Van'da 2 bin 700 rakımlı tepede tarihi yapı izi

Güncelleme Tarihi:

Vanda 2 bin 700 rakımlı tepede tarihi yapı izi
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2016 13:06

- Van'ın İran sınırında bulunan Çaldıran ilçesindeki 2 bin 700 rakımlı tepenin zirvesinde kaleyi andıran tarihi bir yapı izine rastlandı- YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Çavuşoğlu: - "Yapı, topoğrafik yer seçimi anlamında bölgede yoğunlukla görülen Erken Demir Çağ kalelerini andırmaktadır. Temelin üzerindeki duvar örgü tekniğinden Orta Çağ dönemine de işaret etmektedir"- Müze Müdürü Uslu: - "Söz konusu yapının uydu fotoğraflarını incelediğimizde bir kale görünümünde olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Burada yapılacak kapsamlı bir yüzey araştırması ile daha sağlıklı bilgi paylaşımını kamuoyuyla paylaşırız"

Haberin Devamı

VAN (AA) - ÖZKAN BİLGİN / SADRETTİN KAYA - Çaldıran'da 2 bin 700 rakımlı tepenin zirvesinde kaleyi andıran bir yapı bulundu.

İran sınırındaki ilçenin Yücelen mahallesine bağlı Çilli mezrasında bulunan tepedeki yapı duvarları yıkılmış bir kaleyi andırıyor.

Tepenin zirvesinde 5 metreyi bulan yükseklikteki taş yığınlarının bulunduğu alandan komşu ülkenin yanı sıra Ağrı Dağı ve çevredeki birçok yerleşim yeri görülüyor.

- "Havaların ısınmasıyla bölgede araştırma yapılacak"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, incelediği görsellerde kalıntıların, alt kısımdaki temel izlerinden kale izlenimi verdiğini söyledi.

Alanın karla kaplı olması nedeniyle hangi döneme ait olduğu konusunda net bir şey söylemenin şu an için mümkün olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Yapı, topoğrafik yer seçimi anlamında bölgede yoğunlukla görülen Erken Demir Çağ kalelerini andırmaktadır. Temelin üzerindeki duvar örgü tekniğinden Orta Çağ dönemine de işaret etmektedir. Alanda harçsız biçimde taşların üst üste konulmasıyla oluşturulan kule tipli yükseltiler daha önce bölgede rastlamadığımız bir veri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kulelerden birine çaput bağlanması ve alanda köylülerinde ziyaret ettiği mezarların bulunuşu, alanın dinsel bir boyutu olduğuna da işaret etmektedir."

Haberin Devamı

Bölgede gerekli araştırmanın yapılacağını belirten Çavuşoğlu, "Havaların ısınmasıyla yapılacak bir bilimsel araştırmayla söz konusu alanın işlevi konusunda bilgilere ulaşılması mümkün olacaktır. Bu araştırmayla tarihi alanın gizemi de çözülmüş olacaktır" dedi.

- Müzenin envanterinde bulunmuyor

Müze Müdürü Erol Uslu AA muhabirine, vatandaşların ellerindeki görsellerle kendilerine ulaştığını anlattı. Böylesi bir yapının kayıtlarında bulunmadığını dile getiren Uslu, şöyle dedi:

"Ekiplerimiz gerekli araştırmayı yaptıktan sonra burada kayda değer bir yapı varsa tescilleyip, kayıt altına alınması ve korunması sağlayacaktır. Söz konusu yapının uydu fotoğraflarını incelediğimizde bir kale görünümünde olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Burada yapılacak kapsamlı bir yüzey araştırması ile daha sağlıklı bilgi paylaşımını kamuoyuyla paylaşırız. Mahalle sakinlerimize duyarlılıklarından ötürü çok teşekkür ederim."

- Vatandaşların mesire alanı

Haberin Devamı

Yücelen mahallesi sakinlerinden Turgut Ay, bölgenin özellikle yaz mevsiminde mesire alanı olarak kullanıldığını dile getirdi.

Tepenin yüksekliği nedeniyle bazı vatandaşların çıkarken zorlandığını anlatan Ay, "Büyüklerimizden duyduğumuza göre burası şehitlik mezarlığıymış. Yaz mevsiminde burada piknik yapılıyor hatta bazı vatandaşlar burada dua ediyor. Buranın araştırılmasını ve tarihinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!