IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2015 12:26
SAĞLIK BAKANLIĞI İLE ACİL TIP TEKNİSYENLERİ VE TEKNİKERLERİ DERNEĞİ’NİN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU ‘2. ALTIN AMBULANS SAĞLIK ÖDÜLLERİ’ KAPSAMINDA DOKTOR KATEGORİSİNDE VAN 112 ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ’NDE GÖREVLİ DR. GÖKHAN AKÇAOĞLU ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ.
Sağlık Bakanlığı ile Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği’nin düzenlemiş olduğu ‘2. Altın Ambulans Sağlık Ödülleri’ kapsamında doktor ve paramedik kategorisinde Van 112 Şube Müdürlüğü’nde görevli Dr. Gökhan Akçaoğlu ve Paramedik Burak İkbal, ödüle layık görüldü.
Acil sağlık hizmetleri alanında başarılı ve özverili çalışmaları ödüllendirmek ve teşvik etmek, acil sağlık sisteminin gelişmesine öncülük etmek, ulusal ve uluslar arası düzeyde acil sağlık hizmetleri konusunda halkın bilinçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilen 2. Altın Ambulans Sağlık Ödülleri’nde oylamalar rekor katılımla sonuçlandı. 9 Şubat - 9 Mart 2014 tarihleri arasında yapılan oylamada 12 farklı kategoride 54 aday için toplam 170 bin 533 oy kullanıldı. Altın Ambulans Sağlık Ödülleri kapsamında yapılan oylama sonucunda en fazla oyu alarak dereceye giren Yılın Sağlık Müdürü,Yılın Sağlık Müdür Yardımcısı, Yılın 112 Başhekimi, Yılın 112 Şube Müdürü, Yılın Doktoru, Yılın 112 Ekibi, Yılın Acil Tıp Teknisyeni, Yılın Paramediği, Yılın Hemşiresi, Yılın Sağlık Memuru, Yılın Öğrencisi, Yılın Sürücüsüne ödüller, Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Haftası Resepsiyonun da gerçekleştirilecek olan ödül töreniyle 23 Mart 2015 tarihinde saat: 19.30’da Ankara Anemon Otel’de dağıtılacak.
2015 yılı Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği ile Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği ‘2. Altın Ambulans Sağlık Ödülleri’ yarışmasında sona erdi. Doktor kategorisinde Dr. Gökhan Akçaoğlu, kullanılan 4 bin 642 oyun 3 bin 403 oyu alarak Van’a birincilik getirirken, Paramedik kategorisinde Van’ı temsil eden Burak İkbal ise, kullanılan 19 bin 583 oyun 7 bin 365 oy alıp en yakın arkadaşından 3 bin 147 oy fazla alarak birinci oldu.
‘ALTIN AMBULANS SAĞLIK ÖDÜLLERİ’ YARIŞMASIN KATILAN DOKTOR GÖKHAN AKÇAOĞLU’NUN KISA ÖZGEÇMİŞİ VE YARIŞMADA DERECE ALDIĞI HİZMETLERİ
Yılın doktoru olarak seçilen Doktor Gökhan Akçaoğlu, Balıkesir Edremit doğumlu ilk, orta ve lise eğitimini Edremit’te almış. Üniversite eğitimini de Erzurum
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde 2011 yılında tamamlamıştır. İlk görev yerine 2011 yılında Van depreminin hemen sonrasında Van 112 Acil Sağlık Hizmetleri 3 No’lu istasyonun da başlamıştır. İlk görev yerinde yaşanmış olan doğal afete rağmen çok kısa sürede adapte olup 1 yıl süresince konteynırda yaşamış. Deprem ve yaşam alanının olumsuzluklarını iş hayatına yansıtmamıştır. Aynı zamanda bölge ve bölge insanına yabancı olmasına rağmen kısa sürede uyum sağlamıştır. Mesleğini severek icra eden mesleğinin sadece doktorluktan ve hastalarını iyileştirmekten ibaret olmadığını düşünerek Van’da İlk modül eğitimlerinin başlamasında öncülük etmiş ayrıca eğitimlerini sadece sağlık çalışanlarına değil STK’lar ile beraber halka, sağlık dışı kamu personeline, öğrencilere ilk yardım, temel yaşam desteği, adli olgulara yaklaşım seminerlerini ve eğitimlerini vermiştir. Bunun en güzel örneklerinden biride Van Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında çalışan itfaiye erlerine verilen Temel Yaşam Desteği eğitimidir. Dr. Gökhan’ın ilklerinden bir diğeri ise Sağlık Bakanlığının Van’a motorize ekip kurulması için göndermiş olduğu motorun etkin çalıştığında acil sağlık sistemine faydasını yapılan tatbikatta bizzat motoru kullanarak hem kamuoyuna hem de yönetime göstermesinden sonra motorize ekip kurulup hizmete başlamıştır. Deprem sonrası afetlerde göstermiş olduğu başarıyı aynı şekilde Şanlıurfa Ceylanpınar’da Suriye iç savaşından kaçıp kamplara yerleştirilen sığınmacılara vermiş olduğu hizmet ve kurmuş olduğu sıcak diyaloglarla da pekiştirmiştir.
SKORSKY ASKERİ HELİKOPTERİ İLE FERİBOTU AMBULANSA DÖNÜŞTÜRDÜ
Dr. Gökhan birçok kez skorsky askeri helikopteri ambulansa dönüştürüp sıcak olay yerinden hem yaralı askeri personel hem de sivil vatandaşların transportunu sağlamıştır. En göze çarpan kurtarma ise Van gölünde deniz ambulansı bulunmamasına rağmen İl Özel İdaresine ait deniz otobüsünü yine ambulansa dönüştürüp gölün ortasın da kalp krizi geçirmekte olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı feribot personelini olay yerinden deniz otobüsü ile almış etkin ve başarılı bir müdahale ile güvenli bir şekilde karada bekleyen kendi ambulanslarına alıp hastaneye transportunu gerçekleştirmiştir.
Kısacası Dr. Gökhan Van İl Sağlık Müdürlüğü personeline bir doktorun veya sağlıkçının görev yerinin havada hava ambulansı değil de bir skorsky, denizde bir deniz ambulansı değil de deniz otobüsü olabileceğini eldeki imkanların efektif kullanıldığında ne kadar başarı sağlanabileceğini göstermiştir. Dr. Gökhan aynı zamanda bir sağlıkçının sadece mesai saatleri içerisinde değil tüm zamanlarında ve yaşamı boyunca sağlıkçı kimliğinin devam ettiğini aynı zamanda sağlıkçı olmanın dışında bir sağlıkçının halkın gözünde bir eğitmen, bir lider olmayı da tüm mesai arkadaşlarına örnek teşkil etmiş ve onların büyük saygı ve sevgilerini kazanmıştır.
‘ALTIN AMBULANS SAĞLIK ÖDÜLLERİ’ YARIŞMASIN KATILAN PARAMEDİK BURAK İKBAL’IN YARIŞMADA DERECE ALDIĞI HİZMETLERİ.
Paramedik Burak İkbal, “7 Eylül 2013 sabahı her nöbet tesliminde yaptığım gibi Acil Servis Resüsitasyon odasına girmiş ve tüm cihazları kontrol etmiştim. Resüsitasyon odasından çıkarken mesleğe bakış açımı değiştireceğini tahmin bile edemeyeceğim bir vakaya görevlendirilmek için Van 112 Komuta Kontrol Merkezi tarafından telefonuma düşen çağrıyı yanıtladım.
Çağrıyı alan ATT arkadaşımın verdiği vaka 25 yaş, bayan, genel durum bozukluğu idi. Vaka adresinin teyzemlere yakın olması hasta olan kuzenimi aklıma getirmiş olsa dahi henüz 25 yaşındaki kuzenime bunu yakıştırmamış ve farklı biri olmasını ümit ederek hızlı bir şekilde vakaya çıkış yapmıştım. Hastaneden henüz uzaklaşamamıştım ki karşıdan gelen aracın teyzemlere ait olduğunu gördüğümde onların ambulansın siren sesine aldırış etmeden hastaneye devam ettiklerini gördüm. Hastaneye dönüp Resüsitasyon Odasına alınan hastanın kuzenim Eser Yüce olduğunu gördüğümde hiç tahmin edemeyeceğim kadar sakindim. Hastamız Arrest dendiğinde ise yapmam gereken ne varsa büyük bir soğukkanlılıkla yapmaya başladım. CPR başladı ve 10 dakika önce kontrol ettiğim monitör, defibrilatör ve aspiratör çalışmıyordu.
Beni hiçbir müdahalem esnasında yarı yolda bırakmayan cihazlarım bana ihanet ediyorlar ve böyle bir durumda beni çaresiz bırakmaya çalışmışlardı. Soğukkanlılığımı korumak zorundaydım. Hiç zaman kaybetmeden entübe ettiğim kuzenimi ekip arkadaşlarıma teslim edip ambulansa koştum. Monitör ve aspiratörü yerinden alıp hemen Resüsitasyon odasına döndüm. Monitörize ettim ve yaklaşık 30 dakika müdahaleden sonra monitör ekranına NSR yansıdı ve hemen ambulansı hazır hale getirip Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine transportu sağladık. Takdir-i İlahi dediğimiz olay bizi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde karşıladı. Mesleğe başladığım ilk günden beri en çok korktuğum olay beni kapana kıstırmıştı ve kuzenimi kaybetmiştik. Ama ekibime ve hastanedeki mesai arkadaşlarıma ellerinden gelenden fazlasını yaptıkları için teşekkürü borç bilirim. Yaşadığım tarifi mümkün olmayan olay beni mesleğimden soğutmamış, mesleğimin ne kadar kutsal bir meslek olduğu gerçeğini tüm yönleriyle göstermiştir.”