Güncelleme Tarihi:
VAN (AA) - "Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Teknik Destek Projesi" ile bin 500'ü kadın 2 bin kişinin iş sahibi olması hedefleniyor.
Van'da terör veya farklı nedenlerle yerinden edilmiş kişilere yönelik hazırlanan ve 2 bin kişinin iş sahibi olması planlanan 1 milyon 300 bin avro bütçeli proje, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse ediliyor.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Vali Aydın Nezih Doğan, yerinden edilmiş kişilere yönelik hazırlanan projenin yanında, ülkenin kendi sağladığı imkanların da hatırlanmasında fayda olduğunu söyledi.
Terör nedeniyle bulundukları yerlerden ayrılarak başka yerlere göç eden vatandaşlara yönelik devletin farklı projelerle destek verdiğini kaydeden Doğan, şöyle konuştu:
"Bunlardan bir tanesi sosyal yardımlaşma projelerimiz. Vakıflarımız gelen herkese sahip çıktı. Dolayısıyla milli kaynaklardan Van için harcanmış paraları hesap ettiğimizde bugünkü projeyle mukayese etmemiz mümkün değil. 2013 yılı içerisinde sosyal yardımlaşma vakıfları kanalıyla vatandaşlarımıza yardımlarımız 222 milyon lirayı buluyor. Diğer bakanlıklar ve kurumların projelerini de dahil ettiğimizde biz bu alanda hiçbir sosyal patlamaya neden olmayacak duruma gelmişsek, arkasındaki güçlü devlet desteği oluşuyla başarmışız. Her ne kadar uluslararası bir mevzuat olmayışından söz edilmişse de, Türkiye'de bu konuya ilişkin yeterli kadar ve dünyaya örnek olacak bir mevzuatımız var. Bunları AB yetkililerinin de bildiğini ve örnek olarak başka ülkelere de gösterdiğini düşünüyorum."
Programın, içerik olarak kadınlara ağırlık verdiğini anımsatan Doğan, ancak toplantıya katılanların çoğunun kamu kurum amirleri veya benzeri erkek personellerden oluşmasının kendisini üzdüğünü ifade etti.
Doğan, ülkede temel problemin, kadınların ekonomik ve sosyal hayata entegrasyon ile ilgili çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalma olduğunu bildirerek, program kapsamında bazı kadınların iş hayatına atılmasının, ekonomiye katkı sunmasının hedeflendiğini dile getirdi.
Projenin teknik destek ekibi lideri Galina Rizova da hibe programının 2011 Türkiye Ulusal Programı kapsamında "Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşeni" altında, AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edildiğini hatırlatarak, "Bu proje gerçekten çok önemli bir adım. Projenin başarılı olacağına inanıyorum. Bu yörede başarılı olduğu zaman diğer bölgelerde de uygulanabilir. Biz Van Valiliği koordinesinde bu sorunun çözümü için elimizden gelen desteği vermeye hazırız" dedi.
Toplantıya Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile programdan yararlanacak kişiler katıldı.