Güncelleme Tarihi:
YALOVA (AA) - Türkiye'nin vazgeçilmez tatlıları arasında olan ve yapımı da bir o kadar zahmetli olan baklava, ustalar yerine artık makinelerle üretiliyor.
Yalova'da 32 yıldır baklava ustalığı yapan Gaziantepli Ahmet Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baklava sektörüne teknolojinin girmesiyle ustalığın yok olmaya başladığını söyledi.
Eskiden baklava yapımı insan gücüne dayandığı için daha zor olduğunu belirten Çiçek, şöyle devam etti:
"Şimdi teknoloji çıktı ve işler çok kolaylaştı. Hamur açma ve yoğurma makinesi çıktı. Unu makineye döküyoruz, makine kendisi el değmeden hamuru yoğuruyor. Daha sonra hamur açma makinesine veriyoruz o da el değmeden hamuru açıp veriyor. Daha sonra ise ustalarımıza, hamuru tepsiye döşemek kalıyor. Teknoloji işlerimizi tamamen hafifletti. İşlerimiz daha seri daha güzel duruma geldi. Bir işveren olarak evet mutluyum çünkü ekonomik seri üretim var ama bir usta olarak üzgünüm; ustalık heba oldu gitti.
Teknolojiyi kullanmadan önce 10 kişiyle 100 tepsi çıkarırken şimdi 4 kişiyle 120-130 tepsi çıkarıyoruz. Artık ustalık öldü. Gelecekte ustalık yok olacak. Teknoloji gerçekten ustaların yerini aldı. Makineler hamuru ustadan daha iyi açıyor. Tabii ince açıyor, istediğimiz incelikte açıyor. Makineler çok hızlı ve seri. Ustalardan en az 10 kat daha hızlı, tadı da daha iyi. Teknoloji iş için verimli ama istihdam açısından zararlı çünkü ustalar boşa çıkar oldu."
- Baklava alırken nelere dikkat edilmeli?
Çiçek, baklava alacaklara tavsiyelerde bulundu.
Nereden ne alındığı değil, nereden ne yenildiğinin önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:
"Artık bu işler merdiven altından çıkmış durumda. Her şey profesyonel olmak zorunda. Baklava yediğimiz zaman kokusundan, ağzınızda dağılışından, şeker mi glikoz mu, tereyağı mı yoksa bir başka yağ mı, onu anlarsınız. Bir de bildiğiniz yerden almalısınız. Bilmediğiniz yerden almayın. Aslında baklava pahalı bir yiyecektir. Bunun nedeni, fıstık mamullerimizin, tereyağımızın, unumuzun pahalı olmasıdır. Baklava lüks bir şey ama yalnız yerken de zevkle yenilen bir şey. İyi bir yerden almak lazım nereden aldığımızı bilmek lazım."
Çiçek, kuru baklavanın bir ay, normal bir baklavanın ise üç gün içinde tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.