IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2015 11:27
DİŞ HEKİMİ AYŞENUR KARATAŞOĞLU RAMAZAN AYINDA, AĞIZ VE DİŞ BAKIMININ ORUÇ TUTAN KİŞİLER İÇİN ÖNEMİNE DEĞİNEREK UYARILARDA BULUNDU.
Diş Hekimi Ayşenur Karataşoğlu Ramazan ayında, ağız ve diş bakımının oruç tutan kişiler için önemine değinerek uyarılarda bulundu.
Karataşoğlu, Ramazan ayında, ağız ve diş bakımına her zamankinden daha fazla özen göstermek gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi; “Rutin günlük periyodumuzdaki sabah akşam diş fırçalama seansımızı, ramazan ayı içerisinde sahur ve iftar yemeklerinin ardından yapmamız gerekmektedir. Lakin oruç tutma zamanımızın çok uzun olması nedeniyle gün içerisinde bir fırçalama daha gerekmektedir. Sahurdan sonra hemen yatıldığı için yeterli ve etkin bir temizlik yapılmalıdır. Sahur sonrası bu fırçalama işlemi ile hem diş ve diş etlerimizin daha sağlıklı olmasını, hem de gün içerisinde ağız kokumuzun daha az olmasını sağlamış olacağız. Oruçlu olduğumuz zaman dilimi içerisinde çiğneme fonksiyonumuzun olmaması nedeniyle, tükürük miktarımızda ciddi anlamda azalma söz konusu olduğu için plak birikiminde artış olmakta ve ağız içerisi daha asidik bir hal almaktadır. Bu durum hem ağız kokumuzun şiddetlenmesine neden olmakta, hem de çürük oluşma insidansımızın artmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenledir ki oruçlu olduğumuz zaman dilimi içerisinde de dişlerimizi macun ile fırçalamalıyız. Din adamlarımızın da belirttiği gibi macun ile fırçalama orucu bozmamaktadır. Ama ‘’ ben macunu yutmaktan korkuyorum ‘’ der iseniz kuru fırçalama yapmanız da diğer bir tercih sebebiniz olabilir. Ramazan ayı içerisinde bilhassa iftardan sonra tatlı alınımı çok olduğundan ve akşam saatlerinde fazlaca atıştırma yapıldığından, bakterilerin artışı ve doğal olarak çürük oluşumunun artması olağan bir hal almaktadır. Onun için iftardan sonra ve gece atıştırmalarından sonra daha özenle yapmamız gereken diş fırçalama seansları gerçekleştirmeliyiz. Tekrardan bir hatırlatma gerekir ise; dişler, dişlerin çıkma doğrultusunda, yani yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya doğru, dış , iç ve çiğneme yüzeyleri ve dişetleri de dahil olmak şartıyla en az 2 dakika fırçalanmalı; ardından dili ve yanak içlerini fırçalamalıyız. Dilin fırçalanması sizin gün içerisinde ağız kokunuzun daha az olmasını sağlayan önemli bir adımdır. Bunun ardından dişlerin ara yüzeyleri diş ipi ile temizlenmeli ve en son olarak antiseptik bir gargara ile ağız bakımı sonlandırılmalıdır .” dedi.