Güncelleme Tarihi:
YOZGAT, (DHA)- YOZGAT’ta nadasa bırakılan alanları üretime kazandırmaya yönelik başlatılan toprak işlemesiz tarım uygulamalarına, örnek çalışmalarla devam ediliyor.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün, geçtiğimiz yıl Fakıbeyli köyünde toprak işlememiz hububat ekimi yaptığı ve olumlu sonuç aldığı tarım alanına bu yıl da aynı yöntemle Yem Bezelyesi ve Macar Fiğ ekimi yapıldı. Ekim yapılan alanlarda incelemelerde bulunan Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, toprak işlemeden tarımsal faaliyetin yapılabilir olduğunu, çiftçilere göstermek amacıyla yapılan uygulamalardan olumlu sonuçlar alındığını söyledi. Bu yöntem kullanıldığında, toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olmasından ötürü, erozyonun en az seviyeye indiğinide hatırlatan Özdemir, “Toprak işlemesiz tarım uygulaması, maliyet, zaman ve işgücünden tasarruf sağlayarak çiftçinin daha karlı üretim yapmasına imkan sağlayan toprağı ve bitkiyi koruyan, uzun vadede toprakların iyileştirilmesine ve erozyon nedeniyle yok olmasının engellenmesine önemli katkı sağlayan bir sistemdir. Bu sayede anız yakmanın önüne geçilecek, toprak ve toprak canlıları korunacaktır” dedi.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, deneme amaçlı geçen yıl toprak işlememiz olarak hububat hasadı yapılan tarlada bu yıl aynı yöntemle ekilen Yem Bezelyesi ve Macar Fiğinin gelişiminin gayet iyi olduğunu anlattı. Özdemir, “Çiftçimiz bu arazide hiçbir toprak işlemesi yapmadan ekim yaptığı için tasarruf sağlamış oldu. Araziyi nadasa bırakmadı bir gelir sağladı. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerle ÇATAK kapsamında dekara 30 lira, Yem bitkileri desteğinden ise dekara 40 lira alacaktır. Bu nedenle Yozgat çiftçilerine bu sistemi öneriyoruz. Arazilerini boş bırakmasınlar. Toprak işlemesi yapmadan hem girdi tasarrufu sağlayacaklar hem çevreyi koruyacaklar hem arazileri boş kalmayacak, her yıl ürün alacaklar. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği ekstra desteklerden faydalanacaklardır. Biz bu sistemi Yozgat’ta Nadas Alanlarının Daraltılması ve anız yangınlarının önlenmesi açısından bir alternatif olarak görüyoruz ve çiftçilerimize öneriyoruz. İsteyen gelip örnek ekim alanlarındaki sonucu görebilir” diye konuştu.
(FOTOĞRAFLI)