Van’da Bazı LPG Otogaz İstasyonlarında Kaçak Dolumlar Sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Van’da Bazı LPG Otogaz İstasyonlarında Kaçak Dolumlar Sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2015 14:12

BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRÜ NEVZAT GÜN, VATANDAŞLARIN KULLANDIKLARI MUTFAK VE PİKNİK TÜPLERİNİ LPG OTOGAZ İSTASYONLARINDA KAÇAK OLARAK DOLDURMALARIN FACİAYA DAVETİYE ÇIKARMAK OLDUĞUNU BELİRTEREK, DOLUM TÜP ALMAK EVE BOMBA ALMAK DEMEKTİR DEDİ.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Nevzat Gün, vatandaşların kullandıkları mutfak ve piknik tüplerini LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak doldurmaların faciaya davetiye çıkarmak olduğunu belirterek, "Dolum tüp almak eve bomba almak demektir" dedi.
Konu ile ilgili makamında İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Nevzat Gün, mutfak tüpüne, araçlarda kullanılan tüpü dolduran istasyon çalışanların bilinçsizce hareket etmekte olduklarını ifade ederek, bunların çok büyük facialara neden olabileceklerini vurguladı. Otogazla doldurulmuş bir tüpün patlaması sonucu çok büyük maddi hasarın meydana gelebileceğinin anlatan Gün, “Mutfak tüpünün bir apartmanda patlaması birçok kişinin ölmesi ya da yaralanmasına neden olabilecektir. Kaçak olmasına rağmen tüpün otogazla doldurulmasını talep eden vatandaşın bu isteğini yerine getiren istasyonlar çıkabiliyor. Bu ihmalde hem vatandaş maddi yönden kar ediyor hem de otogaz satan istasyon kar ediyormuş gibi gözüküyor. Aslında durum böyle değildir. Yani alan da satan da memnun olsalar bile alınan riski ve elde edilen kazanç değerlendirildiğinde geri dönüşü olmayan felaketleri kabullenmek anlamı çıkıyor. Bir litre gazın kilogram karşılığı 0,54 kilogramdır. 12 kilogramlık tüpe yaklaşık 22 litre gaz doldurulursa, 12 kiloya ulaşılabilinir. Bunun piyasa değeri 12 kilogram tüp fiyatı 70 Türk Lirasıdır. Otogaz litre fiyatı 2,50 TL, 22 litre 55 TL yapar, yani performansı ve güvenliği aynı olmayan aylık değiştirilen bir tüp için 15 lira tasarruf yapar. Üstelik biri ayağına geliyor takıyor diğerinde istasyon istasyon gezip tüpü taşıyorsun, tüm riskleri toplayıp eve ailene getiriyorsun. Halbuki piyasada bu fiyatlara lisanslı, güvenli tüp bulmak mümkündür. Yani LPG mutfak tüpü satan bayilerden tüp almak daha karlı ve güvenli anlamı çıkıyor. Her istasyonda bir memur görevlendirerek kontrol altında tutmak mümkün değildir. Ancak, bu kaçak dolum sadece insanların sorumluluk bilinciyle hareket etmesiyle önlenebilir” dedi.
“İSTASYONLARDA DOLUM TÜP ALMAK EVE BOMBA ALMAK DEMEKTİR”
Tüpgaz dolum tesislerinde kontrol altında ve garantili olarak doldurulan mutfak tüplerinin güvenilir bir şekilde ve denetim altında üretilmekte olduğunu ifade eden Gün, “12 kilogramlık mutfak tüplerine dolum tesislerinde 1 kilogram oranında da hava gazı doldurulup ince ayar yapılıyor. Ama 12 kilogramlık bir tüpe otogaz istasyonlarında 13 kilogram gaz dolduruluyor. İnce ayar yapılarak patlaması önlenen tüpün böylece güvenliği ortadan kaldırılmış oluyor. Otogaz ile tüp gazın alev alma hızı ve özelliklerinin ayarlanması da gerekmektedir. Birkaç kişinin yaptığı ihmal nedeniyle başka masum insanların ölmesi de söz konusu olabilir. LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak doldurulan mutfak tüpleri, hava ayarı yapılmadığı için de tehlikelidir. Tüpler son derece güvenli olarak üretilmişlerdir ama tüpün sadece kendisinin güvenli olması yetmiyor, dolum şekli ve doldurulan gazın özellikleri ve dolum miktarı da önemli, tehlike burada baş gösteriyor, araç için geliştirilmiş karışım ev tüpünde tehlikeli olabiliyor. Dolum yapılarak eve alınan tüpler adeta bomba almak demektir” diye belirtti.
“KAÇAK LPG DOLUM YAPMANIN CEZASI 679 TL’DİR”
Tüplü LPG bayilerinin uyması gerekenleri sıralayan Gün, “Tüplerini bayii oldukları dağıtıcılardan temin etmek, hiçbir şekilde LPG dolum işlemi yapmamak ve iş yerlerinde, depolarında, nakil vasıtalarında LPG dolumu sağlayan araç bulundurmamak. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarından gerekli ruhsat, izin ve belgeleri almak gerekir. LPG tüp depolarının, nakil araçlarının ve perakende satış yerlerinin teknik düzenlemelere uygun olmasını sağlamak. Bağlı bulundukları dağıtıcının yazılı izni ile aynı dağıtıcıya bağlı diğer bayiler hariç ve diğer dağıtıcıların bayilerine tüplü LPG satışı yapmamak. Meskun mahallerdeki tüp satış yerlerini nakil, itfaiye ve cankurtaran araçlarının kolaylıkla ulaşabilecekleri noktalarda kurmak. 2 kilogram üzeri tüp teslimini ve bağlantısını adreste yapmak ile yükümlüdür. LPG birikmesine müsait bodrumlarda veya merdivenle çıkılan zemin üstü asma katlarda kaza veya yangın halinde rahatlıkla tahliye yapılmasına imkan verecek genişlikte çıkışı olmayan yerlerde tüp satış yerleri açılamaz. Aynı kanunun 16. maddesine göre de lisans almaksızın lisansa tabi işlemler yaparak, örneğin otogaz istasyonlarında kaçak LPG dolumu yapmanın cezası 679 TL’dir. Bayi olmayan iş yerlerinin LPG tüpü satmalarının cezası ise bin 419 TL’dir. Vatandaşlarımızın yukarıda belirtilen hususları dikkate almaları gerekmektedir" açıklamalarında bulundu.
“DENETİMLERİMİZ ARALIKSIZ SÜRMEKTEDİR”
Denetimlerin 5307 Sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu’nun hükümlerine göre yapılmakta olduğunu ifade eden Nevzat Gün, kanunun 7. maddesi tüplü LPG bayilerinin uyması gereken kuralları ve iş düzenlerini düzenlediğini belirtti. Gün, şunları söyledi:
“Tüplü LPG bayilerinin, dökme LPG kullanıcıları ve tüplü LPG kullanıcılarının uyması gereken usul ve esaslar; tüplü LPG bayileri lisansa tabi değildir. Boş olanlar da dahil olmak üzere LPG tüpleri, imalat fabrikaları, dağıtıcılar ve tüplü LPG bayileri dışında şahsi ihtiyaç haricinde hiçbir kişi veya kurum tarafından bulundurulamaz, takas ve satışa konu edilemez. Tüplü LPG kullanıcıları, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından yayınlanan kullanma kurallarına ilişkin standartlarla dağıtım şirketi ve bayisi tarafından kendisine bildirilen usul ve esaslara uygun şekilde davranmakla yükümlüdür. Bayiler; depoları, iş yerleri ve nakil araçlarında bayii oldukları dağıtıcının tescilli markası ve amblemini taşıyan LPG tüpleri bulundurmak zorundadır. Ayrıca bayii oldukları dağıtıcının çoğunluk hissesine sahip olduğu diğer dağıtıcıların tüplerini de sözleşme yapmak kaydıyla bulundurabilir ve satışını yapabilir.”
“DOLUM APARATININ BULUNDURULMASINA BİLE CEZA”
Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu’nun 7. maddesi ve Petrol Piyasası (LPG) Lisans Yönetmeliği’nin 26. Maddesine göre otogaz bayileri ile otogaz istasyonlarında LPG tüpü dolumuna yarayan hiçbir alet, makine ve teçhizatı istasyon dâhilinde bulundurmamakla yükümlü olduklarını da sözlerine ekleyen Nevzat Gün sözleri şöyle sürdürdü;
“LPG tüpü dolumuna yarayan alet, makine ve teçhizatı istasyon dâhilinde bulunursa sorumlular (Lisans sahipleri) 2014 yılında 380 TL idari para cezası vardı, 2015 yılındaki ihlalde 419 TL idari para cezasına mahkûm olacaklar. Ülke genelindeki otogaz istasyonlarında tüp dolumu yapıldığı veya tüp dolumuna yarayan aparat bulundurulduğu gerekçesiyle 2010-2013 yılları arasındaki denetimlerde yaklaşık 550 otogaz istasyonuna kesilen ceza 160 milyon lirayı bulmuştu. Bugüne kadar yapılan denetimlerde istasyonda park halinde bulunan araç içinde, istasyon alanı içindeki market, restoran, depo, yazıhane gibi yardımcı üniteler içerisinde bulunan aparatlar ve hatta bozuk olup çöpe atılmış aletler hakkında dahi tutanaklar tutulduğu görülmüştür. Tutanak tutulması, bu cezanın kesin olması, yapılacak savunmaları kabul görmeyeceği anlamına gelmese dahi bu konuda denetçisi personelimizin ne derece katı bir tutum izlediğinin bir göstergesidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!