Kurban Bayramında Tatlı Ve ET Tüketimine Dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kurban Bayramında Tatlı Ve ET Tüketimine Dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2015 11:21

BESLENME VE DİYET UZMANI GÖKHAN ELBAY, KURBAN BAYRAMINDA TATLI VE ET TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ

Uzmanlar Bayramda yapılan ikramlarda fazla ısrarcı olmamalarını, özellikle şeker, kalp ve tansiyon hastalığı olan insanların beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini konusunda uyarıyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Elbay, Kurban Bayramında et, şeker ve şekerli besinlerin tüketimi arttığını, dolayısıyla beslenme düzenimizde önemli değişiklikler olduğunu belirterek, “Kültürümüz gereği ikramlarda bulunmayı seven bir milletiz. Ama ikramda bulunurken misafirimizin kronik hastalığı varsa (tansiyon hastaları, şeker hastaları, kalp damar hastaları böbrek hastaları, şişmanlık ) sağlığını düşünmemiz gerekir. Yaptığınız ikram daha sonra pişmanlığa dönüşmesin” dedi.
Bayram gününde güne kahvaltı yapılarak başlanması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Elbay, “ Bayramda ziyaretler fazla olduğu için tatlı tercihiz şerbetli tatlı yerine sütlü tatlı olsun. Kesilen eti hemen tüketmeyin en az 24 saat bekletin. Çünkü yeni kesilen et sert olur ve zor pişer. Dolayısıyla midede sindirimi zor olduğu için hazımsızlık ve şişkinlik yapabilir. Eti kendi yağı ile pişirin fazladan yağ eklemeyin. Çünkü her ne kadar etin yağını alsak da görünmeyen yağlar etin içerisinde olduğu için beslenmemizde yeterli olacaktır. Eti yüksek ateşte pişirmeyin yüksek ateşte pişen etin dış kısmı yanar iç kısmı pişmemiş olur. Bu da besin öGesinde kayba yol açar. Etleri pişirirken kızartma ve kavurma yönetimden uzak durun. Bunun yerine sebzelerle birlikte tencerede, haşlama, ızgara ve fırında pişirin. Sofrada sadece et olmamalıdır. Sebze çorba yoğurt vb. şeklinde kombine edilmelidir. Meyve ve sebze tüketiminiz 5-6 porsiyon olmalı. Asitli içeceklerden uzak durulmalı. Tüketeceğiniz et miktarı 60-100 gram arasında olmalıdır. Kurban etlerini saklarken hazırlanmış etleri buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede ise derin dondurucuda daha uzun süre saklayabilirsiniz. Dondurucudan çıkardığınız etleri açık havada çözülmeye bırakmayın. Besin zehirlenmelerine karşı dikkatli olun. Sakatatlar yüksek yağ ve kolesterolden zengin olduğu için kolesterol hastaları ayrıca dikkat etmelidir. Mümkün olduğu kadar hareketli olun ve enerji harcamaya çalışın.1 - 2 günde olsa aldığınız fazla besinler vücudunuzda kilo artışı olarak size geri dönüş yapar” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!