Güncelleme Tarihi:
YOZGAT, (DHA)- YOZGAT Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Çağrı Kayıpmaz, hastanede tüm fistül ameliyatlarının yapıldığını, kateterler takıldığını söyledi. Kayıpmaz, nefroloji ve kalp damar cerrahisi kliniklerinin her gün aktif olarak görev yaptığını, 50 hastalık diyaliz ünitesinde tüm hastalara hizmet verildiğini anlattı.
Çağrı Kayıpmaz, böbrek fonksiyonlarının diyaliz makinesi ile yapılarak kanda biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasıyla böbrek yetmezliği yaşayan hastaların yaşam süreleri uzatıldığına vurgu yaparak, diyaliz hastalarının dikkat etmesi gereken konularla ilgili uyarılarda bulundu. Kayıpmaz, “Günümüze kadar tıp da olan gelişmeler akabinde damar cerrahisi ve diyaliz giriş yollarındaki tecrübenin artmasıyla artık son dönem böbrek hastaları hem daha konforlu hem de daha uzun yıllar yaşayabilmektedir. Son dönem böbrek yetmezliği olanlar ile ani gelişen akut böbrek yetmezliği olan hastalar ve idrar çıkışı olmayan veya azalan böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastaların diyalize ihtiyaç duyarlar" dedi.
Hastaların 'diyalize girip, makineye bağlanıp, kanının temizlendiği' şeklinde kabaca bir bilgiye herkesin sahip olduğunu hatırlatan Kayıpmaz, "Biraz daha ayrıntılı diyaliz nedir diye sorgulayacak olursak; diyaliz makinesi aracılığı ile hastada bulunan diyalize uygun damar sahasından yapılır. 2-6 saat arası sürer ve dakikada 200-500 ml kanın geçişine izin verecek şekilde hazırlanır. Makine de bulunan diyaliz solusyonu ile hastadan gelen kan arasında yarı geçirgen bir membran aracılığı ile sıvı-elektrolit dengesi hasta lehine olacak şekilde ayarlanır. Böylece böbrekleri çalışmayan hastaların kanlarında bulunan istenmeyen düzeydeki maddeler bu solusyona geçirilerek hastadan uzaklaştırılmış olur" diye konuştu.
Hastaların, Diyetisyenler tarafından kendilerine verilen KBY diyetine sıkıca uymaları gerektiğine işaret eden Kayıpmaz, "Hastalarımızın, sıvı alımları uzman kontrolünde hesaplanarak yapılmalıdır. Kateteri olan hastalar enfeksiyondan korunmak için mutlaka düzenli aralıklarla pansuman yaptırmalılar. Fistül ameliyatı olan hastalar fistül açılan kollarını korumalılar, o koldan kan aldırmamalılar, tansiyon ölçtürmemeliler ve hiçbir girişimsel işleme müsaade etmemelilerdir. Fistül ameliyatı sonrası düzenli pansuman yaptırmalılar. Fistülün olgunlaşıp hazır hale geldiğini anlamak için kalp damar cerrahisi ve nefroloji doktorlarına müracat etmeliler. Fistül açılan eli, istirahat ederken altına yastık konulup yukarda tutmalılar. Fistül açılan eli , avuç içlerine aldıkları stres topu veya yumuşak bal mumu nu sıkarak egzersiz yapmalılar. Düzenli aralıklarla KVC ve Nefroloji doktoruna muayene olmalılar. Kendilerine verilen diyaliz günlerini aksatmamalılar' uyarısını yaptı.
FOTOĞRAFLI