“Geçmişinle Geleceğini Aydınlat” Projesi Tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

“Geçmişinle Geleceğini Aydınlat” Projesi Tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2015 12:45

GEÇMİŞİNLE GELECEĞİNİ AYDINLAR PROJESİ'NİN TOPLANTISI YALOVA VALİSİ SELİM CEBİROĞLU (ORTADAKİ MAVİ KRAVATLI OLAN) VE ÇOK SAYIDA DAVETLİNİN KATILIMI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

"Geçmişinle geleceğini aydınlat" adlı projenin tanıtım toplantısı Yalova’da gerçekleştirildi. Toplantıda Balkan Evi içerisine bir de Göç Müzesi’nin kurulacağı açıklandı.
Yalova Balkan Göçmenleri Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) tarafından hazırlanan ve Yalova Belediyesi ile ortaklaşa yürütülecek olan "Geçmişinle geleceğini aydınlat" adlı projenin toplantısı Bal-GÖÇ binasında gerçekleştirildi. Toplantıya Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova Belediyesi Başkan Yardımcısı Rıdvan Acar, AK Parti milletvekili adayları Fikri Demirel ve Dr. İlker Karbuz, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak’ın yanı sıra çok sayıda Balkan göçmenleri de katıldı.
Konu hakkında bilgilendirmede bulunan BAL-GÖÇ Derneği Başkanı Lütfü Özgür, “Bütçesi 74 milyon TL olan projenin ana amacı, ekonomik, toplumsal ve siyasi sebepler neticesinde ortaya çıkan göçler sonucu unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ve kültürel değerlerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır” diye konuştu.
Balkan Evi’nde bir göç müzesinin kurulacağını söyleyen Özgür, daha sonra şunları söyledi: “Proje çerçevesinde Yalova Belediyesi tarafından inşa edilen Balkan Evi bünyesinde göç müzesi kurulacak. Projeden sağlanan destek ile müzenin başta tefrişatı gerçekleştirilmek üzere, müzenin Balkan göçmenlerinin ve kültürel değerlerinin geleceğimizin teminatı olan gençler ve çocuklara yönelik tanıtımı sağlanacak. Böylelikle ‘Geçmişinle Geleceğini Aydınlat’ adlı projemiz, genç nesiller arasında kültürel değerlerin korunmasına dikkat çekilecek”.
Kurulacak göç müzesinin Yalova için önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Özgür, “Kurulacak olan göç müzesi, geçmiş nesillerin özellikle göç olayları neticesinde yaşamış oldukları zorlukları resmetmek, geçmiş geleneksel ve kültürel değerlerimize özgü ayrıntıları yansıtmak açısından nüfusunun önemli bir kısmı göçmen ağırlıklı olan ilimiz için oldukça önemli bir gelişmedir. Müzenin kurulması aşamasında; proje ortağı Yalova Belediyesi işbirliğinde başta Balkan ülkeleri olmak üzere göç alınan başlıca ülkelerdeki kardeş belediyeler ziyaret edilerek müzenin düzenlenmesi için gerekli materyaller temin edilecek. Müzenin donatılması, yerel ve bölgesel kaynaklardan temin edilecek diğer görsel materyaller ile de desteklenecektir. Müzecilik faaliyetleri dikkate alındığında ise müzenin en önemli ihtiyacı başlangıç aşamasında tanıtım ve reklam faaliyetleridir. Bu faaliyetler için en başta 7 ile 18 yaş arası çocuk ve gençlere yönelik müze gezileri düzenlenecek. Müze gezilerinin yanı sıra müze tanıtım kitapçığı basılacak ve video çalışmaları gerçekleştirilecek. Böylelikle Yalova yereli dışında da müzenin tanıtımı yapılarak ziyaretçi sayısı artırılmaya çalışılacak. Ayrıca Yalova Belediyesi ve demeğimizin yakın işbirliği içinde bulunduğu kardeş belediyeler ve demeklerin her yıl demeğimizce düzenlenen kültür ve sanat festivaline katılımları, göç müzesinin daha geniş kitlelere ulaşmasında etkili olacaktır. Göç müzesinin kuruluşu ile beraber proje sonunda düzenlenecek olan Göç Sempozyumu ise proje amaç ve hedeflerine büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!