IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2015 19:56
VAN GÖLÜ'NDE YAŞAYAN VE ÜREME DÖNEMİNDE SUYUN AKIŞININ TERSİNE YÜZEREK TATLI SULARA GÖÇ EDEN İNCİ KEFALİ BALIĞININ TANITILMASI İÇİN BU YIL 6.’SI DÜZENLENEN ULUSLARARASI İNCİ KEFALİ GÖÇÜ KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLE BAŞLADI.
Van Gölü’nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefali balığının tanıtılması için bu yıl 6.’sı düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali çeşitli etkinlikle başladı.
Van Gölü’nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefali balığının zorlu yolculuğunu görmek isteyen vatandaşlar, yağmura rağmen Erciş-Van karayolunun 10. kilometresinde bulunan
Balık Bendi mevkiinde bir araya geldiler. Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Doğa Gözcüleri Derneği, Erciş Ticaret Odası ile Erciş Ziraat Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen festivalde, inci kefali eşsiz yolculuğu görüntülerin büyük ilgisini çekti. Burada düzenlenen festivalin açılışında konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, düzenlenen festivallerin inci kefali balığını daha iyi anlamak, daha iyi korumak ve gelecek nesillere daha iyi aktarılmasını sağlamak için olduğunu söyledi. Dünyanın öbür ucundan gelen bir insanın da Van Gölü’nün güzelliklerini görmesi gerektiğini dile getiren Taşyapan, "Gölün kirlenmesinden hepimiz mesulüz. Göl kirlenirse burada balıklarda kalmaz. Van Gölü’nü temiz bir şekilde koruyup, gelecek kuşaklara da bu şekilde teslim etmek bizim birinci görevimizdir. Ardından da inci kefalimizi. Çünkü bu suyun içerisinde yaşayan tek canlı. Onu da kaybedersek başka bir şey kalmayacak. Bu da tabiatın dengesini kökten bozmak demek" dedi.
Vali Taşyapan, özellikle yasaklama döneminde balıkçılıkla geçinen vatandaşlardan bu canlı ile barışık olması ricasında bulunarak, "Onun üremesine müsaade edelim, çoğalsın, çoğaldıktan sonra da zaten o balıklar yine bizim olacak. Bunların birer emanet olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Onların buraya yumurtlamak için geldiğini anlatmak bir bilgi, bir bilimdir. Tabiatımızla, canlılarımızla, her şeyimizle barış içerisinde yaşayabilmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz barış sadece insanlar arasında değil, tabiattaki bütün unsurların birbiriyle uyum içerisinde yaşamasıdır. Biz de buna saygı duymalıyız. Bu festivalin yapılmasında emeği geçen bütün kişilere, kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın da bir konuşma yapmasının ardından festivalin açılış kurdelesi katılımcılar tarafından kesildi. Açılıştan sonra Vali Taşyapan ile eşi Nesibe Taşyapan, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve kurum amirleri açılan fotoğraf sergisi, el sanatları, yöresel yemekler stantlarını ve ilçenin Ulupamir Mahallesi’nde kalan Kırgız Türklerinin kurduğu yöresel çadırı gezdi.