Şeker pancarı üretiminde mikoriza mantarı, gübre kullanımını azalttı

Güncelleme Tarihi:

Şeker pancarı üretiminde mikoriza mantarı, gübre kullanımını azalttı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2016 15:52

Şeker pancarı üretiminde mikoriza mantarı, gübre kullanımını azalttı

Haberin Devamı

Harun GÖKÇEOĞLU/ YOZGAT,(DHA) YOZGAT’ta tarımsal üretimde maliyetleri düşürüp, daha az girdi ile verimli ve kaliteli ürünlerin alınmasına yönelik gerçekleştirilen deneme üretimlerinden olumlu sonuçlar alınıyor. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan deneme ekimlerinde tohumun mikoriza mantarına bulanarak yapılan ekim sonucunda ürün kalitesi ile verimin arttığı tespit edildi. Bu yıl deneme ekimi yapılan şeker pancarından da olumlu sonuçlar alındı.
Yozgat’ın merkeze bağlı Özlüce köyünde Uğur Nemli adlı çiftçinin tarlasına, deneme amaçlı şeker pancarı ekimi yapıldı. Kullanılan gübre miktarı yarıya indirilerek, tohuma mikoriza mantarı uygulanarak ekim yapılan tarladan kaliteli ve şeker oranı yüksek ürün alındı.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ile birlikte sökümü yapılan deneme amaçlı tarım alanına giderek, incelemelerde bulunup, sonuçlar hakkında bilgi aldı. Tarım Müdürü Özdemir, mikoriza mantarı ile geçen yıl yaptıkları deneme amaçlı çalışmalardan olumlu sonuç alınmasının ardından bu yıl yeni bir deneme ekiminin gerçekleştirildiğini söyledi. Özdemir, “Dört ayrı parselde yapılan deneme amaçlı ekimler sonunda, yaşanılan soğuk ve don olayında tüm pancar ürünleri yüzde 50 ve üzerinde zarar görürken, mikorizalı tohumla ekimi yapılan ve yüzde 50 oranında daha az gübre kullanılan parseldeki zarar yüzde 10-20 arasında olmuştur. Kayseri Şeker Fabrikasına gönderilen mikorizalı mantarın şeker oranının diğer pancarlardan yüzde 0,5-1,3 oranında daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca gübre miktarının dekara 50 kilogram yerine 25 kilogram atılmasına rağmen verim artmıştır.Mikoriza mantarı kaplanarak ekilen pancarının verim oranının da yüzde 10-20 civarında diğerlerinden daha fazla olduğu tespit edildi” dedi.
Dekan Prof. Dr. Karadağ ise, mikorizalı denemelerin farklı gübre dozları uygulanarak yapıldığını belirterek, ‘”Görünen şu ki, mikorizalı yapılan denemelerin verimleri, mikorizasız olan denemelerin verimlerine göre daha fazla. Aynı zamanda, şeker pancarında hastalık, zararlı ve zirai dona karşıda mukavim özelliği sağlamış oluyor. Buda verime artı yönde katkı sağlıyor. Mikorizayı özellikle tohuma yapıştırıp tarlaya nakletmeniz gerekiyor. Tohuma şekerli su ile yapıştırıp ekim yaptığınızda daha iyi verim alabiliyorsunuz. Kimyasal kullanılmadığı için doğal olması en büyük avantaj. Dolayısıyla toprağa daha az miktarda azotlu gübre atmış oluyorsunuz. Azotlu gübreyi az attığınız için de çevre kirliliğine karşı daha az mukavim oluyor. Artezyen kuyularınızın nitratça daha az zehirlenmesi sağlanıyor. Olumlu yöndeki bu etkilerle kansere karşıda bir koruma özelliği sağlanmış oluyor” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!