 2509 kg karbondioksit havaya salındığı tespit edilmişti. Çalışma kapsamında kömür ve fuel-oil’in yerine doğalgaz kullanımının başlaması ile hava kirletici gazların miktarında önemli bir azalma gerçekleşeceği belirlendi.
Bu çerçevede BEÜ Farabi Kampüsünde yıllık ortalama 780.000 m3 doğalgaz kullanılacağı öngörülüyor. Bu miktar göz önüne alındığında hava kirleten gazlar yıllık ortalama 95 kg partikül madde, 2122 kg azot oksitler, 7 kg kükürt dioksit, 1498 kg karbon dioksite düşecek. Böylece partiküllü maddede % 95, azot oksitlerde % 53, kükürt dioksitte % 99,9, karbon dioksitte % 40 oranında emisyon azalması bekleniyor.
Doğalgaz dönüşümü hakkında konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer dönüşüm çalışmasının tamamlanması ile ilgili memnuniyetini dile getirdi. Rektör Özer; “Bildiğiniz gibi Dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik alanlarında her yıl değerlendiren GreenMetric (Yeşil Ölçüm) 2014 Dünya Üniversiteler Sıralamasında, Bülent Ecevit Üniversitesi Türkiye üniversiteleri arasında 1. olmuştu. Doğalgaz dönüşümü de bu konuda hazırladığımız çok sayıda yeni projeden birisiydi. Bu bağlamda Farabi Kampüsü’nde kömür ve fuel-oil yerine doğalgaz kullanımına geçilmesi memnuniyet vericidir. Doğalgaz dönüşüm çalışmalarında 3 km uzunluğunda yeraltı hattı döşendi. 21 adet kazanın dönüşümü gerçekleştirildi. 99 adet yoğuşmalı kombi sistemi kuruldu. Bu çalışmayla enerji verimliliğinin yanında hava kirliliğinin önüne de geçmiş olacağız. En azından Zonguldak’taki hava kirliliğine üniversitemizden kaynaklanan etkiyi ortadan kaldırmış olduk. Farabi Kampüsü’nün dışındaki yapıların da doğalgaza geçmesiyle tamamen temiz bir çevreye kavuşmuş olacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!