Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

Güncelleme Tarihi:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 17:16

- "2014 yılında tabii bir kuraklık yaşandı fakat gıda fiyatlarının altında bir tek sebep yok. Üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasında bir makas var. Bu makasın hangi sebeplerden kaynaklandığına dair hükümet olarak bir komite oluşturduk" - "Anadolu'da tespit edip kayıt altına aldığımız 4 bin çeşit endemik bitki var. Başka bir bölgede olmayan, mesela Amasya lalesi çok nadide bir bitki"

Haberin Devamı

YALOVA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "2014 yılında tabii bir kuraklık yaşandı fakat gıda fiyatlarının altında bir tek sebep yok. Üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasında bir makas var. Bu makasın hangi sebeplerden kaynaklandığına dair hükümet olarak bir komite oluşturduk" dedi.

Eker, Yalova'da açılışını gerçekleştirdiği Türkiye Geofit Bahçesi'ni gezdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, burasının alanında dünyada ılıman iklim kuşağında en zengin tesisi olduğunu bildirdi.

Endemik soğanlı süs bitkilerinin muhafazaya alındığı ve ıslah çalışmalarının yapıldığı bir alanda bulunduklarını belirten Eker, "Biz burayı Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin korunması çerçevesinde düşündük. 11 ay evvel temelini attık. Bugün de açılışını yaptık. Burada 6 civarında sera var" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Tesisten, Ar-Ge çalışması yapanlar, bilim insanları, üniversiteler, çiçekçilikle uğraşan üreticilerin yararlanacağını anlatan Eker, çiçekçilik sektörünün dünyada milyarlarca dolarlık pazara sahip bir faaliyet alanı olduğunu vurguladı. Eker, şöyle konuştu:

"400 sene önce Hollandalılar Anadolu'dan, İstanbul'dan atlı arabalarla soğanlı süs bitkisi olan laleyi alıp götürdüler ve bugün dünyada lale piyasası ve onların bugün geliştirip sattıkları çiçeklerden, dünya onların ne kadar para kazandığını biliyor. Amsterdam Çiçek Borsası bugün bu manada dünyanın en büyük, en önemli merkezlerinden biri. Bunların çoğunun ana vatanı Anadolu. Anadolu'da tespit edip kayıt altına aldığımız 4 bin çeşit endemik bitki var. Başka bir bölgede olmayan, mesela Amasya lalesi çok nadide bir bitki. Birkaç yüz senedir yok, kaybolmuş. Londra'ya götürmüşler İngiltere'ye, orada da araştırdık hiçbir tane bile örneğine rastlayamadık. Şimdi kalanları toplayalım, muhafaza altına alalım, koruyalım ve bunlar bize mal olsun, kaydımızda kontrolümüzde olsun, olsun ki bir zarar gelmesin. Bu araştırma merkezinin, geofit bahçesi diyoruz ama burası Ar-Ge merkezi. Bunu kurmamızın altındaki sebep bu. Anadolu coğrafyasında bütün değerli bitkilerin toplanması muhafaza altına alınması, kaydedilmesi ve ıslah edilmek suretiyle bunların çoğaltılmasının sağlanması, bununla da üretime daha çok katkı sağlayacak şekilde bir ticari ürüne dönüştürülüp dünya pazarlarında Türkiye adına, Türkiye'nin üreticileri, yetiştiricileri, çiftçileri, tüccarları bunları değerlendirsin, bunlardan ekonomik olarak daha yüksek bir ekonomik gelir elde etsin diye. Bu merkezi kurmamızın nedeni bu."

- Biyoçeşitliliğin korunması

Haberin Devamı

Eker, biyoçeşitliliğin muhafazasının kendileri için önemine dikkati çekerek, Türkiye Geofit Bahçesi'nin bu anlamda üçüncü adım olduğunu dile getirdi.

İlk adımın, Türkiye'deki bütün tohumların muhafaza edildiği, 2010'da açılan ve 117 bin çeşidin bulunduğu Tohum Gen Bankası'nın kurulması olduğu bilgisini veren Eker, ikinci adım olarak Milli Botanik Bahçesi'ni kurduklarını hatırlattı.

Bir gazetecinin, Yalova'da aynı törende hizmete alınan Alpin Sera ile ilgili sorusu üzerine Eker, şunları kaydetti:

"Bütün canlıların yaşayabildiği bir ekoloji var. Her canlı her yerde yaşamaz. Deniz seviyesinden yüksekliği, hava şartları, iklim, toprak yapısı vesaire. Alpin Sera dediğimiz de Alp Dağları'ndan alıyor ismini. Bin 500 metrenin üzerinden 4 bin metreye kadarki aşamalarda buranın hava şartlarının yapay olarak oluşturulduğu ve bitkilerin orada sanki doğal coğrafyalarındaymış gibi bu yükseklikteymiş gibi o şartların sağlandığı sera demek... Otomatik sistemle her şey dizayn ediliyor. Diyelim ki 3 bin metrede yılın belirli günlerinde sis oluyor. Bizim Alpin Sera'nın da 3 bin metrelik bölümünde belirli aralıklarla yapay olarak sis oluşturuluyor. Yine belirli saatlerde ışık veriliyor. Yani her bitkinin ihtiyaç hissettiği sıcaklık, ışık, değerleri su, yağmur, sis, buhar bütün bunlar ayrı ayrı veriliyor ve bu şartlar altında da çiçek kendi doğal coğrafyasında doğal ekolojisinde nasıl yaşayabiliyorsa Alpin Sera içerisinde de o şartlar oluşturulmak suretiyle yaşıyor. Alpin Sera'nın özelliği bu. Bu, Türkiye'nin ilk Alpin Sera'sı. Bu bahçede o nedenle dünyanın ılıman iklim kuşağındaki en büyük, en zengin bahçesi. Dünya bu işe ta 300 sene önce başlamış. Geofit türlerini toplamışlar, bunlardan bahçe yapmışlar ama burada geçen sene temelini attık, bu senede hayata geçirdik. İnşallah uzun süre gelecek kuşaklara bizim mirasımız olacak."

- Gıda fiyatları

Haberin Devamı

Eker'e, bu yıl gıda fiyatlarında önemli oranda artış olduğu hatırlatıldı.

Doğal koşulların etkisine değinen Eker, "2014 yılında tabii bir kuraklık yaşandı fakat gıda fiyatlarının altında bir tek sebep yok. Üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasında bir makas var. Bu makasın hangi sebeplerden kaynaklandığına dair hükümet olarak bir komite oluşturduk. Bu komite işte lojistik var bu sebepler içerisinde, hal sistemi var, perakende, bu market zincirlerinin etkisi var. Bütün bunların hepsinin etkileri belirli ölçüde var. Bunların hepsinin nedenlerini araştırıp buna göre de tedbirler alacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!