Güncelleme Tarihi:
Harun GÖKÇEOĞLU/ YOZGAT, (DHA) - OLAĞANÜSTÜ Hal uygulamasının halkın günlük yaşamını etkilemeyeceği, sadece FETÖ/PDY ve terörle mücadelede geçerli olacağının söylenmesine karşın, Yozgat Valiliği dün genelge yayımlayarak il genelinde içki içilen yerlerin kapatılmasını kararlaştırdı. Olağanüstü Hal Kanunu'na dayanılarak 'içki yasağı' uygulaması 81 ilden ilk kez Yozgat'ta başlatıldı.
Kent merkezinde içkili yer bulunmayan Yozgat'ın 4 ilçesindeki bulunan bar, pavyon, gazino gibi içki içilen 28 yerin kapatılması için güvenlik birimleri harekete geçti. Genelge doğrultusunda bar,gazino ve pavyonlar kapatılmaya başlandı.
Yenifakılı ilçesinde Karacabay Restorant sahibi Şahin Karaaslan, 28 Eylül 2016 tarihi itibariyle saat 15.00'de karakola giderek hazırlanan tutanağı imzalayıp, işyerini kapattığını söyledi.
VALİLİK GENELGESİ
Yozgat Valiliği İl Olağanüstü Hal Bürosu'ndan, Vali Kemal Yurtnaç imzasıyla 28 Eylül 2016 tarihli ve 'Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri' konu başlığıyla emniyet müdürlükleri, kaymakamlıklar ve belediyelere gönderilen genelge şöyle:
"İlimizde gazino, pavyon ve bar adı altında faaliyet gösteren yerler ve çevrelerinde meydana gelen olaylar incelendiğinde, bu olayların kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması ve 6136 Sayılı Kanuna muhalefet etme suçlarından teşekkül ettiği görülmüştür.
İlimiz Sarıkaya ilçesinde meydana gelen öldürme olayı da buna örnek teşkil etmektedir. Bu nedenle 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 'Tedbirler başlıklı' 11. maddesi gereğince genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak, şiddet olaylarının yaygınlaşmasını önlemek amacıyla il genelinde faaliyet gösteren bar, pavyon, gazino v.s. gibi umuma açık yerler OHAL süresince kapatılmıştır. İlgili işyerlerine gerekli tebligatın yapılarak kapatma işleminin yapılmasını rica ederim."
Valilik genelgesi üzerine kaymakamlıklar ve güvenlik birimleri harekete geçerek Yozgat'ta sayılarının 28 olduğu açıklanan içkili yerleri kapatmaya başladı.
Kent merkezinde içkili yer bulunmadığı belirtilen Yozgat'ın sadece Sarıkaya, Boğazlıyan, Yenifakılı ve Yerköy ilçelerinde içki içilen yerler bulunduğu, bunların bar, gazino ve pavyon olarak faaliyet gösterdiği belirtildi.
VALİ: AİLE HAYATINI KORUMAYA YÖNELİK
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, genelgeyle ildeki bar, gazino ve pavyon gibi içkili yerlerin kapatılmasına yönelik karara gelen tepkiler üzerine bugün açıklama yaptı. Basında konunun çarpıtıldığını, genelgeyle içkili mekanların kapatılmadığını savunan Vali Yurtnaç, "Biz bar, pavyon ve ona benzer çalışan gazinoları kapattık. Geçen haftalarda Sarıkaya ilçemizde hem yaralamalı, hem de cinayet olayı oldu. Bu mekanların kalitesi artsın, standardının yükselmesi için gerekli çalışmaları yaparız. Bunlar açılabilir. Ancak bu seviyede kavga, dövüş, yaralama, adam öldürme ve gürültünün olduğu yerde kamu güvenliğini sağlamak bizim görevimiz" dedi.
Vali Yurtnaç, eşleri bu mekanlara giden kadınların yetkili makamlara şikayette bulunduğunu anlattı, "Eğer aile hayatını korumaya yönelik çalışmamız varsa bu da bizim görevimiz. Pancar hasadından ilimize 200 milyon liraya yakın para girmektedir. İnsanlar çocuklarının ve ailesinin nafakasını götürüyorlar, buralarda yiyorlar, uygunsuz ortamlarda" diye konuştu.
"BİR BAKIMA ELEKTRİK VERDİK"
Aldıkları kararın içkili lokantalar ve kafeleri kapsamadığını, hem aileyi korumak hem de mekanların standardını yükseltmeyi hedeflediğini söyleyen Vali Yurtnaç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"OHAL düzeni bozulmadan hem toplum sağlığını ve aileyi korumak, hem de bu mekanların standardının yükselmesini sağlamak amacıyla bir bakıma elektrik verdik, herkes kendine gelsin burada. Bir dönem Karadeniz bölgesinde Rusya’dan gelen kişiler vardı. Toplumun ahlakını, sağlığını, güvenliğini tehdit eder noktaya geldiyse, bugün de bizim bölgemizde bar ve pavyonlar burayı tehdit eder hale gelmiştir. Buralar hem güvenlik açısından sakıncalıdır, hem de aile huzuru açısından önemlidir. Standardı düşük yerlerde hizmet sunan, vatandaşların girmekten imtina ettiği, korktuğu yerleri kapattık. Kamuoyunun bu konuda yanlış bir algı ve hesap içerisine girmemesi gerekiyor. Biz genel emri yazdık. Zabıtamız böyle yerleri bugün, yarın kapatacaktır. Bölgemizde 28 tane bu manada yerler var bunlarla ilgili tedbirler uygulanacak" diye konuştu.
RECEP YAZICIOĞLU İLE ÇALIŞTI
Vali Kemal Yurtnaç'ın memleketi Tokat'ta 1984-89 yılları arasında valilik yapan merhum Recep Yazıcıoğlu, kentteki barlara limit getirmişti. Müşteriye bir dubleden fazla içki verilmesini yasaklayan Vali Yazıoğlu, '4'üncü Murat' lakabıyla ünlenmişti.
Kemal Yurtnaç da Recep Yazıcıoğlu'nun 2003 yılında Denizli Valisi olduğu dönemde Vali Yardımcısı olarak görev yapmıştı.
YOZGAT VALİSİ KEMAL YURTNAÇ KİMDİR
1965 yılında Tokat’ta dünyaya geldi. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi ve Şanlıurfa'da kaymakam adayı olarak görevlendirildi. Bir yıl süreyle İngiltere'de dil eğitimi gördü, ardından Denizli'nin Çardak ve Honaz ilçelerinde kaymakam vekili olarak görev yaptı. Sinop'un Dikmen, Bingöl'ün Solhan, Siirt'in Tillo ve Samsun'un Ladik ilçelerinde kaymakamlık yaptı. 1997-2000 yılları arasında Erzincan Vali Yardımcılığı, 2000-2003 yılları arasında Giresun Vali yardımcılığı, 2003-2006 yılları arasında Denizli Vali yardımcılığı görevlerinde bulundu. İçişleri Bakanlığı'nda müşavirlik ve daire başkanlıkları görevlerinde bulundu, Said Yazıcıoğlu ve Faruk Çelik'in Devlet Bakanlığı dönemlerinde bakan danışmanlığı yaptı. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nda bulundu. 2014- 2016 yılına kadar Başbakanlık Müşavirliği görevinde bulundu, 10 Haziran 2016'da Yozgat Valisi oldu. Evli ve iki çocuk babası. İngilizce ile orta derecede Arapça ve Gürcüce biliyor.
FOTOĞRAFLI