YYÜ’de Din, Bilim Ve Felsefe İlişkisi, Risale-i Nur Yaklaşımı Sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

YYÜ’de Din, Bilim Ve Felsefe İlişkisi, Risale-i Nur Yaklaşımı Sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2015 17:35

VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ (YYÜ), VAN İLİM VE KÜLTÜR VAKFI VE İSTANBUL İLİM VE KÜLTÜR VAKFI TARAFINDAN “DİN, BİLİM VE FELSEFE İLİŞKİSİ: RİSALE-İ NUR YAKLAŞIMI” SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Van İlim ve Kültür Vakfı ve İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından “Din, Bilim ve Felsefe İlişkisi: Risale-i Nur Yaklaşımı” sempozyumu düzenlendi.
Prof. Dr. Cengiz Andiç Konferans salonunda düzenlenen sempozyuma, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkan vekili Mehmet Utku, İl Müftüsü Nimetullah Arvas, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faris Kaya, Beddiüzzaman Said’i Nursi talebelerinden Mehmet Fırıncı, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan sempozyumda açılış konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ’nin artık bölgenin değerlerine, bölgenin sosyo kültürel bilimsel olaylara yaklaşımında ne kadar önemli olduğunu ve bu kapsamda da yapmış olduğu etkinliklerle bölgeye katmış olduğu bu bilimsel katkıları da artık ortaya koymaya başladığını belirterek, “Bir önceki sempozyumumuz edebiyat-felsefe ilişkisiydi. Bugünde yakın bir konu üzerinde çok önemli bir sempozyumun açılışını yapıyoruz. Bediüzzaman’ın Risale-i Nur Külliyesi’nin din, ilim ve felsefe ilişkisi ortaya konulacak. Bu kapsamda çok önemli bilgiler ortaya konulacak. Bunlarda inşallah bir kitapçık haline getirilmek suretiyle bundan sonraki dönemlerde insanlara ışık tutacak ve bu anlamda bilgilendirecek. Bu duygularla sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Tuşba Belediye Başkan vekili Mehmet Utku ise Bediüzzaman’ın hayatını ümmete adamış biri olduğunu ifade ederek, “O başkasının günahına ağlayan bir adam. Tabi üstadı anlamak için, Risale-i Nur’u anlatabilmek için defalarca onu okumak lazım” dedi.
İl Müftüsü Nimettullah Arvas da, özellikle İslam dünyasındaki trajedinin temelinde egoizm ve materyalizm felsefesinden kaynaklandığını dile getirerek ,”Bediüzzaman, yaşadığı asrımızda Kur’an, sünnet ve Müslümanların kaybolmuş malı olan hikmet müktesebatı ışığında insanlığın başına musallat olan özellikle itikat bazında veba misal inkarcı fikri cereyanlara karşı onların fikirlerini çürütecek, hezeyanları tarumar edecek söylemlerini boşa çıkaracak derecede fikir ve eserleri ile bir kamet sergilemiştir” diye konuştu.
Sempozyumda ayrıca İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faris Kaya, Beddiüzzaman Said’i Nursi talebelerinden Mehmet Fırıncı ve sempozyum tertip komitesi adına Yrd. Doç. Dr. Rahmi Tekin birer konuşma yaptı. İki gün boyunca sürecek olan sempozyumun birinci günü konuşmalar ve ardından verilen plaket töreni ile son buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!