Van’da ’Üniversiteli Anneler’ Projesi Hayata Geçti

Güncelleme Tarihi:

Van’da ’Üniversiteli Anneler’ Projesi Hayata Geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2016 15:21

Van merkez Tuşba İlçe Belediye Başkanlığı Sosyal İşler Kültür Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce desteklenen “Anne Üniversitesi” projesi kapsamında yer alan anneler, üniversiteli olarak ilk derslerini aldı.
YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile 60 annenin üniversiteli olacağı projenin startı verildi. Van Valisi İbrahim Taşyapan, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, öğretim üyeleri ve annelerin katıldığı etkinlik proje hakkında bilgilerin verilmesi ile başladı. 3 farklı dönemde ve her bir dönemde 60 annenin eğitim alacağı projede anneler toplam 27 kredi ders alacak. Her bir ders 3 krediden oluşurken, her dersin ise 25 dakikadan oluşacağı belirtildi. Kültür, davranış ve değerler eğitimi, şiddet ve felsefe, insan hakları, çocuk ve çocuk gelişimi, kent ve yaşam, aile içi iletişim, stres ve baş etme yöntemleri, teknoloji okur yazarlığı, geleneksel ve çağdaş sanatlar konularında dersler verilirken, dönem sonunda ise annelere sertifikaları verilerek cübbe ve kep giydirilecek.
“ANNELERİMİZE NE YAPSAK AZDIR”
Verilen bilgilerin ardından program Tuşba İlçe Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’nin açılış konuşmasını yapması ile devam etti. Özgökçe’nin "Annelere için ne yapsak azdır" diyen Özgökçe, “Biz annelerimizin özellikle üniversiteli olabilmeleri ve üniversitemizin çok kıymetli hocalarımızın tecrübelerinden buradaki 1 aylık süreç içerisinde üniversitede neler öğrenebileceklerse, proje kapsamında anne üniversitesi olarak projenin başlangıcını yapıyoruz. Bu üniversitelerle bu eğitim faaliyetlerimizle inanıyorum ki Anadolu’nun bölgemizin en büyük sıkıntısı olan cehaletin önüne geçeceğiz. Çünkü bu bölgemizde en büyük sıkıntımız o. Fakirlik çalışılarak, ülkemizin ve halkımızın hem milli ve manevi hem maddi ve manevi kalkınması sağlanacak. Bir diğer sorunumuz gerçekten cehalet. İnşallah onun önüne de ana sınıfında başlayıp tüm kademelerde Tuşba Belediyesi olarak biz annelerimizi çok mükemmel şekilde yetiştirip topluma ve özellikle geleceğimiz olan ailelerimizin çünkü toplumun en önemli dinamiği ailedir. Ailenin de sağlam mihenk taşı annelerdir. İnşallah bu vefakar kadirşinas annelerimiz için ne yapsak azdır. Bunun için eğitime biz yaşam boyu eğitim öğretim demek üzere sizlerin hizmetinde olacağız. Bir diğer sorunumuz da bölgede biliyorsunuz husumet. İnşallah bu eğitimlerle bu husumetinde önüne geçeceğiz. Çünkü devletine milletine insanlığa ve geleceğine bakacak olan kıymetli annelerimiz hocalarımızın tecrübelerinden faydalanarak, özelikle çocuklarımız yetiştirme adına, hayat kalitemizi yükseltme adına inanıyorum ki çok önemli bir adımdır. Bu vesile ile anne üniversitemizin Van’ımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
“İSTERLERSE BABA ÜNİVERSİTESİ DE KURARIZ”
Bu projeyi ilk duyduklarında çok heyecanlandıklarını anlatan Rektör Peyami Battal da, “Annelerimizin üniversiteye gelip burada üniversite ortamında üniversite sınıflarında, hangi ortamlarda ders verildiğini görerek, burada da belli düzeyde pratik hayatında yararlı olacak dersleri almaları beni heyecanlandırdı. Annelerimizi ağırlamaktan dolayı çok mutluyum. Sınıflarımızı siz değerli annelerimizle paylaşmaktan çok mutluyum. Bu işin belki en heyecanlı tarafı mezuniyet esnasında sizlere bizim öğrencilerimize giydirmiş olduğumuz cübbe ve keplerimiz var. O kepleri havaya fırlattığımız zaman oluşacak olan manzarayı heyecanla bekliyorum. O güne tabi eşlerinizle birlikte katılacaksınız. Sizler kepleri havaya fırlatırken, eşleriniz de fotoğraflarınızı çekecekler. Belki biraz kıskanacaklar sizi ama kıskansınlar eğer isterlerse baba üniversitesi de kurarız ama onları kıskandıracağız.
“ANNELR AİLENİN EN TEMEL DİREĞİDİR”
Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Van Valisi İbrahim Taşyapan ise çok ilginç bir o kadar da güzel bir proje olduğunu ifade ederek sözlerine başladı. Emeği geçenlere teşekkür eden Vali Taşyapan, “Toplumumuzun en temel birimi ailedir. Bizim kültür değerlerimiz ve inanç değerlerimiz açısından da en önemli müessese ailemizdir. Ama bu ailenin en temel direğidir hanımlarımızdır, eşlerimizdir, annelerimizdir. Onların eğitimine yapılacak her türlü katkı toplumun tamamına yapılmış katkıdır. İnşallah kep atma törenine de eşimle birlikte katılacağım. Annelerin eğitimi hakikaten önemlidir. Geleceğe yatırım yapacaksak çocuklarımızı yetiştirmemiz lazım. Çocuklarımızın yetişmesinde de en temel eğitimci en temel öğretmen annelerimizdir. Onların kalitesini, statüsünü, eğitimini niteliklerini ne kadar arttırabilirsek, bunlar çocuklarımıza yansıyacaktır. Çocuklarımızda geleceğin dünyasını, geleceğin Türkiye’sini inşa edecekler. Onun için buraya katılan annelerimizin tamamı eğitimsiz insanlar değillerdir. Belli düzeyde eğitimleri vardır. Üniversite eğitim ülkemizde herkese nasip olan bir eğitim değildir. Sınavlarla ağır imtihamlarla ulaşılan bir eğitim. Bazı kızlarımız annelerimiz bu eğitimi çok arzulamalarına rağmen kısmet olmamaktadır. Gerçek ailesel nedenlerle gerek toplumsal nedenlerle gerekse de kişisel nedenlerle bu eğitimlere ulaşamamaktadırlar. Bu şekilde bir proje ile onları üniversite ortamına getirmek ve burada onların bir talebe heyecanı ile bu zevki tatmaları hakikaten güzel bir proje ben yine emeği geçenlere teşekkür ediyorum ve kutluyorum. Bu proje ile katılan annelerimizin ufkunun genişleyeceğine ben yürekten inanıyorum. Mutlaka etrafa bakışı değişecektir. Tabi burada verilen eğitim sınırlı eğitimdir. Ama her gün çocuklarının ‘ben üniversiteye gidiyorum’ dediği mekanı gelip göreceklerdir. Annelerimiz açısından bir sosyalleşmedir, bir sosyal ortama katılmadır, tanımadır bu eğitim. Bu projenin sonunda bir değerlendirme yapılacak, belki bunun ikincisi ve üçüncüsü yapılacaktır. O yüzden belediye başkanımızın üniversitemizin içinden biri olması önemli. Ayrıca üniversitemizin burada olması en büyük etkendir. O yüzden biz üniversitemiz ile her projede birlikte hareket ediyoruz. Projenin tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyor emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
Yapılan konuşmaların ardından YYÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fuat Tanhan, tarafından örnek ders işlenirken, eğitimlere start verildi. Toplantı ebru sanatının izlenmesi ile sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!