Yalova’da okul sütü programı başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Yalova’da okul sütü programı başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2017 15:54

Yalova’da okul sütü programı başlıyor

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının ikinci yarısının ilk haftasından itibaren uygulanacak olan Okul Sütü Programı hakkında bilgi verdi.

Yazılı açıklama yapan Müdür Dedecan, insan yaşamının her evresinde, özellikle çocukluk, gebelik-emziklik ve yaşlılık döneminde kemik sağlığı açısından önemi bilinen sütün; C vitamini ve demir dışındaki makro ve mikro besin öğeleri için iyi bir kaynak olduğunu dile getirdi. Dedecan, süt ve süt ürünlerine özellikle kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere bazı önemli mineraller, protein ve riboflavin gibi bazı B grubu vitaminlerin kaynağı olarak bakıldığında halk sağlığı açısından önemli bir besin grubu olduğunu belirterek, “Sütte bulunan A vitamini daha iyi görmemizi sağlar, büyüme gelişme, hastalıklara karşı direnç ve deri sağlığımız için gereklidir. B grubu vitaminler ise kan yapımı, kas ve iskelet sisteminin çalışması için gereklidirler. Süt proteinlerinin büyüme gelişmeye katkısı, doku farklılaşmalarındaki etkinliğinin yanı sıra; kalsiyum emilimi ve bağışıklık fonksiyonlarının üzerine olumlu etkilerinin olduğu, kan basıncını ve kanser riskini azalttığı, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu, diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir” ifadesini kullandı.

Okullarda öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyince 2011-2012 eğitim ve öğretim yılından itibaren Okul Sütü Programı’nın yürütüldüğünü hatırlatan Dedecan, şunları kaydetti:

“2016-2017 eğitim ve öğretim yılının ikinci yarısının ilk haftasından itibaren uygulanacak olan Okul Sütü Programı kapsamında; bağımsız anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı, ilkokul ve özel okullar dahil öğrencilere 200 ml/yağlı (yüzde 3-3,5) sade UHT süt Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri olmak üzere haftada 3 gün dağıtılacaktır. Çocukların günde 2-3 kupa (1 kupa=240 ml) süt veya yoğurt ile, iki kibrit kutusu kadar (60 gr) peynir tüketerek süt ve ürünleri grubu ihtiyacını karşılaması gerekir. 1 kutu (200 ml) okul sütü içtiğinde (8 yaşında orta aktif erkek çocuğu) süt ve ürünleri grubundan günlük tüketmesi gereken miktarın 1 porsiyona yakınını tüketmiş olur. 200 ml süt ile günlük alması gereken; enerjinin yüzde 7’si, yüzde 19’u, kalsiyumun yüzde 27’si, fosforun yüzde 38’i, çinkonun yüzde 8’i, B1 vitamininin yüzde 10’u, B2 vitamininin yüzde 46’sı B12 vitamininin yüzde 38’i, A vitamininin yüzde 11’i karşılanır. Sütteki karbonhidrat laztozdur ve ince barsaklarda laktaz enzimi ile sindirilir. Bazı insanlarda laktozu sindirmeye yetecek enzim yoksa laktoz barsakta kalır ve bulantı, karın ağrısı, şişkinlik ve gaz gibi sindirim rahatsızlıkları oluşabilir. Laktaz enzim yetersizliğinde, sütün azar azar artırılarak içilmesi rahatsızlıkları azaltabilir. Okul sütü programları; sağlığı olumlu etkileyerek öğrenme yeteneğini geliştirmekte, okula devamlılık ve başarı düzeyini yükseltmektedir. Ayrıca bedensel ve zihinsel gelişime yardımcı olduğu gibi, çocuğun okula bağlılığını da artırmaktadır. Doğal olarak geleceğin yetişkinlerine yapılan önemli bir yatırım olduğu da unutulmamalıdır.”

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!