Güncelleme Tarihi:
VAN,(DHA)-TÜRKİYE Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından hazırlanan Van İl Afet Müdahale Planı masa başı tatbikatı, Vali İbrahim Taşyapan’ın katılımıyla yapıldı.
Tuşba Belediyesi Toplantı Salonundaki tatbikat öncesinde konuşan Vali Taşyapan, ülkemizde son yıllarda yeni bir afet planı anlayışına geçildiğini ve bu doğrultuda acil müdahale planlarının oluşturulduğunu söyledi. Van'da konuyla ilgili 26 hizmet grubunun bulunduğunu ve çevre illerden temsilcilerin de desteğiyle bu tatbikatta bir araya gelindiğini belirten Vali Taşyapan, "Bölgemiz ve ülkemiz her türlü afete maruz kalmaktadır. Bölgemiz ve ilimizde, başta deprem olmak üzere, çığ, sel, toprak kayması, yangın gibi afetler yaşanabilmektedir. Afet türlerine göre hizmet gruplarının belirli görevleri var. Sizlerin de katılımıyla bu görevler daha önce belirlendi ve plan haline dönüştürüldü" dedi.
Planların dosyalar arasında kalmasının hiçbir anlam ifade etmeyeceğini vurgulayan Vali Taşyapan, "Planlar, ihtiyaç halinde nasıl ve ne kadar başarıyla uygulanabiliyorsa, o kadar sonuç üretirler ve işe yarar olarak görülürler. En mükemmel planı, en mükemmel şekilde yazıp dosyalar arasına koyabiliriz. Ancak böyle olunca hiçbir derdimize derman olamaz. Her hangi bir afetle karşılaştığımızda, en hızlı şekilde, herkes görevi neyse çağrı beklemeksizin görevinin başında vaziyet alır ve afetin sonuçlarını yönetmeye başlarsak başarı bununla ölçülür" dedi. Bu tür tatbikatların afet müdahale planının yürütülmesindeki başarıyı mutlaka etkileyeceğinin belirten Vali Taşyapan şöyle konuştu:
"Ne kadar konularımıza vakıf olursak, ne kadar yaptığımız işin bilincinde olursak, o ölçüde müdahalelerimiz de başarılı olacaktır. Bugün burada bir senaryo üzerinde işler yürütülecek. Temennimiz afetlerin tatbikat üzerinde kalmasıdır. Ama hayatın gerçekleri böyle değil. Yaşadığımız sürece her türlü afetin olma ihtimali var. Olduğu zamanda afetlerin nasıl yönetileceği ve kontrol altına alınacağı, sonuçlarının ne kadar sürede toplumun üzerinden kaldırılabileceği de önem taşımaktadır. Afetlere hazırlıklı olmamız, aklın, bilimin ve inancımızın gereğidir. Bireysel ve kurumsal anlamda, ülke olarak afetlere ne kadar hazırlıklı, afetler hakkında ne kadar bilinçli olursak, afetleri yönetme konusunda da o kadar mahir ve donanımlı olacağız. Toplumsal bilinci en üst düzeyde tutmak da bu çalışmaların bir parçasıdır. Bunun için de görsel ve yazılı basında gerekli bilgilendirmelerin yapılması, topluma yönelik gerekli eğitimlerin verilmesi gerekmektedir. Toplum halinde bir bütün olarak, yakın zamanda şiddetli iki deprem yaşamış bir il olarak, bu bilinçle hareket etmemiz gerekir. Bu tatbikat da inanıyorum güzel işlere vesile olur. Ben de özellikle konuya verdiğim ehemmiyet gereği bu tatbikata katıldım. Allah’ımdan dileğim ülkemize, ilimize büyük afetler yaşatmamasıdır"
Daha sonra konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Uçar da Van’ın yaşayacağı olası afetlere hazırlık anlamında, ildeki tüm unsurların koordinasyonunu sağlamak, afet öncesi, sırası ve sonrasında yapılacakları masa başı tatbikatta senaryo üzerinden deneyimlemek üzere bir araya gelindiğini kaydetti. Konuşmaların ardından, İl Afet Müdahale Planının ve Yerel Düzey Hizmet Grubu planlarının uygulamaları, kurumlar arası etkin koordinasyon pratiği, planlarda görev alacak ana ve destek çözüm ortağı kurum personellerinin deneyim ve tecrübelerini geliştirmeyi amaçlayan tatbikat senaryosu üzerinden olay akışı gerçekleştirildi. Görüş ve önerilerin paylaşımıyla sona eren tatbikata, Vali İbrahim Taşyapan’ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Duran Eryılmaz, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, kurum müdürleri, çevre illerin de destek verdiği 26 hizmet grubunun temsilcileri ve AFAD personeli katıldı.
FOTOĞRAFLI