Yozgat Belediyesi çöpten enerji üretecek

Güncelleme Tarihi:

Yozgat Belediyesi çöpten enerji üretecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2016 09:48

Yozgat Belediyesi çöpten enerji üretecek

Haberin Devamı

Katı Atık Bertaraf tesislerinde elektrik enerjisi üretilip, sorunlara son verilecek

Yozgat'ta çöpten enerji

YOZGAT, (DHA)- YOZGAT Belediyesi'nin öncülüğünde halen 12 belediyenin ortağı bulunduğu Katı Atık Bertaraf Tesisleri Birliği tarafından yaptırılıp, 2007 yılında hizmete açılan depolama tesisindeki çöplerin gazından elde edilecek enerji ile elektrik üretimi planlanırken, yıllardır bölgedeki yerleşim alanlarının şikayetlerine de son verilip, etrafa pis kokuların yayılması da tamamen önlenecek.

Belediyelerin şehir merkezlerinde topladıkları katı atıkları rastgele depolamalarının önüne geçmek üzere hazırlanan proje Çevre Bakanlığı'nın da desteği ile hizmete sunuldu. Günlük yaklaşık 100 ton katı atığın yönetmenliklere göre bertaraf edildiği Katı Atık Düzenli Depolama sahasında metan gazından ayda yılda 3 bin 500 MWh elekrtik enerjisinin üretilmesi amacıyla proje hazırlandı. Projenin 30 Kasım 2016 tarihinde ihalesinin yapılarak, özel sektör tarafından yap işlet devret modeli ile hayata geçirileceği kaydedildi. Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, Katı Atık Düzenli Depolama sahasında, metan gazından elde edilecek elektrik enerjisi ile birlikte belediyenin depolama için harcadığı paranın dışında ek gelir de elde edeceğini söyledi. Arslan, depolama tesisleri için yıllık yaklaşık 700 bin lira civarında belediyeye maliyetinin bulunduğunu, devreye sokulacak sistemle belediyenin hem bu yükten kurtulacağını hem de elde edilecek elektrik enerjisinden gelir temin edeceğini ifade etti.

Çöp döküm alanındaki kokunun projenin faaliyete geçmesiyle tamamen ortadan kalkıp, bölgedeki yerleşim alanlarda ikamet edenlerin şikayetlerine de son verileceğinin altını çizen Arslan, "Kokuyu artık çevreye yakın yerleşim yerlerindekiler hissetmeyecek. Ekonomik olarak Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var. Enerji ihtiyacımızı çöpten enerji üreterek karşılayacağız. İçerisinde bulunduğumuz enerji piyasasının sıkıntılarını gidermek adına küçük ilçelerin ihtiyacını karşılayabilecek bir tesistir. Çöpümüzün ekonomik değeri var. Gazın üretilmesi bizim için bir avantajdır" dedi.

Hazırlanan projenin yap işlet devret modeli ile hayata geçirileceğini kaydeden Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, ihalesinin 30 Kasım 2016 tarihinde yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Arslan, "Yılda 3 bin 500 MWh elektrik enerjisi üreteceği öngörüsüyle biriken çöpler yeniden değerlendirilecek. Tesisimizin ihtiyacı olan elektrik enerjisi buradan karşılanacağı gibi, sahanın uygun yerlerine sera tesisleri kurulabilecek. Buradan elde edilecek süs bitkileri birlik üyesi belediyelerimizin taleplerini karşılamaya yönelik olabilecektir. Proje öncelikle mevcut atıklardan elektrik enerjisi üretmeye yöneliktir. Daha sonra ise daha farklı yatırımlar yapılabilir. Burada esas olan hem belediyenin üzerindeki yük kalkacak, hem de çevrede ikamet edenlerin şikayetleri sonlandırılmış olunacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!