Güncelleme Tarihi:
YOZGAT, (DHA)- TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta hayvancılık sektörünün de geliştirilmesine yönelik yürütülen çalışmalar olumlu sonuçlar veriyor. Boğazlıyan ilçesinde 2005 yılında 2 bin dekar arazi üzerinde kurulan çiftlik, Türkiye'nin damızlık düve ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Yerköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan İlci Çiçekdağı Tarım İşletmesi'nde Damızlık Süt Sığırı varlığı ve küçükbaş hayvan varlığı arttı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bir taraftan halk elindeki hayvanların ıslahına yönelik çalışmalar yaparken, diğer taraftan sektörün en önemli girdilerinden olan yem bitkileri ekiliş alanlarını genişletme çalışmalarını sürdürüyor.
Boğazlıyan ilçesinde Tarım Kredi Kooperatifi tarafından 2 bin dekar arazi üzerine 2005 yılında kurulan Damızlık Gebe Düve Çiftliği'nde bin baş sağmal olmak üzere, toplam 4 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Bin 300 dekar mera arazisine sahip çiftlikte kaba yem ihtiyacının bir kısmı buradan karşılanıyor. Yılda bin 100 civarı yavrunun alındığı çiftlikte bini sağmal olmak üzere 4 bin büyükbaş hayvandan bulunuyor.
Yerköy ilçesi sınırları içerisinde yer alan İlci Çiçekdağı Tarım İşletmesi'nin en önemli projesi olan Damızlık Süt Sığırcılığında ilk etapta bin 600 büyükbaş sağmal kapasiteli olmak üzere toplam 3 bin 360 adet büyükbaş hayvan varlığına ulaşıldı. En son teknolojilerin kullanımıyla gerçekleştirilen projeyle ile kapasitenin 3 bin sağmal sığır olmak üzere toplamda 6 bin 300 büyükbaşa çıkarılacağı kaydedildi. İç Anadolu Bölgesinin ekolojik ve sosyo-ekonomik yapısını göz önüne alarak hayvansal üretimde koyunculuğa da önemli yatırımlar yapan işletmede, 3 bin küçükbaş kapasiteli elit sürü oluşturma ıslah projesi TÜBİTAK tarafından 2009 yılından beri destekleniyor.
HAYVAN VARLIĞI
Yozgat Valiliği verilerine göre Yozgat'ta hayvan varlığı ile birlikte hayvansal üretimde de ciddi oranlarda artış oldu. Yozgat il genelinde 205 bin 500 büyükbaş, 298 bin 650 küçükbaş hayvan varlığı bulunuyor. Yıllık et üretimi 10 bin 476 tona, süt üretimi ise 255 bin tona ulaştı. Yozgat valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat'ta tarım ve hayvancılığı geliştiremeye yönelik önemli adımlar atıldığını dile getirerek, "Yozgat tarım ve hayvancılığın ileride olduğu bir şehir ama tabi ki desteklenmesi gereken bir şehir. Bu şehirde ne kadarda sanayi, ekonomi, turizm desek de bu şehrin vazgeçilmez özelliği tarım ve hayvancılıktır. Biz tarım ve hayvancılığı hiçbir zaman bir tarafa bırakmayacağız. Amacımız insanlara ilave gelir temin etmek, bunlara destek vermek. Gerek hayvancılık, gerekse tarımda bundan sonra desteklerimiz devam edecektir" dedi.
HAYVANCILIKTA MERKEZ OLDU
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, hayvancılık sektörü konusunda önemli adımlar atıklarının altını çizerek, "Boğazlıyan'da Devecipınar Damızlık Üretim Çiftliği kapanacak noktadaydı, bugün Türkiye'nin hayvan borsası oldu. Herkes burada hangi damızlık düvenin ne zaman doğuracağını yakından takip ediyor. Boğazlıyan bu nokta da hayvancılık bakımından Türkiye'nin ana merkezinden biri haline geldi. Yozgat'ta Et ve Süt Kurumu marifetiyle sözleşmeli hayvancılığı başlatarak, tarihi adımı attık. Şu anda Yozgat'ta kesim yapılıyor, Yozgat kavurma diye bir kavurma çıkarılıyor ve markalaştırıldı. Yozgat'ta ki hayvan üreticimiz ve besicimiz bu imkanı kendi ayağında bulma fırsatını elde etti" diye konuştu.
Yerköy ilçesi içesi sınırları içerisinde, Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesi ile de mülki sınırlar bakımından irtibatlı olan TİGEM'e ait atıl durumdaki çiftliğin özelleştirdiklerini kaydeden Bakan Bozdağ, "İlci Tarım İşletmeleri, burasını Türkiye'de hayvancılık bakımından parmakla gösterilecek bir çiftlik haline getirdi. Süt ve süt ürünleri bakımından da önemli bir merkez haline geldi. Her ilçemizde süt toplama merkezleri ile çiftçimizin ürettiği sütleri onların bütçesine katkı olarak dönecek mekanizmaları oluşturduk ve bütün ilçelerimizde bu anlamda büyük bir seferberliği başlattık. Hem hayvancılık destekleri ile hem hububat destekleri ile ve diğer desteklerle çiftçimizi bulunduğu noktandan daha iler taşıma noktasında çok ciddi adımlar attığımızı ifade etmek isterim. Özet olarak şunu söylüyorum, biz çiftçimizin ülke ekonomisine kattığı katkıyı biliyoruz. Onları daha güçlü yapmak, daha fazla kazanç elde etmelerini sağlamak amacıyla ülkemizin bütçe ve ekonomik gücü çerçevesinde atılması gereken adımları attık ve atmaya da devam edeceğiz" dedi.
FOTOĞRAFLI