IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 13:53
Türk Şehitliği için hazırlanan tanıtım kitapçığı stantından görüntü
Almanya’nın Berlin kentinde bulunan Türk Şehitliği’nin tanıtımı için Uşak’tan kitap projesi hazırlandı.
Projenin paydaşlarından birisi de Uşak Belediyesi oldu. Başkan Nurullah Cahan, “Şehitlerimiz ve şehitliklerimiz için yapılan tüm çalışmalarda her zaman varız” dedi. Almanya’nın Berlin kentinde bulunan Türk Şehitliği’nin bilinmesi ve tanıtılması için Uşak önemli bir adım attı. Gedik Üniversitesi, Uşak Belediyesi, Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü ve Vala Gedik Lisesi öğretmenlerinin ortaklaşa yürüttükleri “Berlin Türk Şehitliği Projesi” başarılı bir şekilde tamamlandı. Proje kapsamında Almanya’da yer alan fakat fazlaca bilinmeyen şehitliğin bilinmesi, tarihçesinin ve anlamının yeni nesillere anlatılması ve asırlarca arşivlerde yerinin alarak korunması için kitap bastırıldı. Kitabın dağıtımı ise Berlin Türk Şehitlik Cami cemaatinin yoğun katılımı ve Berlin Türk konsolosluğu Eğitim Ateşesi ile Din işleri Ateşesesi’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi
Konu hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Ülkemiz için savaşan ecdadımız için yapılacak her türlü çalışmada Belediyemiz yer almaktan onur duymaktadır” dedi.
Berlin’deki şehitliğin bilinmesi açısından projenin önemine değinen Cahan, “Ecdadımız asırlar boyunca üç kıtada adaletiyle ve görkemiyle yer almış ve yaşamıştır. Bu nedenle dünyanın farklı coğrafyalarında şehitlerimiz yer alabilmektedir. Bunu dışında zorlu savaşların yaşandığı yıllarda da atalarımız savaşın olduğu yerlerde şahadet şerbetini içerek hayatlarını kaybettiler. Birinci Dünya Savaşı’nda, Kore Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde farklı ülkelerde hayatlarını veren şehitlerimizin naaşları da şehit oldukları yerlerde kalmıştır. Bunun bir örneği de Almanya’da var. Orada bulunan Türk Mezarlığı daha sonra Birinci Dünya Savaşı’nda hayatlarını kaybeden ecdadımız ve devlet büyükleriyle şehitlik haline dönmüş. Biz bu şehitliğin bilinmesi için Milli Eğitim Müdürlüğümüzün personeli önderliğinde kitap çalışmasına katkı sağladık. Böyle bir çalışmayla ecdadımızı unutturmamaktan mutluyuz” dedi.
Projenin koordinatörlük görevini üstlenen Vala Gedik Lisesi Tarih Öğretmeni ismet Özadam ise böyle bir projeye Uşaklıların imza atmasından dolayı mutlu olduklarını iletti. Özadam, “Memleket sevdamızın gereği vatanımız için savaşan ve şehit olanlar bizler için son derece değerlidir. Bu nedenle gerek ülke sınırlarımız içinde, gerekse yurt dışında olan şehitlerimiz ve şehitliklerimizi önemsiyoruz. Bu kapsamda Berlin’deki şehitliğimizin bilinirliğinin artması ve tarihçesinin nesillere öğretilmesi için böyle bir projeye imza attık. Katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz” ifadesini kullandı.
Ortaya çıkan bilgilere göre günümüzde Berlin Türk Şehitlik Cami olarak bilinen yer 1798 yılında Almanya nezdinde gönderilen ilk daimi elçimiz Giritli Ali Aziz’in vefatı ile Berlin’ de oluşan Türk Mezarlığıdır. Daha sonra mezarlık 1867 yılında bir Osmanlı Abidesi ile taçlanması ve 1915 yılında tedavi için Berlin’e gönderilen Osmanlı askerlerinin defni ile şehitliğe dönüşmüştür. 1921 yılında Ermeni terör örgütünce Berlin’de şehit edilen Talat Paşa, Bahaeddin Şakir ve Cemal Azmi Beylerin şehit düşmeleri neticesinde yine şehitliğe defnedildiği görülmektedir. Türk Şehitlik Mezarlığı, 1961’de Türklerin Almanya işçi göçünün başlamasından sonra 1990 yıllarda ibadet alanı olarak kullanılmaya başlanılmış, 2000’li yıllara gelindiğinde ise Berlin Türk Toplumunun destekleri alana Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı bir cami inşa edilmiştir.