Güncelleme Tarihi:
Murat ÇAĞLAR / VAN, (DHA)- VAN'da yeni açılan Tandırvan Balık Evi Van Gölü'nün endemik türü olan İnci Kefali balığını tandırda pişirik müşterilerine ikram ediyor.
İpekyolu İlçesi Şerefiye Mahallesi İnkılap 1'inci Sokak’ta hizmet vermeye başlayan Tandırvan Balık Evi açıldı. Dünyada sadece Van Gölünde yaşayan ve endemik bir tür olan İnci Kefali balığını tandırda pişirerek farklı bir sunumla müşterilerine ikram eden işyeri eski bir kültürü de yok olmanın eşiğinden kurtardı. Farklı bir konsept ile hizmete girdiklerini belirten işletmeci Şükran Cansever, "Van’a özgü olan Van Balığı yani İnci Kefalını Van'a özgü bir sunumla tandırda pişiriyoruz. Bir diğer özelliğimiz ise balığı müşteriye süt ürünlerinden yapılan ayran aşı ile sunuyoruz. Maalesef köylerimizde tandır geleneği giderek yok oluyor. Biz bu kültürü yaşatmak için bu işyerini açtık" dedi.
İnci Kefalinin Van için önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyleyen Şükran Cansever, "Dünyada ve hatta ülkemizde giderek yaygınlaşan damak turizmi trendi yaygınlaşmakta. Kahvaltımızla, balığımızla, otlu peynirimizle, keledoşumuzla, ayran aşımızla ve daha bir çok yöresel yemeklerimizle zengin ve köklü bir geçmişe sahip bir mutfağımız var. Bunu çok iyi pazarlayabilirsek, tanıtabilirsek ilimize çok farklı bir canlılık getirecektir. Bugüne kadar kahvaltımızın dışında Van Balığı’nın reel anlamda çok tanıtıldığını duymadık. Halbuki, kedimiz, kahvaltımız kadar Van Balığı’nın da Van için çok büyük önemi vardır" dedi.
FOTOĞRAFLI