Güncelleme Tarihi:
Halit YILMAZ/SORGUN(Yozgat), (DHA)- TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ın Sorgun ilçesinde alternatif ürün kapsamında 25 dönüm tarla üzerine ekimi yapılan patates hasadına başlandı. Sorgun'a bağlı Günpınar Köyünde bu yıl 41 yaşındaki çiftçi Yasin Arslan tarafından melodi ve agria cinsi iki çeşit patates ekimi yapıldı. Her iki üründen de yüksek verim alan çiftçi Arslan, verimin yüksek olduğunu, ancak işçi ve pazar sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.
Yılda 80-100 ton patates ürettiklerini belirten çiftçi Yasin Arslan, ancak ürettikleri patatesi pazarlamada sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Arslan, "Bu yıl Sivas bölgesinden iki çeşit patates tohumu getirerek ekimini yaptık. Verim oldukça yüksek. Ancak patates üreticisi olarak en büyük sıkıntımız işçi ve Pazar sıkıntısı. İşçi bulmakta zorlandığımız gibi, ürettiğimiz patatesleri 30'ar kiloluk çuvallara koyarak torba torba perakende olarak vatandaşlara satıyoruz. Kilosunu 1 TL'den veriyoruz"dedi.
Çiftçi Yasin Arslan, 7 yıl önce hobi olarak ektiği patates üretiminden memnun olduğunu belirtirken, kazancı ve tadının iyi olduğunu kaydetti. Arslan, "Sivas bölgesindenMelodi ve Agria cins patates tohumu getirip, 25 dönüme ekim yaptım. Melodi cinsi daha verimli, Agria cinsi ise daha kaliteli bir patates. Patates üretimi buğday, arpa ve diğer hububat ürünlerine göre daha zahmetli ve daha çok emek istiyor. Buğday bana göre tembel çiftçi işi. Makine ekipmanlarına ektirip, makine ekipmanlarına biştirip, tüccara satmak basit bir iş. Ancak patates üretimi tüm vücut ve beden diliyle çalıştığımız için o daha ağır bir iş. Kâr olarak patates, buğdaydan daha kârlı bir iş. Ancak patates üretiminde en çok işçi ve Pazar sıkıntısı yaşıyoruz. 30'ar kiloluk çuvallar koyduğumuz patatesleri çuval çuval perakende olarak vatandaşlara satıyoruz" dedi.
Çiftçi Arslan'ın amcası 59 yaşındaki Halim Arslan ise, yıllarca Nevşehir ve Niğde patateslerini yediklerini belirterek, "Bizim bu bölgede patates ekiminin ilk defa yapılmasından dolayı gerek iriliği, gerekse tatı bakımından oldukça kaliteli. Bu yıl 2 cins patates ekimi yaptık. Her ikisi de oldukça yüksek verimli. Bin ile bin 500 civarında patates üretiyoruz. Ancak en büyük sıkıntımız Pazar sıkıntısı. Ürettiğimiz ürünü pazarlayamıyoruz. Bizde kendi imkanlarımızla torba torba vatandaşa perakende olarak satıyoruz. Yetkililerden Patates Birliği kurulmasını istiyoruz"dedi.
Çiftçi Yasin Arslan'ın babası 62 yaşındaki Mustafa Arslan ise, 6-7 yıldır patates ekimi yaptıklarını, ancak ürettikleri patatesleri pazarlamada çok sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Çiftçi Arslan'ın kardeşi Selman Arslan da, boş zamanlarında kardeşine pazarlama noktasında yardımcı olduğunu, 20 kiloluk, 30 kiloluk, 40 kiloluk patates çuvallarını kilo başı 1 TL'den sattıklarını söyledi.
FOTOĞRAFLI