Erçek Gölü'nün altındaki faylar aktif değil

Güncelleme Tarihi:

Erçek Gölünün altındaki faylar aktif değil
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2016 10:59

Erçek Gölü'nün altındaki faylar aktif değil

Haberin Devamı

Gülay KUYUCU/ VAN,(DHA)-VAN'da 2011 yılında meydana gelen iki depremin ardından Erçek Gölü'nde yapılan sismik inceleme tamamlandı. Çalışmayı yürüten YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker, Erçek Gölü'nün röntgenini çektiklerini belirterek, "Bu çalışma sonunda, Erçek Gölü'nde çok önemli faylar bulduk. Buradaki sismik yansıma verilerinden bu fayların üzerinin çökelle örtüldüğünü gördük. Bu çökeller bize Erçek Gölü'ndeki fayların son buzul döneminden bugüne kadar çalışmadığını gösteriyor. Yani bu fayların aktif olmadığını gördük" dedi.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen ve 644 can alan Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından çevresinde artçı şokların çok sıkça olduğu Erçek Gölü'nü, bilim adamları mercek altına aldı. Van Gölü'nün 30 kilometre doğusunda bulunan Erçek Gölü, YYÜ'nün Bilimsel Araştırmalar Desteği (BAD) ile desteklenen proje kapsamında, yürütücülüğünü Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Mustafa Toker, yardımcı yürütücülüğünü ise İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Tur'un yaptığı 'Erçek Gölü yüksek çözünürlüklü sismik yansıma' projesi ile araştırma yapıldı. 2015 yılının Ağustos ayında yapılan çalışmanın verilerinin yorumlanması ise Finlandiya'da yapıldı.
ERÇEK GÖLÜ'NÜN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ
Lavların yığılmasıyla oluşan ve kuş cenneti olarak bilinen Erçek Gölü'ndeki çalışmayı yürüten YYÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Toker, yapılan çalışmada 115 kilometre uzunluğunda 12'ye yakın profil aldıklarını belirterek, "Bu çalışmayla Ercek Gölü'nün röntgeni çekildi. Hiç durmaksızın, kuzey-güney olmak üzere 4 adet, doğu-batı olmak üzere 3 adet ve çapraz olmak üzere 2 adet sismik hat aldık. Çalışmalarımızda sismik yansıma verilerimiz yaklaşık 120-130 metre derine kadar indi. Bu çalışmada çok önemli faylar elde ettik. Çalışmalarımız yüksek çözünürlüklü olduğu için fay düzlemlerini ve fay kırıklarını çok iyi görebildik" dedi.
ERÇEK GÖLÜ'NDEKİ İLK ÇALIŞMA
Yaptıkları bu çalışmanın Erçek Gölü'nde bir ilk olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Toker, 2011 yılında MTA tarafından karada tespit edilen fayın devamını Erçek Gölü'nde gördüklerini anlattı. Yrd. Doç. Dr. Toker, bu fayın Van fayı olarak literatüre geçtiğini ve ters bir fay olduğunu söyledi. Aynı fayın benzerini yine Erçek Gölü'nün kuzeyinde de keşfettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Toker, her iki fay arasında Erçek Gölü'nün yükseldiğini ve bu ters faylara bağlı olarakta Erçek Gölü'nün doğusu ve batısının genişlediğini söyledi.
ERÇEK GÖLÜ'NDE SEVİNDİRİCİ HABER
Yaptıkları bu çalışmanın Erçek Gölü'nde bir ilk olduğunu da belirten Yrd. Doç. Dr. Toker, "Burada önemli olan şey sismik yansıma verilerinden Erçek Gölü'nde ki fayların üzerinin çökelle örtülü olduğunu gördük. Fayların üzerinde yaklaşık 15-20 metre kalınlığında çökeller gördük. Bu çökeller bize bu fayların son buzul döneminden bugüne kadar çalışmadığını gösteriyor. Yani bu fayların aktif olmadığını gördük. Güzel olan bu fayların deprem üretmediği sonucunun çıkmasıdır. Eğer faylar aktif olmuş olsaydı, üzerlerindeki çökelleri kesmiş olduğunu görecektik. Fakat bunu göremiyoruz. Bu da fayların pasif olduğunu gösteriyor. En azından önümüzdeki 10-15 yılda Erçek Gölü merkezli büyük deprem beklemiyoruz. Artçı şoklar tabiki olacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!