Güncelleme Tarihi:
Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT, (DHA)- YOZGAT’ta, bağ bozumunun ardından kış hazırlıkları başladı. Bağlardan toplanan üzümler kış aylarında tüketilmek üzere pekmez yapımında kullanılıyor.
Yozgat’ın köylerinde, bağ bozumu ile birlikte toplanan üzümler, taştan yapılma küçük havuzlarda ezilerek pekmez toprağı ile süzülüp şıra halini getiriliyor. Elde edilen şıralar kaynatılarak pekmez oluyor. Bağlarda başlayan bu işlem pekmez halini aldıktan sonra ise hem tüketim hem de ticaret amaçlı görücüye çıkıyor. Pekmez kaynatma işleminin çok meşakkatli olduğunu belirten köy kadınları, “İyice olgunlaşmış üzümler toplandıktan sonra, su dolu bir kapta iyice yıkanır. Bir küçük çuvala bir sepet üzüm doldurulur, üzerine bir elinin avucu kadar pekmez toprağı konur. Gerçek adı 'ak toprak' olan pekmez toprağı olarak geçer. Kireçli, beyaz bir topraktır. Yozgat’ta İncirli köyü ve çevresindeki köylerde bulunur. Bildiğimiz topraktan farklı olan yanı ise pekmezin ekşimesini önleyerek, kalitesini arttırmasıdır. Şırayı mayalar, ekşiliğini alır. Daha sonra küçük havuzlarda üzümler ezilir. Ortalama 18-20 kilo üzümden 12 kilo üzüm suyu elde edilir. Daha sonra o üzüm suyu odun ateşinde ısıtılır ve kaynamaya bırakılır” dediler.
Yozgat’ın en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiği Karanlıkdere bölgesinde geleneksel yöntemler kullanarak üretilen üzüm pekmezi, pazarda kilosu 20-25 lira arasında satışa sunuluyor.
FOTOĞRAFLI