Güncelleme Tarihi:
YOZGAT,(DHA)-YOZGAT'ın Akdağmadeni ilçesinde 1815 yılından itibaren başlayan gümüş ihtivalı kurşun-çinko cevherinin toprak altından çıkartılarak, ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar günümüzde de tüm hızıyla devam ediyor. 137 kişinin istihdam edildiği maden ocağından kurşun ve maden çıkartılarak, yurtiçi ve yurtdışı pazara sunuluyor.
1967 yılından itibaren Rasih ve İhsan Madencilik Şirketi tarafından işletilmeye başlanan Karapiri bölgesindeki Bayramali ve Kıraçbey ocaklarından elde edilen tüvenan cevher Akdağmadeni ilçesindeki flotasyon tesisinde zenginleştirilerek kurşun ve çinko konsantresi elde ediliyor. Elde edilen maden ürürünü Akdağmadeni ilçesinde karayolu ile Samsun'a taşınıp, gemilerle yurtdışına gönderiliyor. Görünür rezervi yaklaşık 3 milyon ton olan sahada yapılan üretimlerde yılda 6 ila 7 bin ton cevher zenginleştiriliyor.
KURŞUN-ÇİNKO-GÜMÜŞ YATAKLARI
Konuyla ilgili hazırlanan raporlarda, vaziyet ve şimdiye kadar yapılan madencilik çalışmaları gümüş ihtivalı kurşun-çinko cevherleri, Akdağmadeni çevresinde öteden beri bilinmekte olduğuna vurgu yapılarak, "1820 yılından 1860 yılına kadar madencilik oldukça esaslı bir şekilde yapılmıştır. 1908 den 1918 yılına kadar da, devlet teşviki ile yeniden ihya olunan işletmeler, sonraları 1962 senesine kadar terk edilmiştir" denildi. Aynı raporda, eski işletme devirlerinin önemi, kısmen eski ocaklar çevresinde bulunan ve çoğunlukla Akdağmadeni civarında görülen takriben 25 bin tonluk yığın ile belli olduğuna vurgu yapıldı. Raporda, "Akdağmadeni'nden 4-5 kilometre güneydoğudaki Ziyarettepe ve Keçikaletepe mevkilerinde de önemsiz işletmeler açılmıştır. Akdağmadeni'nin Çiçeklidağ graniti içinde bulunan yataklar ise çok daha önemlidir. Boğatepe çevresinde birçok sığ kuyular bulunmakta, buralarda kuvars ve kalsit ile birlikte bol miktarda limonit mostra vermektedir" görüşüne yer verildi.
BAŞKAN OCAKLARI GEZDİ
Akdağmadeni Belediye Başkanı İrfan Coşgun, ilçe ve ülke ekonomisine önemli girdi sağlayan Kurşun-Çinko işletmesini ziyaret edip, çalışanlarla sohbet etti. Başkan Coşgun, ilçedeki maden ocaklarında ilçe halkının istihdam edildiğini, önemli bir katma değer olduğunu vurguladı. Başkan Coşgun, maden ocaklarında çalışan işçilerle sohbet etti, Akdağmadeni ilçesinin ismini kaynak teşkil eden maden yataklarının, yörede şehirleşmenin ve nüfus artışının temel sebebi olduğunun altını çizdi. Coşgun, "İlçemizin bugün ki şehir yapısına kavuşmasında etkili olan maden ocakları, ilçemiz açısından büyük önem taşımaktadır. İlçemiz Karapir bölgesinde Bayramali ve Kıraçbey ocaklarında çalışan 137 işçimiz, toprak altından çıkarttığı Kurşun-Çinko cevherini ekonomiye kazandırmış olmanın haklı gururunu yaşamaktadır" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI