Güncelleme Tarihi:
VAN (AA) - ÖZKAN BİLGİN - Van'ın Gevaş ilçesinde şeker pancarı yetiştiren çiftçiler, havaların erken soğuması ve kar yağışının başlaması nedeniyle bu yıl erken hasat yaptı.
Hava sıcaklığında önceki yıllara oranla bu yıl erken yaşanan düşüş ve yüksek kesimlerin karla kaplanması, Gevaş ilçesindeki şeker pancarı üreticisini erken hasada yönlendirdi.
Bir yıl süresince büyük emek vererek yetiştirdiği ürünün zarar göreceği korkusuna kapılan çiftçiler, yaklaşık bir ay öncesinden toprak altındaki şeker pancarının hasadına başladı.
Tarladan topladıkları şeker pancarını traktörlerle Akdamar Pancar Toplama Merkezine getiren çiftçiler, merkezin kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle uzun kuyruklar oluşturuyor.
Pancar yüklü traktörlerle sıraya giren çiftçiler, birkaç gün boyunca ürünlerini teslim etmeyi bekliyor.
Akdamar Pancar Toplama Merkezi Sorumlusu Ramazan Aygün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan yoğunluğun çiftçilerin ürünlerini bir an önce merkeze teslim etmek istemesinden kaynaklandığını belirterek, günlük ortalama bin ton pancar alma kapasitesi bulunan merkezde büyük çaba sarf ederek çiftçileri mağdur etmemeye çalıştıklarını söyledi.
"Merkezimiz normal şartlarda 70 gün boyunca pancar alımı yapıyor. Ancak çiftçilerimiz, hava şartlarının kötü olması nedeniyle pancar teslimini 20 güne sığdırmaya çalışıyor" diyen Aygün, bu yıl 40 bin ton pancar alımı beklediklerini ancak yaşanan kuraklık nedeniyle bu miktarın 25 bin ton dolayında gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.
Çiftçilerin sabırlı davranması durumunda 25 gün içerisinde tüm pancarları teslim alacaklarını anlatan Aygün, şöyle konuştu:
"Tüm çiftçiler havaların soğuması nedeniyle tarladan söktükleri pancarı merkeze getirince büyük bir yoğunluk oluştu. Şimdiye kadar 14 bin ton civarında pancar alımı yaptık. Hava şartları güzel olursa geri kalan ürünü de en kısa sürede alacağız. Biz çiftçimiz mağdur olmasın diye sabah 07.00'de başladığımız mesaimizi gece 23.00'e kadar devam ettiriyoruz. Onların da bize yardımcı olmasını bekliyoruz."
Aygün, normal şartlarda 25 bin tonun üzerinde pancar alımının olduğu merkezlere ikinci kantar ve pancar dökme makinesinin verilmesi gerektiğine işaret ederek, "Merkezimize ikinci bir makinenin verilmesi bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Eğer yetkililer bu konuda bize yardımcı olurlarsa hem görevli arkadaşlarımız hem de çiftçimiz rahat nefes alacak" ifadelerini kullandı.
Dokuzağaç Mahallesi Muhtarı Müslüm Erdem ise mahalledeki 80 çiftçinin geçimini şeker pancarıyla sağladığını ancak bu yılın kurak geçmesi nedeniyle istenilen verimi alamadıklarını belirtti.
Pancar toplama merkezindeki sorunun bütün çiftçileri zor durumda bıraktığını dile getiren Erdem, "Bizim en büyük sıkıntımız da merkezdeki bekleme süremiz. Çiftçilerimiz bazen birkaç gün merkezin önünde beklemek zorunda kalıyor. Tarlada hasat yaparak geçireceğimiz zamanı kuyrukta geçiriyoruz. Yetkililerin bize yardımcı olmasını bekliyoruz" dedi.
Çiftçilerden Metin Hazal da kar yağışının yaşanması durumunda traktörlerde bekletilen tüm ürünlerin zarar göreceğini ve bundan büyük endişe duyduklarını bildirerek, merkezdeki eksikliğin giderilmesi gerektiğini söyledi.