Van’da Urartu Kültür Koridoru Projesi Çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

Van’da Urartu Kültür Koridoru Projesi Çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2015 13:07

VAN’DA, DOĞU ANADOLU PROJESİ (DAP) İLE DOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI (DAKA) TARAFINDAN ‘URARTU KÜLTÜR KORİDORU PROJESİ ÇALIŞTAYI’ DÜZENLENDİ.

Van’da, Doğu Anadolu Projesi (DAP) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından ‘Urartu Kültür Koridoru Projesi Çalıştayı’ düzenlendi.
Rescate Hotels Van’da iki gün boyunca devam edecek olan çalıştayda açılış konuşmasını yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, bölgenin iki kalkınma kuruluşu olan DAP ve DAKA’nın Urartu başlıklı bir faaliyet düzenlemesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Urartu Medeniyeti’nin bu topraklarda kurulmuş ve tarihte kalmış bir medeniyet olduğunu ifade eden Taşyapan, tarihin sürekli arz eden bir süreç olduğunu söyledi. Urartu Medeniyeti’nden günümüze kadar olan süreçte bu topraklarda birçok medeniyetin kurulduğunu, birçok hükümdarın ve insanların geldiğini dile getiren Taşyapan, “Şu anda bizler bu topraklar üzerindeyiz. Bu toprakların sahipleri biziz ama bizim sahipliliğimiz daha önceki sahipleri araştırmamız, bilmemiz, onlardan faydalanmamız, onları gün yüzüne çıkarmamız, tarihteki sürekliliği birleştirmemiz, sabitleştirmemiz bu çalışmalarımıza engel değil. Bu topraktaki bütün birikimler bizimdir. Medeniyetler aslında insanlığın birikimidir. Günümüze kadar bütün yaşamış olan insanlar, yaşamış olan medeniyetler bir birikim halinde bir sonrakine mutlaka bir şeyler aktarıyordur” dedi.
1915’te Van’ın bile neredeyse tarih olduğuna vurgu yapan Taşyapan, “Onu bile biz artık kazılarla ortaya çıkarıyoruz ki bu da acı bir şey. Onu bile koruyamamışız, bugüne getirememişiz. Onun için bu çalışmaların bize sunacağı katkının geçmişteki çalışmalarla beraber bu çalıştaydan alacağımız sonuçların ilimizin turizm değerlerine, tarih değerlerine büyük katkı olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.
Turizmin artık bir meta haline, kalkınma alt bileşeni haline geldiğini belirten Taşyapan, “Dolayısıyla kalkınma idaremizin kültürle, tarihle ilgilenmesini de hem önemli ama yadırgamakta lazım. Çünkü kalkınmanın bir ayağı da kültürdür, turizmdir, medeniyettir. Onun için sadece ekonomik olarak değil; kültür değerlerimizle, turizm değerlerimizle, medeniyet değerlerimizle de beraber bir kalkınmayı inşa edebilirsek, hem kalıcı bir kalkınma olacak, hem de gelecek kuşaklara daha sağlıklı bilgiler, daha iyi alt yapılar üretmiş olacağız “şeklinde konuştu.
DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ise, tarih ve kültüre vurgu yaptı. Yurt içi ve yurt dışı ziyaretleri sırasında şehirlerdeki gelişmişliğin müzelerle birlikte olduğunu belirten Demirci, “Müzeler tarihe, tarihi eserlere olan ilginin esasen o toplumun geçmişe yönelmesi değil, geleceğe güçlü bir istikamet tutmasının bir unsuru, bir yansıması olarak değerlendirmekteyim. Bu açıdan da müzeler çok önemli bir merkez haline gelmekte, toplumsal gelişmenin yansıması açısından önemlidir. Bu kapsamda Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile yapılan Urartu Müzesi’nin hem büyüklük hem de sergilenecek eser açısından Türkiye’nin önde gelen ilk üç müzesinden biri olacak. Sadece Urartu dönemine ait eserler değil, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ait eserlerde kazılarımız açıldıkça müzemizde sergilenecektir” dedi.
Çalıştay boyunca tüm katılımcıların birikimleri ve fikirleri doğrultusunda oluşturulacak yol haritası ile Urartu kültür mirasının, çok daha etkin bir şekilde ve tüm boyutlarıyla turizm değerlerinin oluşturulacağını ifade eden DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, “DAP İdaresi Başkanlığı olarak, ekonomik ve alt yapıya ilişik yaptığımız çalışmalara ilave olarak bölgedeki var olan kültürel mirasımızın bir şekilde turizm koridorları bazında bunların bölgeye cazibeyi arttırmak adına nasıl bir alt yapı müdahalesi gerekir konusunda çalışmalar yapmayı arzu ediyoruz” dedi.
Bölgeye gelen turistlerin kış turizmi için gelmek istemediğini de sözlerine ekleyen Demir, “Kış turizmi ile beraber diğer kültürel turizm koridorları bir şekilde entegre ederek, turistlerin burada kalma gün sayısını arttırmak gerekiyor. Bunun için geçmişten günümüze bir miras olan Urartu tarihinin iyi bir şekilde sizlerin tecrübelerinizle, yıllarca yapmış olduğunuz çalışmalarla bunu bir turizm destinasyonuna nasıl sunulabileceğine ilişkin var olan değerleri, bir paket halinde nasıl sunabileceğimizi ve bölgeye katkısı açısından çalıştay boyunca sizin bize sunacağı değerler, bizler için yol gösterici olacaktır” diye konuştu.
Van Valisi İbrahim Taşyapan, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ve Türkiye’nin 11 üniversitesinden uzmanların katıldığı çalıştay daha sonra uzmanların sunumları ile devam etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!