Sekili Karpuzunun hasadına başlandı

Güncelleme Tarihi:

Sekili Karpuzunun hasadına başlandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2017 12:23

Sekili Karpuzunun hasadına başlandı

Haberin Devamı

YERköy(Yozgat), (DHA)- TÜRKİYE'de kavun, karpuz üretimi bakımından önemli bir yere sahip Yozgat'ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili bölgesinde hasat başladı. Yozgat'ta toplamda il genelinde 13 bin 458 dekar alanda yıllık yaklaşık 27 bin 776 ton kavun-karpuz üretimi yapılırken, bunun önemli bölümü Yerköy ilçesinde yetiştiriliyor. 
Yerköy ilçesinin Sekili bölgesinde 14 bin dekar alandan yıllık 24 bin ton civarında kavun-karpuz üretimi gerçekleştiriliyor. Yerköy ilçesinin Sekili bölgesinde kavun-karpuz üretiminin organik olarak yapıldığını belirten Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Özgür Memiş, Yerköy İlçe Tarım Müdürü Ziraat Mühendisi Erkan Çalışkan ile birlikte hasadın başladığı tarlaları gezip, çiftçilerle görüştü. Üretim hakkında bilgi alan Memiş, Yerköy ilçesi Sekili bölgesinde bu yıl 2 bin dekar alanda karpuz, 12 bin dekar alanda da kavun ekimi yapıldığını hatırlattı, şunları söyledi:
"Yurdun diğer bölgelerde karpuz hasadının tamamlanıp, pazarda da son günlerini yaşadığı bir dönemde Sekili bölgesinde yetişen karpuz Pazar tezgâhlarında yerini alıyor. Bölgemizde ekimlere nisan ayında başlanıyor, diğer yöreler daha önce ektiği için erken olgunlaşıyor. Burada yetişen karpuz Yozgat ile birlikte Ankara, İstanbul, Kırıkkale, Kayseri, Kırşehir, Amasya, Adana'ya gönderiliyor. Sekili karpuzu hormonsuz bir özelliğe sahip olması, kumlu toprakta yetiştirilmesi şeker oranını yükseltiyor. Diğer bölgelerden farklı bir tadı var, daha da su oranı da çok yüksek"..
Tarlasında ilk karpuz hasadına başlanılan üretici Necip Lahit, bu yıl bölgede karpuz ve kavun üretiminin iyi olduğunu belirterek, satışı tarlada yaptıklarını söyledi. Hasadın ay sonuna kadar devam edeceğini, önümüzdeki haftalarda da kavun hasadının başlayacağını kaydeden Lahit, "Toptancılar buraya geliyor, tarlada kilosu 35 kuruştan ürünün tamamını satın alıyor. Biz de tarladan topladığımız ürünü istifliyoruz, günü geldiğinde de teslim ediyoruz. Tarlada alıcı bulamadığımız zaman ise pazara kendimiz götürüp, perakende satıyoruz. Havaların bu yıl sıcak gitmesi, karpuza olan talebi de artırdı" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!