Güncelleme Tarihi:
YOZGAT, (DHA)- YOZGAT Kamu Hastaneleri Birliği, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na (KKKA) neden olan kenelerin Haziran ve Temmuz aylarında artış göstermesini dikkate alarak vatandaşları uyardı.
Yozgat Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Fatih Temoçin, yaz aylarında sık görülen kenenin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının özellikle Haziran ve Temmuz aylarında en üst düzeye ulaştığını söyledi. Temoçin yaptığı açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı başlıca hyalomma tipi kenelerin tutunması ile bulaşan, ateş ve kanama ile karakterize bir virüs hastalığıdır. Türkiye’de ilk defa 2002 yılında saptanmıştır. Yozgat ilinde ilk kez 2003 yılında görülmüş olup, yıllık ortalama 60 vaka görülmektedir. Türkiye’de 2016 yılı sonuna kadar 10 binden fazla vaka görülmüş ve 450’nin üzerinde kişi vefat etmiştir. KKKA kırsal alanlarda yaşayanlarda, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlarda sık görülmektedir. Kırsal alanlarda, mümkün olduğunca vücutta açık yer bırakılmamalı, çıplak ayakla dolaşılmamalıdır. Böcek kovucu ilaçların vücuda sürülmesi yararlı olabilir. Bu amaçla sivrisinek kovucu ilaçlar kullanılabilir. Doğaya sülün, tavuk gibi hayvanların salınması gibi yöntemlerin KKKA'nın önlenmesinde etkisi bulunmamaktadır” dedi.
Kenelerin vücutta kaldığı süre arttıkça hastalık riskinin de arttığını belirten Temoçin, ‘Bu nedenle kenelerin mümkün olduğunca erken çıkarılması hastalığın oluşmasını engelleyecektir. Dışarıdan eve dönen kişiler, vücutlarına kene yapışıp yapışmadığını kontrol etmelidirler. Tüm giysilerin çıkarılarak duş alınması, yeni tutunmuş kenelerin mekanik olarak uzaklaştırılmasını sağlayabilir” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI