Ege'nin "en lezzetli" kazları Uşak'ta yetiştiriliyor

Güncelleme Tarihi:

Egenin en lezzetli kazları Uşakta yetiştiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2014 12:45

-Uşak'ta doğal ortamda geleneksel yöntemlerle yetiştirilen kazlar, vatandaşın alternatif geçim kaynağı haline geldi - Bozkuş Köyü Muhtarı Bağ: "İklim özelliklerinden dolayı Türkiye'nin en lezzetli kazı bizde. Yeni yıl öncesi köyde yetiştirilen kazlara yoğun ilgi var, yılbaşı hindisi yerine kaz eti yemek isteyenler köye geliyor"

Haberin Devamı

UŞAK (AA) - SONER KILINÇ - Ege Bölgesi'nin en lezzetli kazları, Uşak'ta vatandaşların alternatif geçim kaynağı haline geldi.

Merkeze bağlı 450 haneli Bozkuş köyünde doğal ortamda yetişen kazlar talep görünce vatandaşların başlıca geçim kaynaklarından biri oldu.

Muhtar Burhan Bağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl öncesine kadar köylülerin kendi tüketimleri için yetiştirdiği kazların bugün alternatif bir geçim kaynağına dönüştüğünü belirtti.

Her evde bir kaz kümesinin bulunduğunu söyleyen Bağ, yılda yaklaşık 7 bine yakın kaz yetiştirilerek dışarıya satıldığını ifade etti.

-Yılbaşında hindi yerine kaz önerisi

İklim özellikleri ve doğal ortam nedeniyle en lezzetli kazların Bozkuş köyünde yetiştirildiğini savunan Bağ, "Kaz yavruları Mart - Nisan gibi yumurtadan çıkıyor, tamamen doğal yöntemlerle besleniyor. Köyün çayırlarında büyüyen kazlar Kasım - Aralık aylarında kesime geliyor. Kışın soğukta yağlanan kaz eti daha lezzetli oluyor. Ege Bölgesi'nin en soğuk ili Uşak, bu nedenle köyde yetiştirilen kazların yağ oranları yüksek. Dolayısıyla etinin lezzeti daha iyi" dedi.

Haberin Devamı

"Bozkuş deyince akla ilk gelen kaz olur" diyen Bağ, "Özellikle yeni yıl öncesinde köyümüzdeki kazlara yoğun ilgi oluyor. Yılbaşı hindisi yerine kaz eti yemek isteyenler köye geliyor. Bir kere alan tekrar geliyor. Önümüzdeki yıllarda hem üretimi hem de satışının artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Kaz yetiştiricisi Necdet Altay ise kesime hazır hale gelen kazları talep üzerine yıl sonuna doğru keserek derin dondurucularda sakladıklarını dile getirerek "Kesilen kazlar ortalama 3-4 kilogram ağırlığında. 80-100 lira arasında alıcı buluyor. Çevre illerden de kaz almaya geliyorlar" dedi.

Kazların tüylerinden de yer minderi ve yastık yaptıklarını belirten Altay, Bozkuş kazının tanıtımı için yetkililerden destek beklediklerini ifade etti.

Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman da Bozkuş köyünde son yıllarda kaz yetiştiriciliğinin giderek yaygınlaştığını gözlemlediklerine işaret ederek, "İl genelinde toplu şekilde kaz yetiştiriciliğinin yapıldığı tek köy Bozkuş. Modern bir üretim çiftiliği henüz yok. Köylüler kendi imkanlarıyla evlerinde 20-30 kazdan oluşan kümeslerde yetiştiricilik yapıyor" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!