IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 15:35
YALOVA BELEDİYESİ TÜRKİYE'DE BİR İLKE İMZA ATMAYA HAZIRLANIYOR. 32 DÖNÜM ARAZİ ÜZERİNDE KURULACAK OLAN SOKAK HAYVANLARI DOĞAL YAŞAM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ AYNI ANDA DEZAVANTAJLI GRUP KABUL EDİLEN BEDENSEL VE ZİHİNSEL ENGELLİLER İLE BAKIM EVLERİNDEKİ YAŞLILARINDA REHABİLİTE AMAÇLI KULLANIMINA AÇILACAK.
Yalova Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Evsel atık ve plastikler kullanılarak yapılacak olan Sokak Hayvanları Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi, aynı anda bedensel ve zihinsel engelli çocuklar ile bakım evlerindeki yaşlıların rehabilitasyonuna açılarak bir ilki gerçekleştirecek.
Yalova Belediyesi geçtiğimiz günlerde 6 ilçe ve 8 belde belediyesinin katılımı ile sokak hayvanları için ortak bir doğal yaşam alanı oluşturulması amacıyla protokol imzaladı. Sokak Hayvanları Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi adı verilen bu proje, içerisinde barındıracağı diğer entegre çalışmalarla Türkiye’ye örnek olacak. Atık plastiklerle yapılacak olan yer, hem sokak hayvanları için 5 yıldızlı bir barınma evi hem de bedensel ve zihinsel engelli çocuklarla, barınma evindeki yaşlıların rehabilite edileceği örnek bir merkez olacak.
Türkiye’ye örnek olacak sosyal sorumluluk projesi hakkında bilgi veren Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "Belediyemiz tarafından hayata geçirilecek bir sosyal sorumluluk projesi olan Yalova Belediyesi Sokak Hayvanları Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi, plastik atıkların geri dönüşümleri ve işlevselleştirilmesi ile doğal çevrenin korunmasına katkı sağlayacak. Tüm rehabilitasyon programları Yalova Belediye bünyesinde görev alan doktorların yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü ve ilgili sosyal topluluk kurumları ile birlikte sürdürülecek. Sokak hayvanlarının korunma, beslenme ve rehabilitasyonlarının sağlanması konusunda çözümleyici olan bu proje ile daha temiz ve yaşanılır bir kent vizyonu oluşturulacak. Bu proje, dünya mirası olan temiz çevrenin korunmasına ve özellikle kent yaşamında hızla tüketilen evsel atıkların sistemli bir şekilde toplanarak, işlenmesine de katkı sağlayacak" dedi.
Projenin en önemli ayaklarının birinin ise dezavantajlı gruplara hayvanlarla diyalog sayesinde rehabilitasyon sürecine katkı sağlanması olduğunu dile getiren Yalova Belediye Başkanı Salman, "İki temel düşünce çerçevesinde geliştirilmiş olan projede, dezavantajlı gruplar olarak tanımlanan, bedensel ve zihinsel engelliler ile bakım evlerindeki yaşlıların yararlanması da düşünüldü. Bu proje kapsamında, Doğal Yaşam Parkı’nda bakımları yapılmış, eğitimden geçmiş olan sokak hayvanları vasıtasıyla dezavantajlı grupların rehabilitasyon süreçlerine de olumlu bir etki oluşturacağı düşünülerek, geliştirildi. Proje sayesinde toplumsal farkındalık ve duyarlılığın sınırları genişleyecek. Bedensel ve zihinsel engelli çocuklar başta olmak üzere, yetişkinlerin de hayvanlarla rehabilitasyonu ile hayata tutunmaları konusunda yeni bir umut olacak. Bakıma muhtaç kimsesiz yaşlıların yaşama sevinçlerini yeniden kazanmalarını sağlayacak" diye konuştu.
Projenin kentsel hayatla bağlantılı bir çok faydayı da beraberinde getireceğini kaydeden Başkan Salman sözlerini şöyle sürdürdü:
"Projeyi sadece kent merkezi olarak düşünmedik. Aynı zamanda 6 ilçe ve 8 belde belediyesi ile işbirliği protokolü imzalandı. Bu protokol ile temiz bir çevre ve sokak hayvanlarının rehabilitasyonu düşünüldü. Geniş toplumsal katılımın olduğu, ileri toplumsal faydayı sağlamayı amaçlıyoruz. Yerleşim merkezine 15 dakikalık mesafede etrafı çevrilmiş ve tüm donatıları planlanmış olan 32 bin metrekarelik bir alan içerisinde yer alacak proje ile sokak hayvanlarının daha sağlıklı şartlarda hayatlarını sürdürmeleri planlanırken aynı zamanda da toplumsal hayatın dezavantajlı gruplarının da hayata bağlanması konusunda desteği olacak. Kent merkezine yerleştirilmiş olan kumbaralarda toplanan plastik atıklar kurulacak olan Doğal Yaşam Parkı’nda kullanılacak. Halkın sempatisini kazanmış Pagder ’Yuvaya Dönüşen Plastikler’ projesi ile toplanan plastik atıklar sokak hayvanlarının barınması için yuva haline getirilerek. Yalova’nın farklı noktalarına yerleştirildi. Toplam on üç Umut Merkezi dahil olmak üzere yerleştirilmiş olan plastik atık toplayıcı kumbaralar, geri dönüşüm konusunda farkındalığı da arttırdı. Yalova Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi projesi tamamlandığında, sokak hayvanları doğal ortamlarında sağlıklı koşullarda hayatlarına devam edecek, ayrıca eğitimli bir hayvanla yaşamları kolaylaşacak olan dezavantajlı gruplara ve toplumun diğer kesimlerinden isteklilere sahiplendirilecek. Böylelikle bir sorun olarak görülen sokak hayvanları kavramı ortadan kalkacaktır. Çocukların da atıkların değerlendirilmesinin önemini kavramış, çevreye duyarlı bireyler olarak yetişecek. Merkezimiz çok boyutlu bir proje olarak Türkiye’deki örnek projeler arasına girmeye aday bir projedir" şeklinde konuştu.