Tuşba’da ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ Etkinlikleri

Güncelleme Tarihi:

Tuşba’da ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ Etkinlikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2015 08:35

VAN’IN TUŞBA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ’NCE 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA VAN GÖLÜ SAHİLİNDE ÇÖP TOPLANDI.

Van’ın Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Van Gölü sahilinde çöp toplandı.
Tuşba Belediyesi, ‘Temiz bir çevre için öğrencilerle el ele’ sloganı ile başlattığı temizlik kampanyalarına ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ kutlamaları çerçevesinde bir yenisini daha ekledi. Sabah saatlerinde Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek ile İskele İlk ve Ortaokulu Müdürü İsmet Samsa, okulun öğretmen ve öğrencileriyle birlikte Van Gölü sahili ile feribot iskelesi çevresinde çöp toplayan Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, gelecek nesillerde çevre bilincini oluşturmak için yerel yöneticiler olarak üzerlerine düşeni yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.
Başkan Özgökçe, ardında belediye meclis salonunda düzenlenen ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın konuşmacı olduğu konferansa katıldı. AK Parti Van Milletvekili Adayı Faruk Alpaslan ile Tuşba Belediyesi Meclis üyeleri ve birim müdürleri ile çok sayıda öğretmen ve öğrencinin katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Başkan Özgökçe; su, hava ve toprak kirliliği gibi çevre sorunlarına değindi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde başta Van Denizi (Van Gölü) olmak üzere var olan her şeyi korumak ve temiz tutmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Başkan Özgökçe, “Tuşba Belediyesi olarak bu emanetleri gençlerimize en güzel şekilde teslim edebilmek adına Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile İskele İlk ve Ortaokulu öğretmen ve öğrencilerimiz ile birlikte başta iskele sahili olmak üzere feribot iskelesi ve çevresinde çöp topladık ve akabinde kullanılan su petleri, plastik bardak ve tabaklar gibi en az yüzden fazla farklı atıkların geri dönüşümde kullanarak Tuşba Halk Eğitim ve Kardelen Anaokulu’nda çok güzel örneklerinin sergilendiği alanlardan geldik. Geri dönüşümün mutlaka ana sınıftan üniversiteye kadar her kademede farkındalık oluşturulmalıdır’’ dedi.
Tuşba’da en önemli iki çevre sorunu olarak "İskele Mahallesi’ndeki Van Gölü’nü kirleten arıtma tesisi ile Beyüzümü Mahallesi’ndeki vahşi çöp deposu olduğunu kaydeden Başkan Özgökçe, “Van’ın ve Van Gölü’nün geleceği için Van atık su şebekesinin Çiçekli Mahallesi üzerinde Dönemeç Mahallesi yakınlarına alınarak Gürpınar, Gevaş, Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçelerinin tüm kanalizasyonu Dönemeç vadisinde kurulacak ve tam kapasiteyle çalıştırılacak arıtma tesisi daha uygun olacaktır. Mevcut arıtma tesisinin bulunduğu bölgede gölü çok ciddi şekilde kirletiyor ve buranın da kesinlikle temizlenmesi gerekir. Van şehir merkezinde kalan mevcut alanın, Van Gölü kıyısında en güzel kumsalına sahip olduğunu, buranın kesinlikle temizlenerek kıyısının yaşanabilir bir alan haline getirilmesi, aksi durumda başta tüm Van, üniversite, teknokent, fuar alanı, organize ve oto sanayi alanının çok değil iki yılda pis kokudan ve oluşan olumsuz ekolojik şartlardan dolayı şehri boşaltılmak zorunda kalınacak. Van Gölü’nü tehdit eden bir diğer unsur ise hemen Sıhke Göleti başında bulunan şehir çöplüğüdür. Bununda Edremit, İpekyolu ve Tuşba ilçesinin ortak kullanacağı modern, düzenli depolamanın yapılması gerekir’’ diye konuştu.
Çevreyi korumanın en güzel tarafının kirletmemek olduğunu da dile getiren Başkan Özgökçe, “Her gelen her tarafa bir şeyler atarsa biz binlerce insanı da görevlendirsek bu temizliği sağlayamayız. Onun içindir ki bugün de bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. O da şudur, biz çevreyi kirletmezsek kirlenmez. Bu bilinç ve şuur ile başta enerji, gıda ve su kaynakları olmak üzere bunların gelecek nesillere daha sağlıklı ulaştırmak zorundayız. Biz de hem ekonomiye destek, hem ekolojiyi koruma, hem de geleceği koruma adına çevreyi daha iyi yaşanılabilir bir hale getirmek zorundayız. Onun için sivil toplum örgütleri ile tüm dernek ve kuruluşlar ile el ele vererek temiz bir çevre oluşturma adına çalışıyoruz. Yedi milyar insanın mavi dünyamızdaki en önemli rüyası yaşanabilir bir dünyayı gelecek nesillere bırakmaktır. Başta su, enerji ve gıda olmak üzere biyolojik zenginliklerin önemli ve nadir habitatların korunması gerekir’’ şeklinde konuştu.
Başkan Özgökçe’den sonra bir konuşma yapan Prof. Dr. Mustafa Sarı ise, Van’ın doğal güzellikleri hakkında bilgi verdi. Van Gölü’nde yaşayan ve endemik olan inci kefali balığının göçünün dünyada benzeri olmayan bir doğa harikası olduğunu ve buna mutlak suretle sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.
Tuşba Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Vehbi Akyürek’in birim olarak yaptıkları çalışmalarla ilgili sunumunun ardından Tuşba ilçe sınırları içerisinde bulunan okullarda başlatılan atık pil toplama kampanyasında ilk dörde giren okulların ödülleri verildi. En fazla pil toplayarak kampanya birincisi olan Polatoğlu İlk ve Ortaokulu’na Tuşba Belediyesi tarafından projeksiyon cihazı ve TAP tarafından ise masa tenisi, ikinci olan Mevlana İlk ve Ortaokulu’na Tuşba Belediyesi tarafından diz üstü bilgisayar ve TAP tarafından spor aletleri, üçüncü olan Vali Haydar Bey Lisesi’ne Tuşba Belediyesi tarafından çok fonksiyonlu yazıcı ve TAP tarafından satranç takımı, dördüncü olan Koç İlk ve Ortaokulu’na ise Tuşba Belediyesi tarafından projeksiyon cihazı, TAP tarafından da satranç takımı hediye edildi. Tuşba ilçesinde dereceye giren okullar, aynı zamanda il genelindeki sıralamada yerlerini korudular. Ödül töreninin ardından dereceye giren öğrenci ve öğretmenlerle toplu fotoğraf çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!