Uşak'ın doğal akvaryumu turizme kazandırılımak isteniyor

Güncelleme Tarihi:

Uşakın doğal akvaryumu turizme kazandırılımak isteniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2015 12:36

-Uşak'ta suyun kayalarda oluşturduğu şekiller nedeniyle "Taşyaran" ismi verilen, soğuk havalarda zeminindeki akarsuyun yüzeyi buz tutunca adeta doğal akvaryuma dönüşen vadiye ilgi her geçen yıl artıyor - Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Arıtürk: - "Bölgenin turizme kazandırılmasını hedefliyoruz, fiziki düzenlemeler, yürüyüş yolları ve seyir terasları yapılması için proje hazırlıyoruz" - "Bölgede coğrafi oluşumlar çok güzel. Ancak bölgeyi bilmeyenlerin özellikle kış aylarındaki ziyaretleri tehlikeli olabilir"

Haberin Devamı

UŞAK (AA) - SONER KILINÇ - Uşak'ta suyun kayalarda oluşturduğu şekiller nedeni ile "Taşyaran" ismi verilen vadinin zemininde bulunan akarsuyun yüzeyi aşırı soğuklar nedeniyle buz tutarken doğal bir akvaryumu andıran ve senede birkaç gün süren bu oluşumu izlemek isteyenlerin ilgisi her geçen sene artıyor. Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Arıtürk, "Çok güzel coğrafi oluşumlara sahip" olduğunu söylediği bölgenin turizme kazandırılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Uşak-İzmir karayolu Yenişehir köyü yakınlarındaki Taşyaran Vadisi'nin zemininden akan akarsu aşırı soğuklar nedeniyle buz tuttu. Aşırı soğuklarda su yüzeyinde kalın bir buz kütlesinin oluştuğunu bilen doğa severler ve çevre sakinleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da adeta dev bir akvaryum görünümüne dönen akarsu bölgesini ziyarete geldi.

Haberin Devamı

Buz kütlesi altındaki suda doğal yaşamı izleme imkanı bulan ve suyun akışıyla kayalarda meydana gelen jeolojik oluşumları fotoğraflayan ziyaretçiler hoş vakit geçirirken yılda bir kaç gün süren bu manzaranın keyfini çıkardı.

- Turizme kazandırılmak için proje hazırlanıyor

Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin tanınırlığının her geçen yıl arttığını, buna bağlı olarak da ziyaretçi ilgisinin fazlalaştığını belirtti.

Akarsuyun vadi kayalarını aşındırarak oluşturduğu şekillerin 300-400 milyon yılda meydana geldiğinin tahmin edildiğini bildiren Arıtürk, bölgenin turizme kazandırılmasının hedeflendiğini, fiziki düzenlemeler, yürüyüş yolları ve seyir teraslarının yapılması için proje çalışması yaptıklarını ifade etti.

- Bölgeyi bilmeyenler için uyarı

Arıtürk, Vadinin derin olduğuna ve kayaçların üzerinde yürümenin tehlike oluşturabileceğine dikkati çekerek, gerekli düzenlemeler yapılmadan bölgenin ziyarete açılamayacağını söyledi.

Doğanın oluşturduğu bu güzelliğin çekiciliğiyle vadiye gelen ziyaretçilerin mutlaka rehber kullanması gerektiğini vurgulayan Şerif Arıtürk, "Özellikle kış aylarında zemindeki su buz tutunca insanlar doğal bir akvaryumu andıran alanda, buzun altındaki yaşamı izlemek için alana gidiyor. Bölgede coğrafi oluşumlar çok güzel. Ancak bölgeyi bilmeyenlerin özellikle kış aylarındaki ziyaretleri tehlikeli olabilir. Buzun üzerinde yürümek, kayaçların üzerinde rehbersiz gezinmek istenmeyen sonuçlar doğurabilir" uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!