TÜKODER Genel Başkanı Koçal: En çok şikayet devre mülk satışlarından geliyor

Güncelleme Tarihi:

TÜKODER Genel Başkanı Koçal: En çok şikayet devre mülk satışlarından geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2018 16:03

TÜKODER Genel Başkanı Koçal: En çok şikayet devre mülk satışlarından geliyor

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/ YALOVA, (DHA)- TÜKETİCİYİ Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, en çok şikayeti devre mülk satışlarından aldıklarını söyledi.
Yalova’nın devre mülk satışı sorunlarıyla birlikte anılan bir il konumuna geldiğini söyleyen Koçal, ülke genelinde devre mülk satışlarıyla ilgili büyük mağduriyetlerin yaşandığını belirtti. Koçal, "Devre mülk satışları, 6502 sayılı kanunun özüne aykırı bir şekilde, özellikle Yalova’da bulunan şirketler tarafından yapılmaktadır. İşini düzgün yapan şirketleri tenzih ediyorum. Bu sadece Yalova’da değil tabii, Türkiye’nin birçok yanında tüketicileri istismar eden, ‘bedava tatil’, ‘bedava yemek’, ‘bedava gezi’ şeklinde sosyal medyalara ilanlar konularak tüketiciler üzerinde bir şekilde algı operasyonları oluşturuluyor. Özelikle devre mülk satışlarında hisseli gayrimenkul satış sözleşmesi adı altında sözleşmeler imzalatılmakta. Bu, yasaya aykırı ve suç işlenmektedir. Boş bir arazi tapusu, tüketicilere satılmaktadır" dedi. 
2 YILDA BİR ŞİRKET DEĞİŞTİRİYORLAR
Tüketicilerin yaşadıkları mağduriyetler nedeniyle yargıya başvurduğunu söyleyen Koçal, mahkemeden tüketiciler lehine kararlar çıkmasına rağmen devre mülk şirketlerinin 2 yılda bir şirket değiştirdiğini söyledi. Koçal, “2 yılda bir devre mülk şirketleri şirket değiştirdiğinden, şirketin içerisini boşalttığından tüketici alacağını tahsil edememekte. Temmuz ayında Ticaret Bakanlığı reklam kurulu, bu devre mülk şirketlerine ciddi anlamda ceza verdirdi. Bundan sonra bu tür şikâyetler çoğalacağından devre mülk şirketleri artık ayaklarını denk almalı, tüketicilerin üzerinden haksız kazanç elde etmeye son vermeli. 6502 sayılı kanunun özüne uygun devre mülk satışlarının yapması gerekir. Biz tüketici dernekleri olarak yasaya uygun devre mülk satışları yapmayan bu tür kurum ve kuruluşlarla mücadeleye devam edeceğiz. Bugün Türkiye çapında birçok devre mülk mağdurları adı altında dernekler kuruldu ve mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde çalışmalar yürütüyorlar” diye konuştu.
İDO ÜCRETLERİNİN PAHALILIĞI ŞİKAYET EDİLİYOR
İDO ücretlerinin pahalılığı yönünde derneklere şikayetlerin geldiğini ifade eden Koçal, şunları kaydetti:
“Ulaşım tüketicinin evrensel hakkıdır. Vatandaşların ulaşımının kaliteli ve ucuz yoldan sağlanması da sosyal devlet gereğidir. Dolayısıyla tekel gibi görünen İDO’nun ücretlerini makul seviyeye indirmesi, vatandaşların alım gücüne göre bu ücretlerini uygulaması gerekir. Burada İDO, fiyat tarifesini yeniden gözden geçirerek vatandaşların mağdur olmayacağı şekilde yeniden düzenlemesi gerekir diye düşünüyoruz.”
İSTENMEYEN SMS’LERE CEZA YAĞACAK
Firmalar tarafından gönderilen SMS ve maillerle ilgili açıklamada bulunan Koçal, vatandaşlara istemediği halde SMS ve mail gönderen firmalara da 35 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar ceza yazılacağını bildirdi. Koçal, “Yıllardır hepinizin telefonlarınıza istemediğiniz halde onca mesajlar, SMS’ler, mailler gelmekte. Telefonunuzu vermediğimiz halde, karşı tarafın nereden aldığını bilmediğiniz bir reklam şeklinde, ticari firmalardan mail ve SMS’lerle rahatsız olmaktasınız. Özellikle Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından. Biliyorsunuz kişisel verileri koruma kurulu kuruldu. Bu kurul kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında bu tür SMS’lerin değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi. Bugün basına yansıdı. Çok önemli de buluyoruz bu kararı. Olması gereken de bu. Bu tür firmalar bir ihtar alarak tekrar tüketicileri rahatsız ediyor ise hem savcılığa suç duyurusunda bulunulacak bu kurul tarafından hem de 35 bin liradan 1 milyona kadar para cezası kesilecek. Dolayısıyla burada tüketicilerin yapması gereken bu tür mesajların ve e-maillerin istemediği halde geliyor ise hem Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na hem de bulundukları yerin İl Ticaret Müdürlüklerine şikayetlerde bulunabilirler” dedi.
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!