Güncelleme Tarihi:
Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 16 Ekim Dünya Gıda Günü için bu yılın temasını “Göçün geleceğini değiştirin, gıda güvenliği ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın” olarak belirlemesi nedeniyle kırsal kalkınmada örnek bir model olan Altınova’nın Sermayecik Köyü’nde Gıda Günü etkinliği düzenledi.
Yalova’nın Altınova İlçesi Sermayecik Köyü’nde düzenlenen programa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, Gıda ve Yem Şube Müdürü Ergün Demirhan, Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, ilçe müdürlüğü personeli ile Kırklareli’nin Pınarhisar İlçesi'nden gelen ziraat odası başkanı, il genel meclis üyesi ve çiftçilerden oluşan 38 kişilik heyet katıldı. Sermayecik Köyü Muhtarı Resul Çiftçi yaptığı konuşmada, köylerindeki çilek yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler verdikten sonra köylerinde uyguladıkları modelle köyden şehre göçü önlediklerini söyledi. İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci de yaptığı konuşmada, kivi ve çileğin birim alandan elde edilecek en yüksek verimli ürünlerden olduğunu ifade ederek Pınarhisar heyetine bu ürünleri kendi bölgelerinde yetiştirdikleri takdirde İl Müdürlüğü olarak her türlü teknik desteği vereceklerini kaydetti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar da Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Gıda ve tarım insanların refahının hala en önemli unsurudur. Bize göre gıda ve tarım, insanların refahının hala merkezinde ve bu durum birçok insanın özellikle kırsal alanlardan göç etmesinin nedenleriyle bağlantılıdır. İsrafı önlemeli, israf bilincini yeni nesillere aşılamalıyız. Dünyanın yoksul ve gıda güvensizliği yaşayan nüfusunun yüzde 75'inden fazlası kırsal alanlarda, çoğunlukla tarım ve doğal kaynak temelli geçim kaynaklarına bağlı olarak yaşıyor. Birçok kişi ve aile ise ekonomik nedenlerle yoksulluktan kurtulmak için başka uygun seçenek görmediklerinden göç ediyor. Ülkemizde de kırsaldan kente göç önemli bir sorun olarak bulunmaktadır. Bu sebeple insanların bulundukları yerde güvenli gıdaya ve sürdürülebilir tarımsal ve ekonomik faaliyetlere kavuşması gerekmektedir. Bakanlık olarak kırsal kalkınma desteklemeleri, genç çiftçi desteklemeleri gibi projelerimizle kırsal yatırımları, genç ve kadın çiftçilerimizi desteklemeye, kırsal yoksulluğu azaltma ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını teşvik etmeye çalışıyoruz. Tarım ve kırsal kalkınma ile göç, çevresel bozulma ve iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan kırsal yoksulluk, gıda güvensizliği, eşitsizlik, işsizlik ve doğal kaynakların tüketimi gibi sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz.”
FOTOĞRAFLI