IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 12:01
VANLI KADINLAR ÜRETTİKLERİ BALLA MARKALAŞMA YOLUNDALAR.
Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 20 kadının bir araya gelerek faaliyet yürüttüğü ve Hisar Anadolu Destek Derneği’nin katkıda bulunduğu proje kapsamında bir yılda iki ton doğal ve organik bal hasılatı yaptı.
Van Büyükşehir Belediyesi Mavi Kent A.Ş. bünyesinde faaliyet yürüten Süphan Mahallesi Kilim Atölyesi’nde eğitim gören 20 kadının üretimine başladığı ve ‘TuşBal’ ismini vererek markalaştırdığı arıcılık projesi büyük umut oldu. ’TuşBal Üretim Kooperatifi’ kurarak kooperatifleşmeye giden 20 kadın, tamamen komünal ve emeğe dönük projeleri ile bölgede bir ilki gerçekleştirdi. Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan "Van Büyükşehir Belediyesi Mavi Kent Kilim Atölyesi", Hisar Anadolu Destek Derneği’nin katkılarıyla oluşturulan fonla kadınlar ürettikleri balların hasılatını yaptı. 20 kadın ile başlayan ve 30 kovan ile projeyi hayata geçiren kadınlar, bir yılda kovan sayısını 440’a çıkardı. Bir yılda iki ton bal hasılatı yapan kadınlar, tamamen organik olan balları satışa çıkarmak için pazar arayışına girdi.
Her yaştan kadının içerisinde bulunduğu TuşBal projesi kapsamında kadınlara ilk olarak 30 bal kovanı verildi. Bir yılda kovan sayısını 440’a çıkaran kadınlar, daha sonra bir içecek firmasının desteği ile bal ürettikleri konteynerlerde laboratuvar kurdu. Tamamen doğal ve katkısız bir şekilde elde ettikleri balları bu laboratuvarda test eden kadınlar, petek ve süzme ballarını şişeleyerek ‘TuşBal’ ismi ile markalaştırdı. Ailelerine ekonomik katkıda bulunan kadınlar, daha sonra başlattıkları projede kooperatifleşmeye gitti.
TUŞBAL’IN KALİTESİ ANZER BALI İLE EŞ DEĞER
Türkiye’de üretilen Anzer Balı ile eş değer kalitede bal üreten kadınlar, ürettikleri balın kalitesinin ise aylarca zahmetli bir şekilde verdikleri mücadele ile elde ediyor. Arı kovanlarının bakımı, kullanılan malzemeler ile tek tek ilgilenen kadınlar, yorucu ve aylarca süren bir uğraşın ardından balları elde ediyor. El değmeden hijyenik ortamda elde edilen ballar daha sonra makinelerden geçirilerek süzme ve petek şekline getiriliyor. Laboratuvar ortamında bulunan makineler ile test edilen ballar daha sonra şişelere ve bal kutularına yerleştiriliyor. Üretilen ballar siparişler doğrultusunda adreslere gönderilirken, çok kaliteli olmasından dolayı birçok kişi kadınların ürettiği ‘TuşBal’ı tercihi ediyor.
Kadınlar için umut kapısı olan arıcılık projesinde sadece bal üretimi yapmıyor. Okuma - yazma bilmeyen kadınlar için proje kapsamında okuma - yazma kursları açılırken, yine bilgisayar ve anne çocuk sağlığı eğitimleri ile kadınların sosyalleşmesi için her türlü aktivite yapılıyor. Eğitimler kapsamında başarılı kadınlara sertifika verilirken, okul okuyan kadınların eğitimlerini sürdürebilmeleri için eğitim katkı payları veriliyor. Kendi işini kendisi yapmak isteyen kadınlar için ise hisseler oluşturuldu.