IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2016 14:13
Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer'in kırmızı et fiyatlarıyla ilgili açıklamsı
Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, kırmızı etteki fiyat dalgalanmasıyla ilgili açıklamada bulundu.
Sezer, birkaç yıldır tekrarının yaşandığı kırmızı ette ki fiyat dalgalanmalarının son günlerde yine yaşamakta olduğuna değinerek şunları belirtti; “Özellikle büyük metropollerdeki yüksek kira ve işçi maliyetlerinin etkisi ile yüksek seyreden et fiyatları ulusal basının meseleye sadece tüketici açısından yaklaşması ve beraberinde bir takım meseleleri göz ardın da bırakmaktadır. Bu gün yaşanan yüksek et fiyatlarının altında yatan birinci etken 2012 yılın da ki saman krizi başta olmak üzere ,süt fiyatlarının düşük seyredip işletmelerin para kazanamamalarından dolayı damızlık süt ineklerini mezbahanelere götürmeleridir. Bugün meseleye sadece kuşbaşı fiyatı, pirzola fiyatı, kıyma fiyatı diye bakmak saman, karma yem, buzağı, damızlık düve gibi terimlerle uğraşan üreticiyi görmezden gelmekten başka bir şey değildir. Bugün geldiğimiz noktada bir çuval karma yem 50 TL den başlamakta,samanın kg mı 40-50 KR’ den, kaba buğday kepeği 50-60 KR’dan, silaj yapılmış mısır ise 20-25 KR’dan piyasada alınıp satılmaktadır. Özellikle karma yem deki ithale dayalı hammadde kalemlerini oluşturan soya, kepek, ayçiçeği küspesi gibi emtiaların ithalinin çözümü bulmak ileriki yıllarda aynı sorunları yaşamamak için yapılması gerekendir. Ayrıca ilgili bakanlığın teşvik mekanizmalarını süt üzerine yapması üreticinin daha verimli ırklara yönlendirilmesini sağlaması, kısacası üreticiyi sütten para kazanır hale getirmesi en ideal çözümlerin başında gelecektir. Sütten para kazanan üretici inek besleyecek beslenen inek, yavru verecek dünya ya gelen yavru yetiştirilip metropollerde kıyma, kuşbaşı, biftek olarak reel fiyattan kasap reyonların da yerini bulacaktır.”