"Bêrî Masalı" Fotoğraf Sergisi Ankara’da

Güncelleme Tarihi:

Bêrî Masalı Fotoğraf Sergisi Ankara’da
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2015 09:04

VANLI FOTOĞRAFÇI AYTAÇ ARAZ SELÇUK’UN HAKKARİ YÖRESİNDE ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLARDAN OLUŞAN “BÊRÎ MASALI” ADLI SERGİ, “8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ”NDE ANKARA’DA AÇILIYOR.

Vanlı fotoğrafçı Aytaç Araz Selçuk’un Hakkari yöresinde çektiği fotoğraflardan oluşan “Bêrî Masalı” adlı sergi, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nde Ankara’da açılıyor.
7 Mart Cumartesi günü açılacak olan sergi, 27 Mart tarihine kadar ziyarete açık kalacak. Aytaç Araz Selçuk’un Hakkari yöresinde çektiği fotoğraflardan oluşan ve 27 Kasım -20 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul’da sergilenen Bêrî Masalı sergisi bu kez de “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne” atfen Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nin (AFSAD) ev sahipliğinde sanat severlerle buluşacak. Sergide toplam 60’ı aşkın fotoğraf bulunurken bunlar tarihten devralınan, bir kısmı günümüzde büyük ölçüde tükenmiş bir kısmıysa bir şekilde devam eden kültürel öğelerden oluşmakta olup; günlük hayat, geleneksel üretimler ve kıyafetler, yörede geçmişte yaşayan Hıristiyan halklardan geriye kalanlar da bulunuyor. Fakat bu defa çalışma “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”ne atfen sunulacağı için sergide 40 civarında ağırlıklı kadınların yaşamı ile ilgili fotoğraflar olacak. Serginin çalışma alanı ise Hakkari ilinin yanı sıra Van’ın güneyi ile Şırnak’ın doğusunda bulanan Behdinan kültürünün izlerini taşıyan köylerden oluşuyor. Behdinan, bugün Irak sınırı içinde bulanan Zaxo, Dûhok ve İran sınırları içinde bulanan Urmiye gibi yerleri de kapsayan geniş bir bölge. Selçuk’un çalışması, bu bölgenin Türkiye sınırları içinde kalan kısmını resmediyor.
Serginin adında geçen “bêrî”, daha çok bu yörede kullanılan bir kelime, Kürtçede yaygın olarak kullanılan şekli “bêrîvan”. “Bêrî”, süt sağmaya giden kadın anlamına geliyor ve yörede kadın yerine kullanıldığı da görülebiliyor. Aytaç Araz Selçuk fotoğraflarında kültürün yaratıcısı, geçmişten bugüne taşıyıcısı kadınlara ve onların üretimlerine ağırlık veriyor.
Üç yıllık bir çalışma sonunda hazırlanan sergide yer alan fotoğrafların bir kısmı son derece zor fiziki koşullar ve güvenlik sorunları altında çekildi. Serginin hazırlanması Birzamanlar Yayıncılık ve Anadolu Kültür’ün katkılarıyla gerçekleşti. Vanlı fotoğrafçı Aytaç Araz Selçuk daha önce de “Sardur’un Matemi” Van, 2009 ve “Edremit: Doğa ve Kültür” Van, 2010 adlı fotoğraf sergileri açmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!