Basilica Therma turizme kazandırılacak

Güncelleme Tarihi:

Basilica Therma turizme kazandırılacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2014 11:33

- Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde halk arasında "Kral Kızı" olarak bilinen, "Basilica Therma" adlı Roma hamamının turizme kazandırılması için başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor - Vali Yazıcı: "Sarıkaya Roma hamamı, Anadolu'da Roma dönemine ait sayılı termal hamamlardan biridir" - "Burası, Roma İmparatorluğu döneminde bir termal merkez olarak kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda ülkenin doğu kısmının da idare edildiği bir merkez olmuş"

Haberin Devamı

YOZGAT (AA) - ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde halk arasında "Kral Kızı" olarak bilinen, "Basilica Therma" adlı Roma hamamının turizme kazandırılması için başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erken Roma dönemine ait ayakta kalabilen nadir eserlerinden biri olan Roma hamamının Türkiye için önemli bir eser olduğunu söyledi.

Bu tarihi eserin özel yapılar arasında yer aldığını vurgulayan Yazıcı, "Burası, Roma İmparatorluğu döneminde bir termal merkez olarak kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda ülkenin doğu kısmının da idare edildiği bir merkez olmuş. Söz konusu dönemde sefere giden Roma askerleri de burayı dinleme amaçlı kullanmış" dedi.

Yazıcı, bugüne kadar gün yüzüne çıkarılan Roma dönemi eserlerinin hiçbirinde olmayan "dilini çıkarmış yılan" figürünün sadece Sarıkaya'daki Roma hamamında yer aldığını, bu figürün tıbbın ve sağlığın sembolü anlamına geldiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Roma hamamı Basilica Therma'nın turizme kazandırılması için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

"Yapılan incelemelerde buranın Roma ve Bizans zamanından kalan bir tarihi bir eser olduğu belliydi. Ülkemizin birçok yerinde bulunan termal kaynaklar, Roma zamanında da kullanılmış ve bunlardan bazılarının üzerine termal hamam yapılmıştır. Sarıkaya Roma hamamı, Anadolu'da Roma dönemine ait sayılı termal hamamlardan biridir. Bu yapıda yer altından çıkan sıcak su kaynağı doğrudan kullanılmıştır. Kazılar sonucu elde edilen verilere göre, binanın bazı bölümlerinde sıcak su kullanılarak mekanların zeminden ısıtılması sağlanmıştır. Yapının bir kısmı halen toprak altında olup, tarihi yapının önünü kapatan binalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan kaynaklarla kamulaştırılarak kaldırıldı ve büyük havuz ortaya çıkarıldı."

- "Olimpik ölçülere yakın havuz çıktı"

Yazıcı, Roma hamamında yapılan kazılar sonucu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de kullanılmamış havuzların ortaya çıkarıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

"Sarıkaya hamamının özelliği, içerisinden su çıkan ve kesilmemiş suyu olan, halihazırda tarihi eserin içerisinden su çıkan iki yerden birisi. Avrupa'da da bunun örnekleri çok nadir, ülkemizde de örnekleri az olan bir durum. Biz kazdıkça, özellikle selin getirdiği teresubatı (katı atık) kaldırdıkça olimpik ölçülere yakın bir havuz çıktı. Ortasında muhtemelen vaftiz taşı olarak kullanılan bir ünite ortaya çıktı. Sonra iki ayrı yerde de güzel havuz ortaya çıktı. Nasip olursa, yüzyıllar önce selin getirdiği kaba teresubatı kaldıracağız. Kaymakamlığımız Hizmet Birliği marifetiyle, Müze Müdürlüğümüz nezaretinde buradaki çalışmalarımız sürüyor. Rölöve ve restorasyon bölümlerine burayı göstererek burayla ilgili proje hazırlamalarını bekliyoruz. Biz, kaba temizliğini yapıp ciddi bulguları da ortaya çıkardıktan sonra ince bölümü için bilim adamlarına müracaat edeceğiz. Bu haliyle bile içerisinde yıkanılabilecek ve birçok eseri barındıran, Türkiye'de örneği çok az bulunan belki de bulunmayan üniteler ortaya çıkıyor."

Haberin Devamı

Bu dünya mirasına sahip çıkmak için seferber olduklarını vurgulayan Yazıcı, "Sarıkaya Roma hamamının antik dönemde bir termal tedavi merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Yapının en üst kısmındaki friz süslemelerinde boğa başı figürü ve yılan figürleri birlikte işlenmiştir. Yılan figürü, mitolojide tıp ve sağlık tanrısı olan Asklepios'un simgesidir. Yozgat Müze Müdürlüğüne Sarıkaya ilçesinden getirilen bir kadın heykeli torsosu, Asklepios'un kızı, sağlık ve temizlik tanrıçası Hygeia'ya heykellerini andırmakta" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!