Güncelleme Tarihi:
YOZGAT, (DHA) - Yozgat’ta tarımsal üretimde önemli bir yere sahip olmasına karşın, son yıllarda ekim alanları daralan, nohut üretiminin yeniden artırılmasına yönelik hazırlanan proje uygulamaya konuldu.
Yozgat’ta yaklaşık 23 bin 448 hektar alanda ekimi yapılıp, dekardan ortalama 103 kilo ürünün alınan nohut üretiminin yıllık 24 bin 176 ton civarında olduğu belirtildi. Önceki yıllarda bu miktarın üzerinde üretimin yapıldığı belirtildi. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bakanlık Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının koordinasyonu ile üretimi artırmaya yönelik hazırladığı projeyi uygulamaya koydu.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Toprak Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü ile ortak yürütülen ‘Mikrobiyal gübre ile baklagil tohumlarını aşılamanın verime etkilerinin değerlendirilmesi, çiftçilere benimsetilmesi’ projesi kapsamında deneme amaçlı nohut ekimi yapıldığını söyledi. Özdemir, uygulamada Toprak Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsünden Dr. Derya Sürek, M. Fikret Yıldırım, Dr. Nesime Cebel ile diğer uzman ve teknik personelin de hazır bulunduğunu ifade etti. Özdemir, proje dahilinde tarlanın 3 parsele ayrıldığını, parselin birisine ‘Rhizobium’ bakterisi ile aşılanan, diğer bir parsele kimyevi gübre kullanılarak, son parsele ise kimyevi gübre kullanılmadan nohut ekimlerinin yapıldığını anlattı. Özdemir, “Yozgat il genelinde baklagil üretimi hububattan sonra en çok tarımı yapılan tarla ürünüdür. Ancak son yıllarda üretiminde düşüklük yaşanmaktadır. Bu konuda çiftçilerimizi teşvik etmek, baklagillerde verimli, kaliteli ve kâr sağlayan çevreyle dost, doğal kaynaklar ile çevreye zarar vermeyen uygulamalardan olan Mikrobiyal Gübre kullanılarak baklagillerdeki üretim ve verim artışını gösterecek olan bu proje uygulanmaya koyulmuştur” dedi.
(FOTOĞRAFLI)