Çiçek kenti Yalova, üretimde üçüncülüğe düştü

Güncelleme Tarihi:

Çiçek kenti Yalova, üretimde üçüncülüğe düştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 13:27

Çiçek kenti Yalova, üretimde üçüncülüğe düştü

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘İyi Tarım Uygulaması’ yapan süs bitkisi ve kivi üreticilerine sertifikaları düzenlenen bir törenle verildi. Burada konuşan Milletvekili Fikri Demirel, çiçekçilik üretiminde Yalova’nın ilk sıradan geriye düştüğünü söyleyerek, “Eskiden kesme çiçekte ilk sıradaydık. Şimdi bakıyoruz diğer bölgeler bizi geçmiş. Demek ki biz adımlarımızı onlara uyduramamış” dedi.

Yalova’da uygulanan “İyi Tarım Uygulamalarını Yaygınlaştırma Projesi” kapsamında süs bitkisi ve kivi üreticilerine sertifikaları düzenlenen bir törenle verildi. Sporium Tesisleri’nde yapılan törene Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri ile sertifika almaya hak kazanan üreticiler katıldı.

İl Müdürü Suat Parıldar, törende yaptığı konuşmada, iyi tarım uygulamalarının insan sağlığına zarar vermeyen üretim modeli olduğunu belirterek, “Bu uygulama ile üretimde çalışanların da refahı ön planda tutulmaktadır. İlimizde iyi tarım uygulamaları; Türkiye üretiminin yarısına yakınını karşıladığımız kivi üretiminde başlamıştır. 2014 yılında 30 çiftçi ile başladığımız projeye, 2016 yılında ise kivi üretiminin yanında ilimizde etkin bir yere sahip süs bitkileri üretimi de dâhil edilmiştir. Hali hazırda 7 kivi üreticisiyle 200 dekar alanda ve 21 süs bitkisi üreticisiyle 615 dekar alanda yürüttüğümüz proje ile yüksek kalitede sertifikalı ürün elde edilerek hem tüketicinin güvenli ürünlere erişiminin sağlanması hem de çiftçi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu model çevreye, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, tarımda sürdürülebilir üretimin yaygınlaştırmasını sağlayacaktır” dedi.

Çiçek şehri Yalova’nın çiçekçilikte ilk sıradan geriye düştüğünü söyleyen Milletvekili Fikri Demirel, “Katma değeri yüksek ürünler elde etmenin gayesi altındayız. Teknolojiyi ne denli yoğun kullanırsak o denli daha uygun fiyatlarla mal etme durumu söz konusu olabilir. Dünya büyük bir rekabetin içerisinde. Ürettiğimizi de satmak durumundayız. Çiftçilere verilen imkânlardan faydalanın ve mutlaka bilgilenin, kendinizi geliştirin. Yalova zaten çiçek şehri. Eskiden kesme çiçekte ilk sıradaydık. Şimdi bakıyoruz diğer bölgeler bizi geçmiş. Demek ki biz adımlarımızı onlara uyduramamış. Nasıl olsa ekiyoruz biçiyoruz demişiz. İşte öyle değil arkadaşlar. 3-5 kuruş değil 10 kuruş, 100 kuruş kazanmanın yoluna bakacağız” diye konuştu.

“Ekilmeyen alan kalmayacak” sloganıyla Bakanlık tarafından büyük bir projenin başlatılacağını söyleyen Demirel, “Diyelim ki insanlar gelmiş büyük alanlar almışlar. Onlar tespit edilecek ve ekilmeyen alanları ektirilecek. Türkiye’de bundan sonraki stratejimiz boş tarım alanı kalmayacak. Yine yeni bir uygulama var. Mera alanlarının hayvancılık üretimi için tahsisleri yapılacak. Bunlarla ilgili gidin kurumlarımızdan bilgi alın. Hükümet hangi yasayı çıkartıyorsa, ilgili kurum onunla ilgili tüm yardımı size yapmak mecburiyetinde. Hak arama denen bir şey var. Hakkınızı sonuna kadar arayın. Hakkınızı vermeyen de varsa bizler buradayız” şeklinde konuştu.

Yalova Valisi Tuğba Yılmaz da bir konuşma yaparak iyi tarım uygulamalarının Yalova’da yaygınlaştırılması için etkin bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Yılmaz, “Tarımdan sanayiye sürekli gelişen bir konumda olan iliz. Lojistik anlamda en iyi konumdayız. Kivi üretiminde 1’inci, süs bitkileri üretiminde 3’üncü sıradayız. Alternatif tarımsal ürünleri zenginleştirerek, katma değeri yüksek tarımsal üretimler de yapmak zorundayız. İyi tarım uygulamasının temel prensiplerinden birisi de toprağı iyi kullanmak, sağlıklı ve kaliteli ürünler elde etmek. Rekabetin olmazsa olmaz koşulu bu. Sertifikaya hak kazanacak üreticilerimizin artması için de çalışma yürütüyoruz. Alternatif ürünlerin geliştirilmesi konusunda da çalışma yapıyoruz. İnşallah daha iyi konumlara geleceğiz. Herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Konuşmanın ardından Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hacı Ali Dinçer ‘İyi Tarım Uygulamaları’ ile ilgili detaylı bilgiler vererek bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından ise 28 çiftçiye ‘İyi Tarım Uygulama’ sertifikaları verildi. Üreticilere sertifikalarını Vali Yılmaz, Milletvekili Demirel, İl Başkanı Öztabak ile kurum müdürleri takdim etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!