Evlerdeki Büyük Tehlike

Güncelleme Tarihi:

Evlerdeki Büyük Tehlike
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2015 17:22

Lokman Hekim Hastaneleri Nöroloji Uzmanı Dr. Umut Teker; ev ve iş yerlerinde gün boyu kullanılan teknolojik ürünlerin hayatımızı kolaylaştırmasına rağmen, yanlış veya fazla yararlanıldığında çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyen elektromanyetik alanların oluşmasına yol açtığını söyledi.
Elektronik cihazların yapay elektromanyetik alan oluşturduğunu belirten Lokman Hekim Hastaneleri Nöroloji uzmanı Dr. Umut Teker, “Cep telefonu, kablosuz internet ağı, baz istasyonları, bilgisayar ekranı, televizyon vericileri, radyo, saç kurutma makinesi, buzdolabı, mikrodalga fırınlar, elektrikli ev aletleri, nükleer santraller, yüksek gerilim hatları, röntgen makineleri, trafolar, floresan ve ekonomik lambalar elektromanyetik alan oluşturan cihazlar arasındadır” dedi.
Elektromanyetik dalgaların vücuttaki dokuları ısıtarak ya da kimyasal değişimlere uğratarak zarar verdiğini dile getiren Teker, “Bu dalgalara maruz kalma süresi ve maruz kalınan uzaklık vücuttaki hasar oranını belirleyen en önemli faktörlerdir. Elektromanyetik radyasyonun, beynin elektriksel yapısında ve dikkat, hatırlama, tepki verme gibi algılama fonksiyonlarında kısa süreli değişimlere neden olduğu bilinmektedir. Buna bağlı olarak, üzerimizde oluşan etkileri yorgunluk, huzursuzluk, sinirlilik, depresyon ve uyku bozuklukları, baş ağrısı, baş dönmesi, hafıza kaybı, kulak çınlaması ve eklem ağrıları olarak sayılabilir. Yapılan araştırmalarda, cep telefonuna bağlı elektromanyetik dalgaların beyine ulaşmasının yaş ile birlikte azaldığı, 5 yaşındaki bir çocukta bu dalgaların beyine yüzde 75 oranında ulaştığı, erişkinde bu oranın yüzde 25 olduğu deneysel çalışmalarda gösterilmiştir. Bu nedenle 16 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmamaları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilmektedir” diye konuştu.
Lokman Hekim Hastaneleri Doktoru Teker, elektromanyetik tehlikeye karşı alınabilecek pratik önerileri de şöyle sıraladı:
“Kullanmadığınız elektrikli aletleri ya kapalı tutunuz ya da fişten çıkarınız. LED, LCD veya plazma bilgisayar ekranlarını ve televizyonları kullanmaya özen gösteriniz. Bilgisayar ekranı ile klavye arasına bir metre mesafe koymaya çalışınız, ekran filtresi kullanınız. Ekonomi lambalarını okuma lambası olarak kullanmamaya özen gösteriniz. Yatak odasında TV ve bilgisayar bulundurmamalı, eğer varsa yatarken kapatmalısınız. Saç kurutma makinesinin manyetik alanı yüksektir. Bu nedenle, sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanınız. Cep telefonlarını sohbet amaçlı kullanmayınız, kullanmadığınız sürede mümkünse kapalı tutunuz. Açıkken, kalp üzerinde, göğüste taşımamaya dikkat ediniz. Kalp pili kullanıcılarının telefonu üzerlerinde taşıması önerilmemektedir. Cep telefonunu kesinlikle kablolu kulaklıkla kullanınız. Açık durumda iken vücudunuzdan mümkün olduğunca uzakta taşımaya özen gösteriniz. SAR değeri 1 W/kg’dan az olan veya sıfıra en yakın telefonları tercih ediniz. Hamilelerin cep telefonu kullanması önerilmemektedir. Kablosuz telefonlar ve kablolu modem kullanılmalıdır. Kablosuz interneti kullanmadığınızda bilgisayarın Wi-Fi özelliğini kapatmayı unutmayınız.
Restoran, otel, tatil sitesi gibi yerlerde kablosuz internet erişimi olmayanları tercih ediniz. Fotokopi makineleri ve mikrodalga fırınlar gibi aletlerden mümkün oldukça uzak durmaya çalışınız. Elektrikli tıraş makinesini mümkünse şarjlı modellerini kullanmayı tercih ediniz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!