Güncelleme Tarihi:
VAN (AA) - CEMAL AŞAN - Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin "eksik ceza tayin edildiği" gerekçesiyle cezasını bozmasıyla yeniden hakim karşısına çıkacak.
Kentte 9 Kasım 2011'de yaşanan 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli'nin enkazında, Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir ile Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki'nin de aralarında bulunduğu 24 kişi hayatını kaybetti.
"Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan hakkında dava açılan otel sahibi Tevfik Bayram'a, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi. Sanık ve müşteki ailelerin itirazı üzerine dosyanın gönderildiği Yargıtay 12. Ceza Dairesi, eylemin ağırlığı ve ölen kişi sayısının fazlalığı nedeniyle "eksik ceza tayin edildiği" gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu.
Tevfik Bayram'ın avukatlarının, "karar düzeltme" talebiyle yeniden müracaat ettiği ceza dairesi, bu talebi de reddederek, dosyayı Van'a gönderdi.
Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 24 Aralık 2014'te yapacağı duruşmada, Yargıtay'ın bozma kararına uyarak yeniden yargılama yapabileceği gibi, aldığı karara direnerek dosyayı yeniden Yargıtay'a göndermesi ihtimali bulunuyor.
Müşteki avukatlarından Murat Kemal Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanık avukatları tarafından Yargıtay'a yapılan "karar düzeltme" talebinin reddedildiğini anımsatarak, duruşmada, mahkemenin Yargıtay kararına uyarak yeniden yargılama yapmasını ve sanığa üst sınırdan ceza vermesini talep edeceklerini söyledi.
Ayrıca dönemin kamu görevlileri hakkında, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "etkili ve caydırıcı ceza soruşturması yürütülmediği ve yaşam hakkının ihlal edildiği" kararına rağmen soruşturma izni verilmemesi nedeniyle hak ihlalinin yapıldığını ileri süren Gündüz, Bayram Oteli'nde hayatını kaybedenlerin aileleri adına Anayasa Mahkemesi'ne yeniden bireysel başvuru yaptıklarını bildirdi.
-Danıştay da soruşturma izni vermedi
Bu arada, avukatların, AFAD başkanvekili hakkında soruşturma izni verilmemesi kararının kaldırılması ve soruşturma izni verilmesi için Danıştay 1. Dairesi'ne yaptıkları başvuru da reddedildi.
Danıştay 1. Dairesi tarafından verilen kararda, "Dosyada bulunan bilgi ve belgelere göre ilgiliye isnat edilen eylemin, hakkında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından, soruşturma izni verilmemesine ilişkin Başbakan'ın kararına yapılan itirazın reddine oy birliğiyle karar verildi" ifadeleri yer aldı.
Verilen kararla kamu görevlilerinin korunması gibi bir durumun ortaya çıktığını savunan Van Barosu Başkanı Murat Timur, sorumluluğu sadece kişilere atarak soruşturmadan adil bir sonuç beklemenin mümkün olmadığını iddia etti.
Timur, kentte büyük bir afetin yaşandığını ve insanların yaşamını yitirdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
"Afetin ardından ailelerin hak arama mücadelesi başladı. Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi. Ancak bu karara rağmen ilgili kamu görevlileri hakkında soruşturma izni talebi reddedildi. Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmaması bir anlam taşıyor. Kamu görevlilerinin korunması amacı güdülüyor. Biz bu konuda iç hukuk yollarının tamamını işleteceğiz. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de bu konuda müracaat etmeyi planlıyoruz."