IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 17:05
İŞÇİ TEMSİLCİSİ METİN POLAT, SENDİKALAR ARASINDAKİ GEÇİŞLERDE 140 İŞÇİNİN MAĞDUR EDİLDİĞİNİ, BU MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİ İÇİN DE HER TÜRLÜ UZLAŞMA YOLLARINA BAŞVURDUKLARINI, ANCAK BİR SONUÇ ALAMADIKLARININ BELİRTTİ.
Van’da, belediyelere devredilmeden önce il özel idaresinde çalışan 140 işçi, sendikalar arasında yapılan geçişlerden dolayı mağdur olduklarını ileri sürerek, kaybolan haklarını almak için mahkemeye başvurdu.
İşçi temsilcisi Metin Polat, sendikalar arasındaki geçişlerde 140 işçinin mağdur edildiğini, bu mağduriyetlerinin giderilmesi için de her türlü uzlaşma yollarına başvurduklarını, ancak bir sonuç alamadıklarını belirtti.
Van İl Özel İdaresi’nde çalışan 140 işçi olarak üyesi oldukları TEZ-KOOP İş Sendikası’ndan 2010 yılının 11. ayında istifa ederek aynı iş yerinde örgütlü Yol İş Sendikası’na üye olduklarını anlatan Polat, şöyle konuştu: "Ancak, bu sendikaya üye olurken işveren ve sendika geçmiş hizmetlerimizi göz önünde bulundurmadı. Sanki yeni işe başlamış gibi ve geçmişe dönük intibak işlemlerimiz yapılmadan yaklaşık 2,5 yıllık bir süre aylıklarımız eksik hesaplanarak tarafımıza ödeme yapıldı. Dava açmaya hazırlanırken gerek özel idare ve gerek sendika yetkilileri dava açmamızı istemeyerek, Şanlıurfa İl Özel İdaresi işçilerinin böyle bir dava açtıklarını, bu davanın işçi lehine sonuçlanması durumunda bu kararı emsal alarak farklarımızı ödeyecekleri sözünü verdi. 2012 yılında Şanlıurfa İş Mahkemesi’nin bu kararı Yargıtay tarafından da onaylandıktan sonra özel idare yetkilileri, köy hizmetleri kökenli 470 işçi ile uzlaşma yapılarak bunların ödemeleri yapıldı. Ayrıca, 2013 yılından önce emekli olmuş 170 işçi arkadaşa da yine dönemin Van Valisi Aydın Nezih Doğan emsal yargı kararlarına istinaden, İçişleri Bakanlığı’ndan gerekli ödeneği getirerek bu işçi arkadaşlarımızın ödemelerini de yaptılar.”
Polat, buna benzer emsaller olmasına rağmen kendilerine herhangi bir ödeme yapılamamasının çifte standartlık olduğunu belirterek; “Bu sefer Mersin İl Özel İdaresi işçilerinin açmış oldukları davayı ileri sürerek bizleri oyalamaya başladı. Yargıtay bu kararı da onadı. Buna rağmen yine bizleri yok saydılar” ifadelerini kullandı.
Mağduriyetlerinin giderilmesi için dava açtıklarını anlatan Polat; “Mağdur olan işçiler olarak ayrı ayrı Van İl Özel İdaresi’ne karşı Van İş Mahkemesi’nde dava açtık. Yerel mahkemenin bir dava dosyamızı karara bağlayıp, borçlu kurum olarak Van Valiliğini gösterdi. Biz işçiler olarak valilikle uzlaşmak istediğimizi birer dilekçeyle talepte bulunduk. Uzlaşmamız halinde devletin; mahkeme harcı, gecikme faizi, avukatlık vekalet ücretleri gibi ücretlerle birlikte yaklaşık 1 milyon TL kamu zararı da olmayacak. Ancak, ne hikmetse uzlaşma talebimize bugüne kadar herhangi bir cevap verilmedi” diye konuştu.