Uzmanlardan Akciğer Hastalarına ‘Kış’ Uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan Akciğer Hastalarına ‘Kış’ Uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2015 16:11

UZMANLARDAN KIŞ UYARISI

Özel Lokman Hekim Van Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hanifi Yıldız, kış mevsiminin özellikle astım ve KOAH gibi kronik akciğer hastalığı olan kişiler için çeşitli riskler taşıdığını belirterek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Artan hava kirliliği ve soğuk nedeniyle astım ve KOAH hastalarının nefes darlığı ile seyreden ve sıklıkla da kış mevsiminde tekrarlayan üst solunum yolu ve çoğunluğunu gribal enfeksiyonlarla oluşan alevlenmeler nedeni ile hastaneye başvurduğunu ifade eden Özel Lokman Hekim Van Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hanifi Yıldız, dolayısıyla kış mevsiminde hasta başvurularında artış yaşandığını söyledi. Alevlenme nedeni ile hastalığın kontrolünün bozulduğunu ve hastalara daha yüksek dozda solunum ilaçlarına ihtiyaç oluştuğunu vurgulayan Yıldız, “Soba ve kaloriferlerin yanmasıyla ortama dağılan karbonmonoksit, kükürt ve azot oksitlerin bu hastaların hava yollarında daralmalara ve nefes darlığı, öksürük ve balgam yakınmalarıyla karakterize krizlere neden olabilir. Artan soğuk, yağış nedeniyle kapalı mekanlarda daha çok zaman geçirilmekte buna bağlı olarak yakıtlardan çıkan kirleticiler, sigara, ev tozu akarları, kalorifer ve hamam böcekleri ile mantarlar gibi ev içi alerjenlerle artan temas, benzer şikayetlere yol açarak hastalığın kontrolünü zorlaştırmaktadır. En sık görülen nezle ve grip gibi viral enfeksiyonlar nedeni ile burun tıkanmaları, üst hava yolu tahrişine bağlı kuru vasıfta sert öksürük, sıklıkla olan şikayetlerdir. Alt solunum yolunda da akut trakeit, akut bronşit ve Pnömoni (zatürre) gibi hastalıklar nedeni ile hastane yatışları artmaktadır” dedi.
KOAH ve astım hastalarının kışın hayat kalitesinin iyi olması, hastane yatışlarının olmaması veya azalması için rutin olarak göğüs hastalıkları uzmanlarına kontrollerini aksatmamaları gerektiğinin altını çizen Yıldız, “Hastaların solunum yolu ilaçlarını (fısfıs gibi) düzenli kullanmaları, dünya sağlık örgütünün de önerdiği gibi gripal üst solunum yolu ve alt solunum yolu hastalıklarına karşı her yıl ekim ve kasım aylarında grip aşısı yaptırmaları, alevlenme sayısını ve şiddetini azaltacaktır. Ayrıca çok gerekmedikçe dışarıya çıkmamaları, toplu ve kapalı alanlarda kalmamaları, yoğun sisli ve fırtınalı günlerde evde kalmaları, olası çevresel hava kirliliği ve gribal bir enfeksiyona yakalanma riskini azaltabilir. Ev içinde de sigara içiminin yasaklanması ve düzenli olarak ilaçların kullanılması gerekmektedir. İki haftayı geçen, inatçı ve balgamla beraber kan çıkarmanın olduğu durumlarda da muhtemel akciğer kanseri tüberküloz (verem) ve ağır pnömoni (zatürre) gibi durumların olabileceğini düşünüp geciktirmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!